Promille:

Slik påvirker promillen deg - steg for steg

Og dette gjør du hvis du ser noen som er svært beruset.

PROMILLE: Jo høyere promille du får, jo større sannsynlighet er det for at du endrer atferd. FOTO: NTB Scanpix
PROMILLE: Jo høyere promille du får, jo større sannsynlighet er det for at du endrer atferd. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Vi er midt i vinterens festsesong. Det dukker ofte opp mange anledninger til å drikke alkohol i desember, og spesielt på fester som julebord drikker vi mer enn vi pleier. Det er ikke alltid det er lett å vite hvor mye vi tåler. Hva skjer egentlig med kroppen når promillen stiger? Og hvordan vet vi når vi bør stoppe?

- Det kan være vanskelig å merke når man har drukket for mye, men erfaringsmessig har de fleste som drikker alkohol en magefølelse på når det bare er hyggelig og når man begynner å miste kontrollen og drikke så mye at man angrer dagen etterpå, sier Randi Hagen Eriksrud, som er generalsekretær i alkoholvettorganisasjonen Av-og-til, til KK.

Hun forklarer at de fleste opplever at kroppen sender noen signaler om promille, og at disse signalene blir sterkere desto mer man drikker.

- Når synet begynner å bli dårligere, du får dårligere koordinasjonsevne og blir trøtt, er det tegn på at promillen begynner å bli ganske høy. Hvis du er blitt kvalm og fått problemer med balansen, er det på høy tid å bevege seg hjemover.

LES OGSÅ: Er du usikker på om du drikker for mye?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer