Promille:

Slik påvirker promillen deg - steg for steg

Og dette gjør du hvis du ser noen som er svært beruset.

PROMILLE: Jo høyere promille du får, jo større sannsynlighet er det for at du endrer atferd. FOTO: NTB Scanpix
PROMILLE: Jo høyere promille du får, jo større sannsynlighet er det for at du endrer atferd. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Vi er midt i vinterens festsesong. Det dukker ofte opp mange anledninger til å drikke alkohol i desember, og spesielt på fester som julebord drikker vi mer enn vi pleier. Det er ikke alltid det er lett å vite hvor mye vi tåler. Hva skjer egentlig med kroppen når promillen stiger? Og hvordan vet vi når vi bør stoppe?

- Det kan være vanskelig å merke når man har drukket for mye, men erfaringsmessig har de fleste som drikker alkohol en magefølelse på når det bare er hyggelig og når man begynner å miste kontrollen og drikke så mye at man angrer dagen etterpå, sier Randi Hagen Eriksrud, som er generalsekretær i alkoholvettorganisasjonen Av-og-til, til KK.

Hun forklarer at de fleste opplever at kroppen sender noen signaler om promille, og at disse signalene blir sterkere desto mer man drikker.

- Når synet begynner å bli dårligere, du får dårligere koordinasjonsevne og blir trøtt, er det tegn på at promillen begynner å bli ganske høy. Hvis du er blitt kvalm og fått problemer med balansen, er det på høy tid å bevege seg hjemover.

LES OGSÅ: Er du usikker på om du drikker for mye?

HØY PROMILLE: - Når synet begynner å bli dårligere, du får dårligere koordinasjonsevne og blir trøtt, er det tegn på at promillen begynner å bli ganske høy, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix
HØY PROMILLE: - Når synet begynner å bli dårligere, du får dårligere koordinasjonsevne og blir trøtt, er det tegn på at promillen begynner å bli ganske høy, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Promillekalkulator: Slik utvikler promillen seg

Av-og-til har en promillekalkulator på sine nettsider. Der kan du fylle inn kjønn, vekt, når du planlegger å starte og slutte å drikke, samt hvor mye alkohol du skal innta. KK har fylt inn kalkulatoren for å vise et eksempel på hvordan promillen kan påvirke oss. Kalkulatoren er fylt inn slik:

  • Kvinne
  • 70 kilo
  • Starter å drikke klokken 19 og slutter å drikke klokken 23.
  • Drikker en og en halv flaske vin.

Her kan du se Av-og-tils oversikt over hvordan promillen kan utvikle seg i løpet av timene du drikker. (Av-og-til understreker at dette er en beregning, og ikke en nøyaktig måling. Det reelle promillenivået kan variere fra person til person.)

Din promille: 0 – 0.5
Kl. 19:00 – 20:21. På dette promillenivået kan du føle deg lett påvirket, og i godt humør. Du oppfatter situasjoner dårligere, og reagerer mindre presist. Du er mer impulsiv og mindre kritisk, og gjør mer feil. Synet ditt fungerer dårligere.

Din promille: 0.5 – 1
Kl. 20:21 – 21:13. Du kan fortsatt føle rusen som positiv. Samtidig er du også litt mer ukritisk og risikovillig. Du får stadig dårligere koordinasjonsevne. Du både tenker saktere og konkluderer mer feil. Oppmerksomheten og konsentrasjonsevnen din daler.

Din promille: 1 – 1.5
Kl. 21:13 – 22:04. På dette promillenivået kan balansen være dårlig, du kan snøvle og du har dårlig kroppsmotorikk. Du er nok stadig mer søvnig og blir stadig sløvere. Du har lang reaksjonstid og problemer med å huske.

Din promille: 1.5 – 2
Kl. 22:04 – 22:56. Hvis det ikke allerede har skjedd, så kan du på dette promillenivået oppleve at du blir veldig kvalm og må kaste opp. Motorikken er tydelig svekket, hukommelsen din er redusert og det er risiko for at du får blackouts. Og du er nokså trøtt.

Din promille: 2 – 2.5
Kl. 22:56 – 23:30. På dette promillenivået fremstår du nok som svært sterkt beruset. Du har betydelig redusert selvkontroll, på hva du sier og gjør og hvordan du er motorisk. Det er en betydelig sjanse for at du kaster opp, og du kan miste kontroll over urinblæren også.

Når du har sluttet å drikke - kl. 23:30 – 17:12
Promillen falt i denne perioden, og du hadde sannsynligvis under 0.2 i promille klokka 17:12, ca 18 time(r) etter at du sluttet å drikke. Husk at dersom du skal kjøre bil eller gjøre annet som krever et at du er edru, bør du være spesielt varsom og legge inn ekstra marginer.

Dersom du drikker enda mer, slik at promillen blir over 3, kan du oppleve alvorlig depresjon, tap av bevissthet og oppleve at blære, åndedrett og hjerterytme er svekket. Død er mulig. Om promillen blir opp mot og over 4 vil konsekvensen være tap av bevissthet eller død. (Kilde: Promille.no)

Om du ønsker å bruke Av-og-tils kalkulator selv, finner du den her.

LES OGSÅ: Mange tyr til flaska under stress

FEST: Mange av oss drar på fester i desember og drikker kanskje mer enn det vi pleier. FOTO: NTB Scanpix
FEST: Mange av oss drar på fester i desember og drikker kanskje mer enn det vi pleier. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Dette gjør du hvis du ser at noen er veldig beruset

På enkelte fester kan det gå ganske hardt for seg. Kvelden begynner gjerne med at man koser seg med god mat og drikke, men etter hvert blir mange fullere. Hvilke tegn kan vi se etter hos andre som har drukket for mye - og hvordan kan vi gripe inn hvis vi ser noen som er veldig beruset?

- Folk som snøvler, har problemer med balansen, og som snakker usammenhengende eller mer aggressivt har fått i seg for mye, sier Eriksrud.

Hvis du er ute med venner og opplever at en av dem har drukket for mye, mener hun det er lurt å kjøpe noe alkoholfritt til deg selv og vedkommende. Om vennen din er veldig beruset kan du ta han eller henne med ut en tur:

- Med en gang man reiser seg opp blir man gjerne mer bevisst sin egen promille. Ellers så tenker jeg det er lov å foreslå at dere rett og slett tar kvelden. Det er ikke så gøy å være sammen med noen som er skikkelig fulle.

I noen tilfeller kan man være så full at det potensielt er farlig. Dersom noen er så beruset at du ikke får ordentlig kontakt med dem, bør du ta det på alvor.

- Personer som er så beruset bør ikke overlates til seg selv. De er sårbare for vold og overgrep, og kan også få akutte helseproblemer som de trenger hjelp til. Vær i nærheten av dem eller sørg for at noen andre er det. Er man er på et utested, er det lurt å involvere betjeningen. De er vant til denne typen situasjoner og vet hvordan det skal håndteres. I tillegg kan det være lurt å gjøre dem obs på situasjonen slik at vedkommende ikke får mer å drikke.

LES OGSÅ: Fyllevold: - Er man utagerende på én arena kan man lett være det på andre arenaer også

Spis før du drikker

Hvis du skal drikke mye alkohol er det viktig at du drikker vann gjennom hele kvelden. Det er også viktig at du spiser nok før du begynner å drikke. (Psst! Dette er de beste matvarene å spise dagen derpå).

- Alkohol suges lett opp fra alle slimhinner, inklusive munnhulen, magesekken og tynntarmen. Spesielt raskt går det dersom du ikke har spist på en stund. Alkoholen fraktes i blodet til leveren, der den omsetter alkoholen i jevnt tempo til det ikke er mer å forbrenne, forklarer ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky.

- Samtidig settes all annen forbrenning på hold – noe som gjør at det kommer for lite sukker inn i cellene, og du blir sulten, fortsetter hun.

Det varierer også hvor raskt vi forbrenner alkohol. Store personer med lite fett på kroppen forbrenner alkohol raskere enn mindre personer:

- Siden kvinner vanligvis både er mindre og prosentvis har mer fett på kroppen enn menn, har kvinner som regel høyere alkoholkonsentrasjon i blodet enn menn etter samme inntak. Er du vant til å drikke alkohol, forbrenner du den raskere enn de som sjelden eller aldri drikker.

Det er uansett viktig at du spiser før du drikker alkohol. Arsky understreker at du blir saktere full hvis du har spist - men du blir ikke mindre full: alkoholen vil forbrennes først uansett.

Randi Hagen Eriksrud forklarer at det tar litt tid fra du har drukket alkohol til den tas opp i kroppen.

- Det kan være lurt å drikke noe alkoholfritt mellom hver alkoholenhet. Da rekker du å kjenne effekten før du eventuelt fyller på med mer, sier hun, og understreker at det beste grepet for å ikke bli for full er å bestemme hvor mye man skal drikke på forhånd og når man skal gå over til alkoholfritt.

LES OGSÅ: Derfor blir du fyllesyk over to dager

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer