Det er ikke til å stikke under en stol at en rekke kriser har rammet Europa de siste årene. Og dermed har flere og flere av oss fått øynene opp for at terror og andre kriser faktisk kan ramme vår relativt trygge verdensdel. Og kanskje alt dette gjør deg litt engstelig? Vi har hørt utallige historier fra tidligere kriser - heroriske forsøk på å stoppe gjerningsmennene, personer som overlevde ved å spille død, og de som kom seg i sikkerhet umiddelbart. Men hvorfor reagerer vi så forskjellig i kriser?
En av måtene å forklare hvordan vi reagerer forskjellig er tre reaksjoner man kan få i en kritisk situasjon; flukt, frys og angrep. Lars Weisæth, som er Krisepsykiater, forklarer forskjellen på disse:
- Den følelsesmessige reaksjonen vil være mest avgjørende på hvordan vi reagerer. Angst og frykt vil føre til tilbaketrekking, altså flukt. Overveldende frykt og skrekk kan føre til at vi blir lammet og fryser fast. Sinne eller aggresjon vil oftere føre til mer offensive reaksjoner som å angripe.
Han forklarer at hans forskning på atferd har vist at opplæring og erfaring i visse situasjoner er viktig for hvordan vi reagerer. Det samme er rollen man har i en slik situasjon.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger