Camilla Pihl

Slik sjekker du deg selv for brystkreft

Camilla Pihl har designet til inntekt for kreftsaken: - Jeg har mistet nære til kreft, derfor er det viktig at vi sjekker oss regelmessig.

CAMILLA PIHL FOR BRYSKREFTSAKEN: Det er blogger Camilla Pihl som har designet årets Rosa Sløyfe-pin (som hun har på) til inntekt for brystkreftsaken. Den (og den rosa tasselen hun har laget) er laget i 100 prosent skinn.  Foto: Jon M. Sandbu
CAMILLA PIHL FOR BRYSKREFTSAKEN: Det er blogger Camilla Pihl som har designet årets Rosa Sløyfe-pin (som hun har på) til inntekt for brystkreftsaken. Den (og den rosa tasselen hun har laget) er laget i 100 prosent skinn. Foto: Jon M. Sandbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I oktober arrangerer Brystkreftforeningen og Kreftforeningen Rosa sløyfe-aksjonen for 18. gang i Norge, og for første gang rettes oppmerksomheten mot arvelig brystkreft. Målet er å øke kunnskapen om arvelige genfeil, slik at flere som har behov for oppfølging skal få det.

I år har foreningene også fått blogger og «Skal vi danse»-profil Camilla Pihl (38) til å designe rosa sløyfe-pinnen, som er blitt et ikonisk merke å bære - for å vise at man støtter brystkreftsaken. Pengene fra salget går 100 prosent til inntekt for Kreftforeningen, og Pihl har også designet en matchende rosa tassel, som selges til samme sak. 

CAMILLA PIHL FOR BRYSKREFTSAKEN: Det er blogger Camilla Pihl som har designet årets Rosa Sløyfe-pin (som hun har på) til inntekt for brystkreftsaken. Den (og den rosa tasselen hun har laget) er laget i 100 prosent skinn.  Foto: Jon M. Sandbu
CAMILLA PIHL FOR BRYSKREFTSAKEN: Det er blogger Camilla Pihl som har designet årets Rosa Sløyfe-pin (som hun har på) til inntekt for brystkreftsaken. Den (og den rosa tasselen hun har laget) er laget i 100 prosent skinn. Foto: Jon M. Sandbu Vis mer

LES OGSÅ: Så mange kvinner får brystkreft i 30-årene

- Jeg ser på det som en kjempestor ære å bli spurt om å få designe for Kreftforeningen, og ble utrolig glad og stolt da jeg ble spurt. Det er så fint å få kunne bruke min person og litt av den følgekretsen jeg har fått etter hvert til å sette fokus på en så viktig sak som brystkreftsaken, sier hun til KK.no, og forteller at også hun har opplevd kreft og brystkreft tett på kroppen:

- Jeg tror ikke jeg kjenner en eneste person som ikke har vært rammet av kreft på en eller annen måte. Jeg har hatt familiemedlemmer som har fått og gått bort i kreft og nære venner som har mistet noen i kreft. Det er dessverre noe som i vår tid er nesten umulig å ikke føle på kroppen på et eller annet vis. Derfor er det også viktig at vi sjekker oss regelmessig, og at vi støtter oppom aksjoner som dette. 

LES OGSÅ: 10 kreftsymptomer du ikke bør overse

Kjenn brystene dine

Det er viktig å være godt kjent med sine egne bryster. Da er det enklere å oppdage noe unormalt. En fullstendig guide til hvordan du skal kjenne på brystene etter for eksempel kuler og hevelser, får du i videoen i toppen av saken. Ellers er det viktig å være obs på følgende symptomer:

  • Kul eller hevelse i armhulen
  • Inndragning eller søkk i huden på brystene 
  • Brystvorte som trekker seg innover eller peker i en annen retning enn det som er vanlig 
  • Rødhet eller annen fargeendring av hud på brystene
  • Utslettliknende forandringer av hud på bryster eller brystvorter 
  • Hudfortykkelse eller appelsinhud
  • Uklar eller blodtilblandet væske fra brystvorten
  • Fra overgangsalder, nylig oppstått smerte i brystene

LES OGSÅ: Slik sjekker du om du er disponert for kreft

Arvelig brystkreft kan forebygges

Hvert år får flere enn 3300 kvinner og et lite antall menn i Norge brystkreft. I noen familier er det mange som rammes, og da er det mulig at sykdommen er arvelig. Derfor er det også viktig å være obs på familiehistorikken din og gå til legen dersom du er bekymret. Høyere risiko for kreft grunnet arv kan nemlig avdekkes gjennom genetisk veiledning og gentest på sykehus.

- Mistanke om arvelig brystkreft oppstår når flere nære slektninger, som besteforeldre, foreldre og søsken, har en brystkreftdiagnose, sier Ester-Johanne Sande, styreleder i Brystkreftforeningen.

- Arvelige genfeil er skyld i nærmere 150 brystkrefttilfeller hvert år. Vårt håp er at flere som er bærere av slike genfeil skal vite det, og få hjelp. Det vil redde flere liv.

- Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen.

Det antas at mellom 15.000 og 20.000 norske kvinner og menn er bærere av genfeil som øker risikoen for bryst- og eggstokkreft med mellom 60 og 90 prosent. Hittil har 5000 fått påvist genfeil, og mange har tatt egne valg for hvordan de skal håndtere situasjonen. For noen betyr det å fjerne både bryster og eggstokker. 

- Valgene er ikke enkle. Enten det handler om å gå ofte til undersøkelser, slik at potensiell kreft oppdages tidlig, eller å operere vekk bryst og eggstokker for å reduseres risikoen for å bli syk. Vi tror belastningen av valgene likevel er betydelig mindre enn konsekvensene av ikke å vite, både for deg selv og de som er glad i deg, sier Sande. (Superstjernen Angelina Jolie er blant dem som valgte å fjerne bryster og eggstokker som følge av at hun er bærer av kreftgenet)

Rosa Sløyfe-aksjonen varer i hele oktober. Pinnen (100 kr) og tasselen (299 kr) er laget i skinn og vil bli solgt hos Lindex, Mester grønn, Vitus apotek, Kid interiør, samt på Kreftforeningens nettbutikk gjennom hele oktober.   

LES OGSÅ: Så mange menn opplever å få brystkreft

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer