Kreft

Slik sjekker du om du er disponert for kreft

Angelina Jolie oppfordret alle til å sjekke seg for kreftgenet, men gentesten er ikke lett tilgjengelig for alle.

KAN VÆRE I FORKANT: En gentest kan gjøre at man er forberedt før kreften bryter ut og man kan sette i gang livreddende tiltak.
KAN VÆRE I FORKANT: En gentest kan gjøre at man er forberedt før kreften bryter ut og man kan sette i gang livreddende tiltak. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I mai 2013 skapte skuespiller og FN-ambassadør Angelina Jolie (40) overskrifter verden rundt, da hun fortalte at hun hadde fjernet begge brystene etter en gentest.

Jolies mor, Marcheline Bertrand, døde bare 56 år gammel av brystkreft etter å ha kjempet mot sykdommen i ti år. Datteren visste derfor at hun kunne være ekstra utsatt for arvelig kreft. En test avslørte at skuespilleren hadde en genetisk feil i kreftgenet BRCA1. Hun valgte derfor å fjerne brystene, og reduserte dermed risikoen for brystkreft med over 80 prosent.

- Det finnes flere hundre kreftgener. Medfødte feil i genene BRCA1 og BRCA2 gir økt risiko for kreft i bryst og eggstokker. De aller fleste kreftgrupper er ikke arvelige, men to til tre prosent av alle brystkreft-tilfeller skyldes denne genfeilen. For kreft i eggstokkene er det cirka 15 prosent som skyldes denne genfeilen, sier Hildegunn Høberg-Vette, som er overlege ved regionalt kompetansesenter for arvelig kreft ved Haukeland Universitetssykehus.

LES OGSÅ: Så mange kvinner får brystkreft i 30-årene

Flere enn tidligere tester seg

Får man påvist genet er det derfor overhengende fare for at man vil utvikle en av krefttypene. Gjennomsnittlig vil 58 av 100 som har dette genet, utvikle brystkreft før de er 70 år, ifølge nordisk tall.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer