Frukt og grønnsaker:

Slik skal frukt og grønnsaker egentlig oppbevares

- En tommelfingerregel er at alle produkter som vokser ute i Norge, tåler og har det bra i kjøleskap, sier ernæringsfysiolog.

OPPBEVARING FRUKT OG GRØNNSAKER: Frukt på benken og grønnsaker i kjøleskapet? Eller, hvordan var nå dette? Foto: NTB Scanpix
OPPBEVARING FRUKT OG GRØNNSAKER: Frukt på benken og grønnsaker i kjøleskapet? Eller, hvordan var nå dette? Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Gulrøttene har råtnet i posen, avokadoen har blitt brun i kjøttet (igjen), og tomatene smaker bare vann – hva er det du gjør galt?

Ifølge Toril Gulbrandsen, som er prosjektleder og matkonsulent hos Opplysningskontoret for frukt og grønt (Frukt.no), har både temperatur, luftfuktighet og lysforhold betydning for lagring av frukt og grønnsaker.

LES OGSÅ: Det er viktigere å fokusere på grønnsaker enn frukt

– Lav temperatur nedsetter livsfunksjonene i produktene og forlenger oppbevaringstiden, men noen produkter (spesielt frukt) høstes umoden, og må gjennom en modningsprosess for å få et saftig og aromatisk fruktkjøtt, sier hun til KK.no.

Frukt som høstes umoden bør derfor lagres i romtemperatur for å modnes. I tillegg er det noen frukter som rett og slett kan ta skade av for kald lagring.

BRUN BANAN: Det er ikke alle varer som tåler lave temperaturer. Bananen kan for eksempel bli brun av kuldeskader. Foto: NTB scanpix
BRUN BANAN: Det er ikke alle varer som tåler lave temperaturer. Bananen kan for eksempel bli brun av kuldeskader. Foto: NTB scanpix Vis mer

– Noen produkter bør ikke i kjøleskap: banan kan få kuldeskader under 12 grader. Samme med agurk som får kuldeskader under 8-10 grader. Mens tomaten får best smak når de oppbevares på kjøkkenbenken, forklarer Gulbrandsen.

Vokser det i Norge så tåler det kjøleskap

Gunn Helene Arsky, som er ernæringsfysiolog for Bama, minner om at frukt og grønt er ferskvare, derfor bør du ikke kjøpe mer enn du skal spise. Blir det liggende for lenge vil det rett og slett visne og råtne. 

Når det er sagt vil riktig oppbevaring gjøre at produktene varer lengre. Og her er det litt ulike regler for ulike råvarer. 

LES OGSÅ: Derfor må du alltid skylle frukt og grønt

– En tommelfingerregel er at alle produkter som vokser ute i Norge, tåler og har det bra i kjøleskap. Det blir jo for eksempel kål, brokkoli, eple, løk, salat, jordbær og så videre, sier hun til KK.no.

Gulrot er en av de mest brukte grønnsakene i Norge, og denne gror også i norsk jord. Men på grunn av sitt tynne skall taper den fuktighet raskt, og er derfor avhengig av luftfuktighet og luftsirkulasjon.

– Gulrøttene er fortsatt «i live» etter innhøsting, og de ligger lagret kjølig, men luftig før de pakkes. Posen er spesielt utviklet for gulrot for å ta godt vare på den fra butikk frem til forbruker. Men om du ikke åpner posen på en hel uke etter innkjøp, kan de bli litt dårlige, forklarer Arsky. 

Dette er ferskvare som er ment å brukes ganske raskt etter pakking på pakkeriet. Spesielt om du ser at det er litt kondens i, bør du nok åpne den litt i et hjørne, så vil de holde seg bedre, legger hun til.

LES OGSÅ: Ikke legg salaten rett i kjøleskapet

Slik bør du oppbevare frukt og grønt

En skulle tro at tropiske frukter helst vil ha det varmt siden de kommer fra varme strøk, men det gjelder ikke alle tropiske frukter. En mango varer for eksempel lengre hvis den oppbevares mellom 8-12 grader, men en umoden mango bør oppbevares i romtemperatur for å fremskynde modning.

– Sitrusfrukter tåler kjøleskap, selv om de er tropiske. Det gjør også melon, men noe av aromaen forsvinner. Mens ananas blir glassaktig om den ligger i kjøleskap, forteller Arsky.

Her er noen av hennes beste tips til oppbevaring av frukt og grønt:

  • Bananer: I papirpose på benken. Bananer i kjøleskap vil sprekke og bli helt grå i kjøttet av kuldeskade. Bananer tåler ikke under 11 grader.
  • Epler: I kjøleskap eller på fruktfat, men IKKE sammen med bananer. Eplene slipper ut en naturlig modningsgass, etylen, og den får bananen til å bli brun alt for fort.
  • Tomat: Trives best på kjøkkenbenken, da smaker de best, du unngår glassaktig kjøtt. 
  • Agurk og løk: Trives også best på kjøkkenbenken.
  • Druer: I kjøleskap. Tempereres før servering.
  • Bær: I kjøleskap. Tempereres før servering.
  • Paprika: Den tåler et opphold på kjøkkenbenken, men liker godt å være i kjøleskapet også.
  • Rotgrønnsaker: Trives best når de har det mørkt og kjølig. Grønnsaksskuffen i kjøleskapet er ideelt.
KJØLESKAP: Produkter som vokser ute i Norge, tåler fint å ligge i kjøleskap. Men det betyr ikke at alt av frukt og grønt trives kaldt. Foto: NTB scanpix
KJØLESKAP: Produkter som vokser ute i Norge, tåler fint å ligge i kjøleskap. Men det betyr ikke at alt av frukt og grønt trives kaldt. Foto: NTB scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Avokado er proppfull av fett, men likevel slankende

Avokado og krydderurter - tricky business

Så er det også noen varer som ser ut til å være ekstra vanskelige å ha med å gjøre. Avokadoen er et godt eksempel. Den går liksom fra hard og umoden til grå og overmoden på et blunk. Og det føles derfor vanskelig å beregne når den er perfekt spiseklar. Her har Arsky noen tips.

– Avokado som ikke er helt moden enda trives best på kjøkkenbenken. For å få fart på modningen kan du legge den i en tett pose sammen med et eple eller en tomat, det fremskynder modningen, sier hun og fortsetter: 

– Om avokadoen er passe moden og du vil at den ikke skal bli overmoden, kan den ligge i kjøleskapet. Men langvarig opphold i kjøleskap (mer enn noen dager) kan gjøre avokadoen gråbrun inni. Dette er en kuldeskade, forklarer hun.

Ferske krydderurter er også varer som ser ut til å visne før middagen er klar. Arsky forteller at de fleste urter trives best på benken, uten pose. Og de skal helst ikke vannes rett i potten, men heller på en skål. (Pst.. her kan du lese mer om hvordan få krydderurtene til å vare). Dill og gressløk er derimot et unntak.

– Dill og gressløk i potte trives best kjølig, gjerne i kjøleskap. De skal ha det passe vått, men ikke for vått. Kjenn at det er litt tyngde i potten, da er det nok vann. La gjerne posen være på, og oppbevar den stående. Men selv da er ikke dette en urt som står særlig lenge, slik du for eksempel kan få til med en timian, forklarer hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer