Luftveissykdommer

Slik skiller du mellom forkjølelse, influensa og korona

Her er symptomene du skal se etter.

LUFTVEISSYKDOMMER: - Det er ikke så lett ut fra symptomer å skille influensa, covid-19 og forkjølelse. Alle sykdommene skyldes virusinfeksjoner, sier legen. Foto: NTB
LUFTVEISSYKDOMMER: - Det er ikke så lett ut fra symptomer å skille influensa, covid-19 og forkjølelse. Alle sykdommene skyldes virusinfeksjoner, sier legen. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Mange av oss, og kanskje spesielt småbarn og småbarnsforeldre, opplever luftveissymptomer flere ganger i løpet av vintersesongen.

Snuen renner, du begynner å hoste, hodet verker og du kjenner en generell sykdomsfølelse i kroppen.

Hjelp, har du fått korona, influensa eller kanskje bare en vanlig forkjølelse?

Hva er egentlig forskjellen?

Det har naturlig nok vært mye fokus på covid-19 og influensa de siste årene, og mange har nok feilaktig trodd at de er smittet med sykdommene selv om de egentlig bare har en mild forkjølelse.

Influensa forekommer sjeldnere enn forkjølelse, og vanligvis får mellom fem og ti prosent av befolkningen influensa i løpet av en vintersesong.

Så hvordan kan vi egentlig vite forskjell?

Vi har fått norske leger til å forklare hva som kjennetegner de tre vanligste luftveissykdommene, og det er ikke alltid så lett å merke forskjell.

NYTT VIRUS: - Symptomene er sterkest når man aldri har hatt infeksjon med akkurat det viruset før, eller ikke har fått antistoff på grunn av en vaksine, sier legen. Foto: NTB.
NYTT VIRUS: - Symptomene er sterkest når man aldri har hatt infeksjon med akkurat det viruset før, eller ikke har fått antistoff på grunn av en vaksine, sier legen. Foto: NTB. Vis mer

Dette er de vanligste symptomene

- Det er ikke så lett ut fra symptomer å skille influensa, covid-19 og forkjølelse. Alle sykdommene skyldes virusinfeksjoner. Det finnes veldig mange ulike typer virus og det er noe annet enn bakterier. Luftveissymptomer er tett nese, sår hals og hoste, og det kan også være feber, hodepine eller nedsatt allmenntilstand.

Det sier Marte Kvittum Tangen, som er spesialist i allmennmedisin og leder for Norsk forening for allmennmedisin, til KK.

Dette kjenntegner de ulike luftveissykdommene:

Covid-19

Covid-19 skyldes infeksjon med ett spesielt koronavirus. Vi har alltid hatt koronavirusinfeksjoner, men ikke akkurat den typen som ble en en alvorlig pandemi i verden.

- Symptomene er sterkest når man aldri har hatt infeksjon med akkurat det viruset før, eller ikke har fått antistoff på grunn av en vaksine. De fleste får luftveissymptomer ved koronavirussmitte, men noen får kun tap av lukt og smak, magesmerter eller generell sykdomsfølelse, forklarer Kvittum Tangen.

Forkjølelse

Forkjølelse skyldes ulike forkjølelsesvirus som for eksempel rhinovirus.

- Symptomene er også her luftveissymptomer, som rennende nese, snue, hoste og sår hals. De kan også gi feber i starten og litt generell sykdomsfølelse, sier Kvittum Tangen.

Influensa

Influensa skyldes ulike typer influensavirus. Det er sesonginfeksjoner og opptrer hos oss i vinterhalvåret.

- Det kommer ulike typer influensavirus hvert år og influensasykdom gir ofte mer muskelsmerter, litt mer feber, frysninger og irritasjon i luftveiene. Også ved influensasykdom kan man ha symptomer som magesmerter, tap av matlyst og noen kan også kaste opp, spesielt barn, forklarer Kvittum Tangen.

VONDT: Luftveissymptomer er tett nese, sår hals og hoste, og det kan også være feber, hodepine eller nedsatt allmenntilstand. Foto: NTB.
VONDT: Luftveissymptomer er tett nese, sår hals og hoste, og det kan også være feber, hodepine eller nedsatt allmenntilstand. Foto: NTB. Vis mer

Ikke lett å skille mellom sykdommene

Det er altså ikke så lett selv å skille mellom hvilken type virus man har blitt smittet med, spesielt ikke i starten av infeksjonen.

- Det er fortsatt mulig å teste seg for koronasmitte og mange har kanskje fortsatt hurtigtester tilgjengelig hjemme som de kan bruke. Det er viktig å huske at det er ulik kvalitet på testene, de man bruker i helsetjenesten er kvalitetssikret, sier Kvittum Tangen.

Det er for alle infeksjoner anbefalt å ta kontakt med lege om det er alvorlige symptomer, og om man har en annen sykdom som kan gjøre at det er større risiko ved å ha blitt smittet.

Hvis det er betydelig tungpusthet og/eller nedsatt allmenntilstand bør lege kontaktes.

Umulig å vite sikkert uten testing

- Dessverre er det ingen måter man kan sikkert skille disse infeksjonene uten testing. Symptomene overlapper betydelig, og symptomene varierer mellom personer. Hos noen kan for eksempel en forkjølelse oppleves verre enn en mild korona.

Det sier Preben Aavitsland, som er professor og fagdirektør for smittevern, miljø og helse i Folkehelseinstituttet, til KK.

Immunitet mot det enkelte smittestoffet etter tidligere sykdom eller tidligere vaksinasjon (for influensa og korona), er med på å bestemme hvor sterke symptomene blir.

- Dette er én av grunnene til at vi gir felles råd om luftveisinfeksjoner, forklarer Aavitsland.

Her finner du FHI sine smittevernråd for befolkningen.

KORONA ELLER INFLUENSA? Det er altså ikke så lett selv å skille mellom hvilken type virus man har blitt smittet med, spesielt ikke i starten av infeksjonen. Foto: NTB.
KORONA ELLER INFLUENSA? Det er altså ikke så lett selv å skille mellom hvilken type virus man har blitt smittet med, spesielt ikke i starten av infeksjonen. Foto: NTB. Vis mer

Tabletter mot covid-19

- Vi har nå fått muligheten til å behandle covid-19 med tabletter som fastlegen din eller legevakta kan skrive ut. Det er de som har aller størst risiko for å bli alvorlig syke og trenge sykehusinnleggelse som har behov for denne medisinen, sier Kvittum Tangen.

Det er litt komplisert å ha oversikt over anbefalingene, men snakk med legen din hvis du er i tvil. Det er viktig å ta raskt kontakt med legen fordi behandlingen må starte innen fem dager etter symptomstart.

- Legen kan vurdere behandling med tabletter for de som har alvorlig immunsvekkelse uansett alder, og for de som har andre sykdommer som diabetes, nyresvikt, demens, alvorlig nevrologisk sykdom, kreftsykdom, hjerte-kar sykdom eller lungesykdom, sier hun.

Tabletter kan også være aktuelt for de som er over 50 år hvis de er uvaksinert eller over 65 år hvis det er mer enn seks måneder siden siste vaksine.

For alle over 80 år er det aktuelt å vurdere behandling uansett, da alder er den aller største risikofaktoren for å bli alvorlig syk.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer