Luftveissykdommer

Slik skiller du mellom forkjølelse, influensa og korona

Her er symptomene du skal se etter.

LUFTVEISSYKDOMMER: - Det er ikke så lett ut fra symptomer å skille influensa, covid-19 og forkjølelse. Alle sykdommene skyldes virusinfeksjoner, sier legen. Foto: NTB
LUFTVEISSYKDOMMER: - Det er ikke så lett ut fra symptomer å skille influensa, covid-19 og forkjølelse. Alle sykdommene skyldes virusinfeksjoner, sier legen. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Mange av oss, og kanskje spesielt småbarn og småbarnsforeldre, opplever luftveissymptomer flere ganger i løpet av vintersesongen.

Snuen renner, du begynner å hoste, hodet verker og du kjenner en generell sykdomsfølelse i kroppen.

Hjelp, har du fått korona, influensa eller kanskje bare en vanlig forkjølelse?

Hva er egentlig forskjellen?

Det har naturlig nok vært mye fokus på covid-19 og influensa de siste årene, og mange har nok feilaktig trodd at de er smittet med sykdommene selv om de egentlig bare har en mild forkjølelse.

Influensa forekommer sjeldnere enn forkjølelse, og vanligvis får mellom fem og ti prosent av befolkningen influensa i løpet av en vintersesong.

Så hvordan kan vi egentlig vite forskjell?

Vi har fått norske leger til å forklare hva som kjennetegner de tre vanligste luftveissykdommene, og det er ikke alltid så lett å merke forskjell.

Dette er de vanligste symptomene

- Det er ikke så lett ut fra symptomer å skille influensa, covid-19 og forkjølelse. Alle sykdommene skyldes virusinfeksjoner. Det finnes veldig mange ulike typer virus og det er noe annet enn bakterier. Luftveissymptomer er tett nese, sår hals og hoste, og det kan også være feber, hodepine eller nedsatt allmenntilstand.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer