Holde Tale

Slik skremmer du bort nervene og holder festens beste tale

- Droppe å unnskylde at du ikke er en «like god taler som onkel Hans», sier eksperten.

REDD FOR Å HOLDE TALE: For mange er det å skulle holde tale noe som kan bremse feststemningen ganske kraftig. Heldigvis finnes det måter å overvinne frykten på, og dessuten er egentlig ikke oppskriften på en god tale «rocket science».  Foto: Shutterstock / Everett Collection
REDD FOR Å HOLDE TALE: For mange er det å skulle holde tale noe som kan bremse feststemningen ganske kraftig. Heldigvis finnes det måter å overvinne frykten på, og dessuten er egentlig ikke oppskriften på en god tale «rocket science». Foto: Shutterstock / Everett Collection Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å, så gøy! Venninnen din vil ha deg som forlover i bryllupet. Du gleder deg til å arrangere utdrikningslag, hjelpe henne med kjolen og feire det lykkelige paret på den store dagen. Men så slår det deg; du må holde tale. Plutselig gruer du deg til din beste venninnes bryllup. 

Mange synes det er skummelt å snakke i store forsamlinger og spesielt når du helst skal være både morsom, sjarmerende og briefe med ordforrådet. Er du ikke vant med å holde taler kan det dessuten være vanskelig å vite hva du skal si uten at folk sovner underveis. 

Men oppskriften på en god tale er ikke lang og komplisert. Og for alle som helst unngår å stå å prate foran forsamlinger er det en god ting å vite at svært mange talere ofte holder på altfor lenge. Et av triksene for å holde en god tale er å være kort og konsis – «kill your darlings» og dropp generelle karakteristikker av hovedpersonene. 

- Poenget med en tale er å fortelle vedkommende at du er glad i han eller henne, så da kan du godt bare reise deg og si nettopp at «jeg skal ikke holde en lang tale, men har bare lyst til å si at jeg er glad i deg», sier Jens Elmelund Kjeldsen, professor i retorikk og visuell kommunikasjon ved universitetet i Bergen. 

Ikke snakk for lenge

Vil du si litt mer ligger nøkkelen i forberedelsene. Tenk tilbake, og finn og fortell gode historier som folk kjenner igjen. Husk at du prater til en hel forsamling, og ikke kun til hovedpersonen, så dropp superintern humor og ting bare dere to forstår noe av. 

- Hvis folk ikke kjenner historiene, må det være historier som beskriver karaktertrekk ved hovedpersonen som alle kjenner til, sier Kjeldsen. 

Er du forlover eller bruden selv er det forventet at du sier litt mer, men ellers anbefaler Kjeldsen at du holder talen til i underkant av seks minutter, og gjerne kortere. 

- Det kan holde å fortelle én veldig god historie. Da starter du med en innledning, så forteller du historien og avslutter med noe sånt som «og dét karakteriserer deg(…)». Det kreves ikke mer enn det. 

LES OGSÅ: Er du konfliktsky overfor venner? 

- Skriv talen ned

Et godt tips er å skrive ned talen. I skriveprosessen ser du fort hva som bør være med og hva som kan kuttes ut, og dessuten kan du godt lese opp fra arket om du føler det er lettere. Blir du veldig nervøs kan det føles enklere å vite ordrett hva du skal si. Har du ikke skrevet talen ned er det dessuten fare for at du holder på langt lenger enn planlagt. 

- Er du veldig nervøs vil jeg anbefale å forberede deg godt, skrive talen ned, og så lese den opp. Da vet du nøyaktig hva du har. 

Det finnes også kjerringråd som skal kunne kue nervøsiteten litt, som å klemme på en tegnestift slik at du tenker på den heller enn menneskene som hører på. Det er også lurt å passe på å stå stille og stødig så du føler deg trygg. 

- Stå som en soldat med føttene under hoftene. Da står du godt og solid, sier Kjeldsen. 

IKKE HOLD PÅ FOR LENGE: Et par gode historier som beskriver karaktertrekk hos hovedpersonen er det du trenger for å skrive en god tale. Skriv gjerne talen ned, og pass på at den ikke er for lang.  Foto: Scanpix
IKKE HOLD PÅ FOR LENGE: Et par gode historier som beskriver karaktertrekk hos hovedpersonen er det du trenger for å skrive en god tale. Skriv gjerne talen ned, og pass på at den ikke er for lang. Foto: Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: «Vi kan ikke forvente at folk skal løpe etter oss og skryte»

Senk tempoet og trekk pusten

Når vi er redde for å snakke i store forsamlinger handler det for mange av oss om en frykt for nettopp det å bli nervøs, forteller Siri Skyttemyr.

Hun driver Talehjelperen og har bakgrunn fra blant annet språk og journalistikk og psykologi.

Har du vært i en situasjon hvor nervene har tatt helt overhånd tidligere er det fort gjort å fokusere for mye på at du kan begynne skjelve, eller at du er redd for at det skal gå i svart når du reiser degMen får du noen gode og trygge opplevelser rundt nettopp det du er redd for vil du se at det ikke er så farlig, og nettopp derfor skal vi ikke rømme fra situasjoner hvor vi får angst for angsten.

- Det som skjer er at man får en reaksjon allerede når man blir spurt om å holde en tale. Så bygger det seg opp, og når man skal opp og snakke stiger pulsen. Da handler det rett og slett om å sette ned tempoet, sier Skyttemyr, som selv holdt på å droppe ut av videregående på grunn av taleangst. 

Kognitiv terapi har gitt gode resultater i behandlingen av forskjellige typer angst, men du kan også øve deg alene. 

- Det er viktig å trene på situasjonen. Stå godt, trekk pusten og la deg selv bruke litt tid. Tren i enerom eller i gruppe. Øvelse er en viktig faktor, men det mange gjør er at de skyver forberedelsene til side fordi de ikke vil gjøre dette.  

Det er dessuten viktig å være klar over to ting; det føles alltid verre enn det ser ut, og dessuten så skal du jo være litt nervøs. 

- Det sies at hjernen vår tenker 50 til 60 000 tanker i døgnet. Det er mange impulser og derfor vil det føles veldig intenst. Utad ser det mye bedre ut, så vær litt raus med deg selv, sier Skyttemyr.  

LES OGSÅ: 6 kroppsspråk-triks du bør kunne

Få en oversikt 

Når dagen er kommet kan det være lurt å få en liten oversikt. Kom gjerne litt tidlig, finn plassen der du skal sitte, og se for deg situasjonen når du skal reise deg. Hvilken retning skal du stå når du snakker til hovedpersonen? Kanskje er det mulig å øve litt der også. Alt som er litt kjent, føles også tryggere. Og prøv å ikke fokusere på det du er redd for. 

- Tenk på hvordan du vil fremstå og si til deg selv at «i dag skal jeg virke trygg og i dag skal jeg være morsom» istedenfor «jeg håper jeg ikke blir nervøs». 

For det er tross alt tankenes kraft det hele handler om – klarer du å snu på det er du kommet langt. 

Dropp «jeg er ingen stor taler»-innledningen

Et annet tips for at talen skal bli så god som mulig er å droppe å unnskylde at du ikke er en «like god taler som onkel Hans», eller «ikke har rukket å forberede noe, men likevel vil si noen ord». Skal du si noe, så own it! 

- Dropp unnskyldninger. Vil du si noe, så gjør det og stå ved det. Det er ikke noe vits i å stå å snakke om deg selv og talen blir ikke noe bedre av at du unnskylder deg, sier Kjeldsen.

Og ikke drikk deg til mot. Du blir ikke noe flinkere av det, men det er stor fare for det motsatte. Da kan du heller ta deg et velfortjent glass vin sammen med en klapp på skulderen etterpå. 

Ellers gjelder det å ha bena plantet godt på bakken, trekk pusten og la deg selv ta deg tid til noen små pauser når du trenger det. Et par sekunder til å trekke pusten kan være alt du trenger om nervene begynner å ta over. 

Til slutt har begge ekspertene har ett råd som kan hjelpe deg langt på vei: 

- Fake it till you make it.

Når du faker at du er selvsikker og trygg på det du gjør, vil du ikke bare gi lytterne det inntrykket, men du vil også føle deg sånn selv.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer