Umami:

Slik smaker umami

Kan gjøre at maten smaker ekstra godt eller mye!

OST: Umamismaken kjenner vi av en rekke matvarer, blant annet noen typer ost. FOTO: NTB Scanpix
OST: Umamismaken kjenner vi av en rekke matvarer, blant annet noen typer ost. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Du kjenner nok grunnsmakene godt. Det er lett å kjenne når noe er søtt, surt, bittert eller salt. Men vet du hva den femte grunnsmaken, umami, egentlig er? Den kan nemlig være ganske vanskelig å definere, forklarer klinisk ernæringsfysiolog i TINE, Anne Marie Skjølsvik:

- Mange forbinder umami med noe mystisk, litt vanskelig å definere, og mange sliter litt med å forklare helt konkret hva de smaker. Derfor er det for mange av oss vanskelig å vite om vi smaker umami eller for eksempel salt. Det er også vist i studier at 4 prosent av den norske befolkningen ikke smaker umami.

Den mystiske grunnsmaken er altså ikke alltid lett å kjenne igjen, så hva er egentlig umami?

LES OGSÅ: Dette er de ti matvarene du blir mest avhengig av

Kalles «god smak»

Dersom du spiser noe du ikke helt klarer å forklare hva smaker, kan det hende at du spiser noe som smaker umami. Det er faktisk ikke så lenge siden at umami i det hele tatt ble anerkjent som en grunnsmak:

- Det er først i de senere år at vestlige forskere har måttet innrømme at deres asiatiske kolleger hadde rett; det finnes en femte smakssans. Den er smakssansen for protein, nærmere bestemt aminosyren glutamin.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer