Søvnproblemer

Slik sover dere godt sammen

Er kjæresten en snorker og dynetyv? Her er tipsene til dere.

KJENT PROBLEM. Men det finnes råd som gjør kjærestens snorking mindre plagsom. Foto: Mood Board/REX/All Over Press
KJENT PROBLEM. Men det finnes råd som gjør kjærestens snorking mindre plagsom. Foto: Mood Board/REX/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dårlig søvn og mangel på søvn er et utbredt problem, og kanskje ekstra ille oppleves det om den som står deg nærmest forårsaker dette. For søvn trenger vi alle - mellom seks og åtte timer hver natt.

– Søvn er viktig for å lære ting. Forskning viser at søvnmangel kan redusere våre kognitive evner. Vi får tregere reaksjonsevne og dårligere evne til å løse komplekse oppgaver, har psykolog og søvnforsker ved St. Olavs hospital, Håvard Kallestad, tidligere uttalt til KK.no (les mer i denne artikkelen).

– Mye tyder også på at søvnmangel kan minske hjernens evne til å huske de positive tingene som skjer. Og du vil derfor lettere sitte igjen med et mer negativt inntrykk av dagene dine, sier han.

Finn natteroen

Så at kjæresten lyder som et trykkluftbor etter innsovning, eller nærmest bedriver turning i søvne, kan helt klart være til hinder for dine egne søte drømmer - og gode dager. Så hva gjør du?

Den amerikanske søvnspesialisten og kliniske psykologen Michael Breus har gitt ut boka The The Sleep Doctor's Diet Plan, og her kommer han med råd til dem som har problemer med å finne natteroen når sengen deles med en annen.

Når kjæresten snorker

Først og fremst bør partneren din selv prøve å redusere snorkingen selv - også for sin egen del. Tips finner dere i denne KK.no-artikkelen.

Det Michael Breus anbefaler deg å gjøre er å gi kjæresten en dytt slik at han legger seg over på siden - da puster han bedre, og snorkingen reduseres.

Om ikke dette er tilstrekkelig kan du rett og slett bygge en putevegg mellom dere i senga. Da slås lyden tilbake i den retningen den kom fra.

LES OGSÅ: Lager han rare lyder om natten?

DEMP ULYDEN. Bygg en putevegg mellom dere. Foto: JeepFoto / Alamy/All Over Press
DEMP ULYDEN. Bygg en putevegg mellom dere. Foto: JeepFoto / Alamy/All Over Press Vis mer

Når dere er uenige om romtemperaturen

Våkner du med rim i hårfestet fordi han insisterer på å sove med åpent vindu, eller du føler du like gjerne kunne lagt deg i badstuen? 

Er dere ikke enige om temperaturen på soverommet blir dere nødt til å inngå et kompromiss, altså møtes på midten.

Den av dere som er mest frossen får heller ta på seg en pyjamas, og den som er for varm får skaffe seg en tynnere dyne. Enkelt og greit.

LES OGSÅ: Er det hans skyld at du er så trøtt?

Når barna forstyrrer

At småtassene har urolig nattesøvn eller plages av mareritt er vondt, også for foreldrene.

Men å ta den lille opp i dobbeltsengen slik at både mor og fars søvn blir ødelagt er lite hensiktsmessig. Da er dere begge slitne og irritable neste dag.

Ta heller hånd om barnet på barnerommet, og bytt på oppgaven om problemet er langvarig. Da sørger dere for at i det minste én av dere er opplagt til å møte neste dags utfordringer.

LES OGSÅ: 7 tips som gir deg en god natts søvn

Når han vil ligge hardt, og du vil ligge mykt

Eller omvendt. Da velger dere ikke å ha rammemadrass på soverommet. Investér heller i en dobbeltseng der dere kan ha hver deres madrass med mykhetsgraden dere foretrekker.

Det kan være et dyrere valg, men verdt det i det lange løp.

LES OGSÅ: Søvnstillingen kan påvirke helsen din

Når dere står opp til ulik tid

Dette kan være en utfordring. Men kompromiss gjelder også her.

Den som må opp først bør venne seg av med slumre-knappen. Og den som skal opp sist bør holde tv og andre lydkilder borte fra soverommet, eller i det minste bruke høretelefoner.

Når dere er uenige om lysforhold

At en av dere trenger mørke for å få sove og den andre vil ha det lyst er ikke uvanlig. 

Her er det flere løsninger som kan fungere. Den som vil ha det mørkt kan prøve å sove med øyemaske. Nattbordslampen kan settes på gulvet, slik at dere unngår skarpt og direkte lys.

Velg også så lav wattstyrke som mulig i lyspæren. Nå får du dessuten kjøpt lyspærer uten blått lyst, som anses for å være mest søvnforstyrrende.

DEMP LYSET. Plassering av lamper og valg av lyspære kan ha mye å si for den som helst vil sove i mørket. Foto: DCPhoto / Alamy/All Over Press
DEMP LYSET. Plassering av lamper og valg av lyspære kan ha mye å si for den som helst vil sove i mørket. Foto: DCPhoto / Alamy/All Over Press Vis mer

Når kjæresten er dynetyv

Det er nokså frustrerende å natt etter natt våkne av at du fryser fordi kjæresten har annektert hele dyna. Her er det bare én løsning: Skaff dere hver deres dyne.

LES OGSÅ: Tar han alltid dyna?

Når kjæresten sover urolig

Å ha en som ubevisst kaver rundt i senga kan være utfordrende når du vil sove. Men det finnes løsninger her også.

Separate dyner gjelder, først og fremst. Dere bør også vurdere å ha en så stor seng så mulig, så urokråka har tumleplass uten å forstyrre den andre.

Velg også gjerne en madrass som former seg etter kroppen, det reduserer fysisk uro - eller unngå i alle fall springfjærer som i størst grad får bevegelse til å forplante seg videre i senga.

Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til glede for nye lesere!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer