Olivenolje

Slik sparer du penger på olivenolje

Uten at det går utover helseeffektene!

OLIVENOLJE: Én type er klart sunnest, men også dyrere. Slik bruker du minst mulig penger på olivenolje, uten at det går utover helseeffektene. FOTO: NTB
OLIVENOLJE: Én type er klart sunnest, men også dyrere. Slik bruker du minst mulig penger på olivenolje, uten at det går utover helseeffektene. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Én måte å spare penger på mathandelen, er å droppe unødvendige kjøp. Enkelte ting er imidlertid faste innslag på kjøkkenet, så her er vi heller ute etter å finne rimeligere alternativer.

For mange er olivenoljen en slik matvare. Her finnes det også «utallige» alternativer i butikkene.

Kanskje har du vurdert å gå for de billigste typene, men så har du brått blitt usikker: Er de rimeligere variantene mindre sunne enn de dyre? Er det ikke slik at «jo dyrere, desto bedre kvalitet» gjelder her?

Nettopp dette har vi hørt med ekspertene om. Og vi kan love én ting: Ja, du kan spare penger på olivenolje uten at det går utover helsefordelene!

Gode kilde til sunt fett

KK har tidligere skrevet om hvordan du velger den beste olivenoljen. Da var ekspertene klar i tale: Den sunneste olivenoljen er også den dyreste, nemlig extra virgin. Den er best på både næringsinnhold, kvalitet og smak.

Så, generelt er det faktisk slik at jo dyrere olivenolje, desto bedre kvalitet.

Men, det betyr ikke at du trenger å ruinere deg på det. Det finnes mange ulike typer å velge mellom i butikkene, og ikke alle extra virgin-typene er like kostbare.

– Hvis vi ser på extra virgin olivenolje finnes det et hav av ulike oljer å velge mellom. En høykvalitetsolje er dyrere enn de billigste fordi denne oljen kun inneholder ren fruktsaft fra oliven fra den siste innhøstingen, forklarer Karoline Steenbuch Lied, som er fagansvarlig for kosthold og ernæring i Roede.

– Noen av de billigere olivenoljene kan være presset med oliven av dårligere kvalitet eller fra fjorårets innhøsting - og noen ganger er de iblandet andre komponenter for å justere lukt, smak og syrenivå.

Siden de billigere oljene kan være iblandet andre komponenter eller er produsert av oliven med dårligere kvalitet, kan det påvirke smaken.

Men, det er liten forskjell på helsefordelene den gir, understreker Steenbuch Lied.

– Begge deler er en god kilde til sunt enumettet fett og antioksidanter, understreker hun.

Hvis du er villig til å ofre litt av den gode smaken, kan du altså helt fint gå for den billigste extra virgin-oljen.

SUNNERE: Extra virgin olivenolje er sunnest, men du kan fint gå for de billige typene av den. FOTO: NTB
SUNNERE: Extra virgin olivenolje er sunnest, men du kan fint gå for de billige typene av den. FOTO: NTB Vis mer

Også vanlig olivenolje er et sunt valg

Også ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky forteller at den beste kvaliteten på olivenolje er extra virgin.

– Hva med de rimeligere typene som bare kalles «olivenolje» - er de fremdeles sunne og et godt valg for helsa?

– De er absolutt sunne - og et bedre valg enn smør.

De rimeligste oljene kan du også steke med

De som er særlig opptatt av smaken på olivenoljen, foretrekker gjerne de dyreste variantene. Men husk at dyre og rimelige olivenoljer har ulike «fordeler» og «ulemper», litt avhengig av hvordan du ser på det.

Extra virgin olivenolje har en varm, grønn farge, mye antioksidanter og inneholder maks ett gram frie fettsyrer per 100 gram vare, forklarer Arsky.

– Grønnfargen skyldes klorofyllet (som virker som en antioksidant i kroppen). Jo grønnere oljen er, desto mindre egnet er den til steking, forteller Arsky.

– Grunnen er ikke – som mange feilaktig tror – at det dannes farlig transfett under stekingen. Nei, det skyldes klorofyllet, som smaker vondt og ødelegges når det varmes opp.

Derfor råder Arsky deg til å spare de dyreste og grønneste olivenoljene til salaten eller som dip til godt brød. Her kan du nyte smaken og vite at det er bra for helsen!

Når det gjelder de rimeligere variantene, kan du gjerne bruke dem til steking, de tåler det.

Igjen - er du villig til å ofre litt av smaken, kan en rimelig olivenolje altså ha flere bruksområder enn en dyrere en: Den kan du bruke både i salater, til matlaging og til steking.

Det viktigste er at du velger olivenolje fra seriøse aktører, for eksempel de du finner i vanlige dagligvarebutikker.

– Innimellom skjer det forfalskninger, også i olivenoljebransjen. For noen år siden ble mange skremt bort fra olivenoljen, fordi analyser viste at noen av de billigste typene inneholdt en kreftfremkallende substans. Kjøp god olivenolje hos seriøse aktører, så er du trygg, understreker Arsky.

Spar penger - bytt olivenolje med rapsolje

Ønsker du olivenoljens helseeffekt, men vil ha et billgere alternativ, kan du velge rapsolje, tipser Arsky.

– Enten alene, eller blandet med olivenolje. Samme type fettsyrer, men mindre smak.

Både olivenolje og andre planteoljer med mye umettet fett (som rapsolje) er nemlig forbundet med lavere risiko for hjerte- og karsykdom sammenliknet med meierismør og hardt fett.

– Når det gjelder olivenolje, blir de gunstige helseeffektene også tilskrevet andre komponenter enn fettsyrene, slik som antioksidanter og fytokjemikalier. Disse finnes i hovedsak i såkalt virgin eller extra virgin olivenolje, men vær obs på at de brytes ned under oppvarming av oljen, forklarer Steenbuch Lied.

Men du kan altså gjerne gå for rapsoljen - slik sparer du penger og får fremdeles helseeffektene på kjøpet!

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer