Matbudsjett

Slik sparer han 1000 kroner i måneden på mat

- En familie på fire sparer minst en tusenlapp i måneden på å legge til denne faste rutinen.

MATBUDSJETT: Mye av det vi ser på som avfall kan fint brukes og spises - og dermed krymper matbudsjettet! FOTO: Team Tomorrow
MATBUDSJETT: Mye av det vi ser på som avfall kan fint brukes og spises - og dermed krymper matbudsjettet! FOTO: Team Tomorrow Vis mer
Publisert

Går det stadig vekk middagsrester og vasne grønnsaker i søpla hjemme hos dere?

– For å sette det på spissen: Hvis du hadde hatt penger i lommeboka er det lite sannsynlig at du hadde kastet lappene i søpla. Det er tilfellet med maten vi kaster – det er penger rett i søpla, sier spare- og forbrukerøkonom i Storebrand, Cecilie Tvetenstrand, til KK.

Ved å tenke litt kreativt er det svært mye mat som kan reddes fra søppeldunken! KK får aldri nok av geniale matsvinn-tips, og tidligere har vi skrevet om hvordan brunost-restene ikke trenger å kastes, hvordan du redder taco-salsaen slik at du slipper å kjøpe en ny hver eneste fredag, og trikset som gjør at du aldri trenger å kaste urter igjen.

– En familie på fire sparer en tusenlapp

Men det er ikke alltid så lett å vite hvordan vi kan få spist opp alle restene. Så, hva gjør vi egentlig når vi titter inn i kjøleskapet og finner rester fra to ulike middager, en skvett melk og noen «halv-daffe» gulrøtter i kjøleskapet?

I denne saken skal du få noen skikkelig gode tips fra en som brenner for å redusere matsvinn, nemlig Kristoffer Tvilde.

Han er kjent på Instagram som «krisslovesfood» og har gitt ut boka «Sparekokeboka».

Vi går rett på sak, og spør Tvilde hva som er hans aller beste tips - hvordan kan vi spare penger på matbudsjettet ved å redusere matsvinn?

Det første tipset han trekker frem, er å innføre en fast restemiddag i uka.

– Dette er perfekt for å få brukt opp rester og slappe grønnsaker. I tillegg er det helt supert for lommeboka. En familie på fire sparer minimum en tusenlapp i måneden på å legge til dette som fast rutine.

Tenk litt kreativt, søk opp oppskrifter på nett og prøv deg frem. Kanskje er det en halvspist kotelett, en halv pakke med boil-in-bag ris fra gårsdagen og noen litt «tilfeldige» grønnsaker du har tilgjengelig? Hver for seg kan det virke som matvarer vi ikke kan bruke til noe, men sammen blir det plutselig en deilig, stekt risrett!

SJEKK FRYSEREN: Mange av oss glemmer at vi har hovedingrediensen til mange middager liggende i fryseren, sier Kristoffer Tvilde. FOTO: Team Tomorrow
SJEKK FRYSEREN: Mange av oss glemmer at vi har hovedingrediensen til mange middager liggende i fryseren, sier Kristoffer Tvilde. FOTO: Team Tomorrow Vis mer

Lag en egen boks med dato-varer

Det er lurt å huske at en stor del av å redusere matsvinn skjer når vi planlegger og handler. Veldig ofte kastes mat rett og slett fordi det er mangel på orden i kjøleskapet, påpeker Tvilde.

Vi er vel alle skyldige i å ha kjøpt inn dobbelt opp av både salatposer og spaghetti fordi vi ikke sjekket ordentlig i skapene før vi dro på butikken?

– Det er veldig lurt å tenke på hva som allerede ligger i kjøleskap, fryser og kjøkkenskap. Prøv å planlegge middagene rundt det du allerede har tilgjengelig, og prioriter de matvarene som snart går ut på dato. Matvarer som snart går ut på dato bør legges i en boks lett synlig i kjøleskapet hvor det står «må spises snart».

Ved å ha disse matvarene lett synlig blir det plutselig veldig enkelt å vite hva utgangspunktet for mathandelen skal være. Mindre mat kastet, og penger spart!

Denne fryser-utfordringen kan du spare mye penger på

Et annet tips Tvilde trekker frem, handler om alle de litt «tilfeldige» matvarene vi kan finne i fryseren. Et par stykker torsk, noen aspargesbønner du kjøpte for et halvt år siden og de burgerne du hamstret inn på halv pris...

Mange av oss er nok skyldige i å fylle opp fryseren med gode tilbud, for så å glemme helt å faktisk tømme den. Men i fryseren kan vi finne hovedingrediensen til mange middager!

Tvilde råder deg til lage noen utfordringer til deg selv for å få spist opp den maten du faktisk har kjøpt.

– Da er det bare å lage en utfordring til deg selv hvor hovedingrediensene fra alle middagene på en uke skal komme fra fryseren. Dette blir en vinn-vinn-vinn situasjon. Mer plass i fryseren, kontroll på hva som ligger der og ikke minst gull for lommeboka.

Tenk som bestemor!

Det kan også være lurt å innta tankegangen besteforeldre-generasjonen hadde! Vi har vel alle hatt en bestemor eller bestefar som var veldig strenge på at maten skulle spises opp og som sparte på den minste lille rest fra middagen?

– Det er veldig mye som har gått tapt fra besteforeldre-generasjonen. Heldigvis kommer det noe positivt ut av at matprisene har steget så mye som nå, sier Tvilde, og fortsetter:

– Generelt blir folk mer opptatt av kunnskap om hvordan mat bør oppbevares og hvordan man kan bruke hele grønnsaken eller dyret.

Her er det superviktig å stole på sansene dine, understreker Tvilde: Se-lukt-smak.

– Består matvaren denne testen er det helt trygt å spise selv om den har gått ut på dato. Eneste unntak er varer det står «siste forbruksdag» på. Disse skal ikke spises etter dato. Men «best før» er helt trygt så lenge de består denne testen.

SJEKK SKUFFER OG SKAP: Kanskje finner du ut at du allerede har alle ingrediensene til middagen? FOTO: NTB
SJEKK SKUFFER OG SKAP: Kanskje finner du ut at du allerede har alle ingrediensene til middagen? FOTO: NTB Vis mer

Må det kastes?

Avslutningsvis understreker Tvilde at til og med det vi ser på som «avfall» også kan brukes.

Tvilde pleier for eksempel å ta vare på avskjæret fra grønnsaker i en pose han legger i fryseren.

– Når posen er full koker jeg opp kraft på skrellet. Ved å ha en sånn tankegang rundt maten vi spiser merker jeg at matbudsjettet går kraftig ned samtidig som at det føles godt å kaste lite mat.

Og et bonustips nå på starten av høsten: Nå som hageepler er i sesong, er de ofte lette å få tak i!

– Da pleier jeg å lage eplesyltetøy, som gjør at jeg har så å si gratis eplesyltetøy tilgjengelig hele året, forteller Tvilde.

– En familie kan spare 20 000 kroner i året

Ja, når vi reduserer matsvinn, krymper også matbudsjettet. Og det kommer godt med for de fleste av oss:

– Prisen på mat har økt med rundt ni prosent fra i fjor, og mange må stramme inn der det er mulig, sier forbrukerøkonom Tvetenstrand.

– Det å være bevisst på matsvinn og ikke handle mer enn du vet vil bli spist opp er et av de beste sparegrepene du kan ta.

I dag går nemlig hver åttende bærepose med mat rett i søpla, forteller Tvetenstrand. Og i lengden kan matsvinn ende opp med å bli svært så dyrt:

– For en familie kan det være snakk om rundt 20 000 kroner i året.

FORBRUKERØKONOM: Cecilie Tvetenstrand. FOTO: Lise Eide Risanger
FORBRUKERØKONOM: Cecilie Tvetenstrand. FOTO: Lise Eide Risanger Vis mer

– Du kan spare inn halve kassalappen

Også Tvetenstrand har gode råd til alle som vil kaste mindre mat.

Hun påpeker at matbutikkene frister med ferdig pakket frukt, ferdig oppskjært frukt og grønt, boil-in-bag på ris, marinert kjøtt og så videre, og så videre.

Et av de viktigste rådene Tvetenstrand trekker frem, er å være obs på kilo-, liter- og stykkpris.

– Da kan du spare inn halve kassalappen, sammenlignet med om du konsekvent velger de raske, lett tilgjengelige løsningene.

Ved å være flink til å planlegge mathandelen ut i fra hva du har i skuffer og skap, slik Tvilde gjør, og har en eller to restemiddager i uka, kan du spare mye.

Avslutningsvis påpeker Tvetenstrand at mindre matsvinn ikke bare handler om penger.

– Vi har alle et ansvar for verdens ressurser. Det kreves store vann- og jordressurser for å dyrke og foredle korn, kjøtt og andre råvarer. Matproduksjon står for rundt 30 prosent av verdens klimagassutslipp. Matsvinn alene står for 10 prosent utslippene, og ville vært verdens tredje største land når det kommer til denne type forurensning.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer