Skiftarbeid:

Slik tar du vare på helsa på nattevakt

Skiftarbeidere er mer utsatt for dårlig søvn, helseplager og sykdom.

SKIFTARBEID: Å jobbe kvelder og netter kan gå utover helsa. FOTO: NTB Scanpix
SKIFTARBEID: Å jobbe kvelder og netter kan gå utover helsa. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Vi mennesker er dagdyr, og dermed stilt inn på å skulle yte om dagen og sove om natten. For noen er det imidlertid ikke slik arbeidsdøgnet er lagt opp. Jobber du i skift, som er ganske vanlig blant annet for de som jobber med transport, pleie og omsorg, i politiet eller som servitører, er du mer utsatt for dårlig søvn, ulykker og hjertesykdom.

Jenny-Anne Lie er forsker ved avdeling for arbeidsmedisin og epidemiologi i Statens Arbeidsmiljøinstitutt (STAMI). Hun forteller at både det å jobbe i skift eller turnus, og det å ha lange arbeidsdager, kan gå utover helsa.

- Basert på STAMIs systematiske gjennomgang av publiserte artikler om arbeidstid og helse, vet vi at den vanligste konsekvensen av begge typer eksponeringer er ulike søvnproblemer. Forstyrrelser i søvn er både et problem i seg selv, men medfører også nedsatt funksjon, og øker risikoen for uheldige hendelser og ulykker. På lengre sikt kan for lite og forstyrret søvn også være med å øke risikoen for overvekt, diabetes og depresjon, forteller Lie.

I tillegg, forteller hun, er det funnet sammenheng mellom både skiftarbeid og lange arbeidstider og økt risiko for hjerte- og karsykdommer og brystkreft.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer