Kviser i solen

Slik unngår du å få kviser av solkremen

Det finnes faktisk råd mot de irriterende feriekvisene.

KVISER I SOLA: Man kan faktisk unngå dem. FOTO: NTBScanpix
KVISER I SOLA: Man kan faktisk unngå dem. FOTO: NTBScanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sol og strandliv er endelig her, og lite er vel deiligere enn å slumre med solvarm kropp på en strand eller i en park.

Men med solen kommer også behovet for å beskytte seg. Og når det kommer til solkrem er det mange som har gjort seg en litt uheldig erfaring, nemlig at de får kviser.

Stemmer det?

Vi spurte hudlege Anne Birgitte Thomas Nordal, hudlege ved Hudklinikken, om det stemmer at man kan få kviser av solkrem.

– Noen kan få kviser av noen typer solkrem, men det er ofte flere faktorer som spiller inn, sier Nordal.

– Hvis man bruker en oljebasert og fet solkrem kan dette tette igjen porene, som igjen kan føre til kviser. Det er derfor mange med fet og uren hud, eller som ofte opplever kviseutbrudd hver sommer, som unngår solkrem i frykt for å få kviseutbrudd – men, dette er heldigvis unødvendig frykt og solkrem bør absolutt benyttes!

EKSPERT: Anne Birgitte Thomas Nordal, hudlege ved Hudklinikken. FOTO: Hudklinikken.
EKSPERT: Anne Birgitte Thomas Nordal, hudlege ved Hudklinikken. FOTO: Hudklinikken. Vis mer

Smør deg likevel

Nordal understreker viktigheten av å smøre seg, og at kviser ikke skal være noe hinder.

– Det er nemlig så mange gode solkremer på markedet nå som er spesialutviklet for akneutsatt og sensitiv hud. Disse solkremene er tyntflytende og gjerne mattende. Det finnes varianter med kjemiske filtre, fysiske filtre eller kombinasjonsfiltre.

KLAR FOR SOLA: Og med riktig fremgangsmåte kan du til og med unngå feriekvisene. FOTO: NTBScanpix
KLAR FOR SOLA: Og med riktig fremgangsmåte kan du til og med unngå feriekvisene. FOTO: NTBScanpix Vis mer

Nordal legger til:

– Det finnes også spesialutviklede solkremer for dem som har akne i utgangspunktet – som vil redusere forekomst av kviser ved daglig bruk, samt at høy solfaktor vil beskytte mot brune merker som kan komme på grunn av UV stråling på kviser og arr. Rådfør deg med apotek eller utsalgssteder for hudpleie.

Eneste synderen?

Men er det sik at solkremen er selve hovedsynderen, eller er det også andre faktorer ved soling som kan gi kviser?

– Ja, så absolutt, sier Nordal.

– Solen kan i seg selv øke talgproduksjon. Varmeutvikling kan føre til irritasjon i huden, samt at svette, både i ansikt og gjerne under tette klær, kan føre til tilstoppede porer som igjen kan føre til akne.

Hun legger til:

– Det er derfor viktig med mild rens av ansiktet morgen og kveld, og en dusj av kroppen, for å få vekk dagens rester av solkrem og svette! Bruk lette fuktighetskremer både til ansikt og på kroppen.

Råd mot kviser

Nordal deler gjerne sine beste råd for å unngå kviser i solen:

  • En mild rens morgen og kveld, gjerne en rens som er for akneutsatt hud.
  • Ikke bruk sterke skrubber på huden før du skal ut i solen, dette kan føre til økt hudirritasjon og igjen mer akne.
  • Man kan også bruke en kroppsvask etter trening eller på kveldstid med salisylsyre eller benzoylperoksid, men sistnevnte kan bleke klær.
  • Hver morgen anbefaler jeg å bruke en tyntflytende solkrem, gjerne med mattende effekt. Solkremene du finner på apoteket er ofte merket for bruk til ansikt. Husk at den skal ha høy UVA/UVB beskyttelse, og noen har innbakte antioksidanter i solkremen som gir ekstra bred beskyttelse.
  • Når du kjøper solkrem kan du se etter merking «non-comedogenic» som betyr at den ikke tetter igjen porene. Det er også aktuelt med tyntflytende solkrem til ryggen hvor mange får kviser i løpet av sommeren. Husk å gjenta smøring hver andre time, både i ansikt og på kropp.
  • Ett annet tips er å bruke «brush on» solbeskyttelse til ansikt, som er mineralpudder med bred og høy beskyttelse mot UVA/UVB. Du kan påføre enkelt med integrert kost, dersom du for eksempel er på fest – da får du ekstra beskyttelse uten å ødelegge sminken, samt unngå kviser. Men husk – å påføre hver andre time!
  • Bruk løse og luftige klær, samt gjerne solhatt for å beskytte ansiktet ekstra mot solen.
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer