17. Mai

Slik unngår du å ligge i fosterstilling 18. mai

Vi gir deg gulltipsene til nasjonaldagen!

17. MAI ER VI SÅ GLAD: Det er lov til å unne seg et ekstra glass med sprudlevann på nasjonaldagen - men vil du unngå å bli fyllesyk dagen der på burde du scrolle deg ned i saken og notere deg ekspertenes tips og triks! Foto: Dag G Nordsveen // Samfoto // NTB Scanpix
17. MAI ER VI SÅ GLAD: Det er lov til å unne seg et ekstra glass med sprudlevann på nasjonaldagen - men vil du unngå å bli fyllesyk dagen der på burde du scrolle deg ned i saken og notere deg ekspertenes tips og triks! Foto: Dag G Nordsveen // Samfoto // NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I morgen er endelig dagen vi har ventet på her - 17. mai er her til lands uten tvil et høydepunkt både for store og små. Det er mange av oss som starter dagen grytidlig med bunadsskjortestryking, barnetog og champagnefrokost - og festlighetene varer gjerne ut i de sene nattetimer. 

På en dag som dette er det lov til å unne seg et ekstra glass med sprudlevann, men det er nok flere som «i kampens hete» glemmer at det kommer en dag i morgen. Derfor kan det være lurt å tenke på hvordan du forebygger en eventuell fyllesyke allerede nå - så unngår du at 18. mai blir av det vonde slaget.

Vi har tidligere snakket med «Fylla - fra vors til bakrus»-forfatter og foredragsholder Ole André Sivertsen (44), kjent fra blant annet NRK-serien «Fylla», og hans beste stalltips er å ha mat i magen når du begynner å nyte den alkoholholdige drikken.

- Da vil alkoholen porsjoneres mer kontrollert ut i tarmen hvor størsteparten av opptaket foregår, sier Sivertsen.

TRADISJONER: Nasjonaldagen er fullspekket av sang, dans, musikk, glede, latter, pølser og is! Vi gleder oss til å se kongefamilien atter en gang på slottsbalkongen. Foto: NTB Scanpix
TRADISJONER: Nasjonaldagen er fullspekket av sang, dans, musikk, glede, latter, pølser og is! Vi gleder oss til å se kongefamilien atter en gang på slottsbalkongen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Spis nok før, under og etter drikking

Også Erik Ganesh Iyer Søegaard, som er lege og forsker ved Oslo Universitetssykehus, bekrefter at salt mat er viktig for å forhindre en kraftig fyllesyke - men også søvn og vann:

- Spis nok før, under og etter drikking (spesielt nyttig kan mat med glukose eller fruktose være). Drikk nok vann og få i deg nok salter. Sov nok, og selvfølgelig drikk mindre alkohol om du har mulighet til det, har han tidligere sagt til KK.no.

Ifølge Ole André Sivertsen er det flere ting du kan gjøre for å redusere fyllesyken (som med årene kan bli mer og mer framtredende). 

- Det er to ting som påvirker fyllesyke. Den maksimale promillen din og hvor raskt du fikk den. Drikker du fort eller har raskt opptak av alkoholen, er det større fare for å bli dårlig. En annen faktor er alle stoffene som følger med i alkoholholdige drikker. Lukt og smaksstoffer er også harde for kroppen å tolerere. Generelt kan man si at jo lysere drikk desto bedre. Verstingene for fyllesyke er rødvin, mørkt øl og brunt brennevin, hevder han.

- Dansing kan gjøre fyllesyken verre

På 17. mai er det også mange av oss som slipper oss løs i dansen, men skal vi tro Sivertsen kan faktisk dansing (eller annen fysisk aktivitet mens du drikker alkohol) gjøre fyllesyken verre:

- Å danse er dehydrerende. Ikke kombiner hard fysisk aktivitet med fyll. Husk dessuten at koordinasjon og motorikk hemmes av alkohol, så dansingen din ser ikke så bra ut som det du kanskje føler inni hodet ditt ...

DEN GANG DA: Festglade kvinner anno 1960 hygger seg med champagne. Foto: NTB Scanpix // Aftenposten
DEN GANG DA: Festglade kvinner anno 1960 hygger seg med champagne. Foto: NTB Scanpix // Aftenposten Vis mer

Når festen er over drar du kanskje innom et sted for å spise nattmat på vei hjem. Det mener Sivertsen er et smart trekk - men dropp kebaben:

- Det er slitsomt for kroppen å håndtere alkohol, så det er smart med mat i kroppen også når du går mot senga. Kebabsaus ødelegger finstasen, brød med banan er minst like effektivt, mener han.

Det er heller ingen myte at det er lurt å drikke vann rett før du skal legge deg:

- Drikk vann for å motvirke dehydrering, og gjerne også sportsdrikk for å opprettholde sukker og saltbalansen i kroppen, tipser Sivertsen.

- Smertestillende burde brukes kun i nødsfall

Men når 18. mai er her og du allikevel har pådratt deg en kraftig hodepine, kjenner at munnen er tørr som et sandpapir og kvalmen ikke er til å holde ut kan du starte dagen med vidunderjuicen som tar knekken på fyllesyken eller en bolle med rykende fersk havregrøt.

Ingredienser til vidunderjuicen:

  • 3 medium store tomater
  • 2 selleristenger
  • 2 små biter ingefær (cirka 1 cm i diameter)
  • 1 jalapeño
  • 1/4 agurk
  • 1 sitron

Slik gjør du:
Ha alle ingrediensene i en juicemaskin, slik at du fjerner saften fra alle ingrediensene, og server straks. 

NEI, DET ER IKKE EN BLOODY MARY: Men en juice laget på tomater, sitron eller lime, selleristang, ingefær og jalapeño inneholder en rekke ingredienser som vil gjøre formen bedre. Foto: NTB Scanpix
NEI, DET ER IKKE EN BLOODY MARY: Men en juice laget på tomater, sitron eller lime, selleristang, ingefær og jalapeño inneholder en rekke ingredienser som vil gjøre formen bedre. Foto: NTB Scanpix Vis mer

PS. Er du en av dem som tyr til smertestillende tabletter for å kurere fyllesyken? Ifølge Sivertsen er det både fordeler og ulemper ved å bruken av smertestillende i forbindelse med fyllesyke - men han advarer mot overdreven bruk (det er også en kjensgjerning at de ikke burde blandes med alkohol):

- Dette er omdiskutert ettersom det finnes en veldig god effekt i betennelsesdempende medisiner som Ibux, Asprin og Naproxen. Disse fjerner mange av kroppens betennelseslignende reaksjoner, men samtidig svekker de slimhinnene i magen og tarmene. Dette gjør deg mer utsatt for magesår - spesielt når du drikker. Det skal derfor bare brukes i nødsfall og hvis du ellers er ved god helse.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer