KRYSTALLISERT IS: Har isen for vane å bli krystallisert i fryseren? Da kan du prøve bakepapirtrikset eller fryseposetrikset. FOTO: NTB Scanpix
KRYSTALLISERT IS: Har isen for vane å bli krystallisert i fryseren? Da kan du prøve bakepapirtrikset eller fryseposetrikset. FOTO: NTB ScanpixVis mer

Krystallisert is:

Slik unngår du at iskrem krystalliserer seg

Alt du trenger finner du mest sannsynlig i kjøkkenskuffen din.

Dersom du er over gjennomsnittet glad i is har du helt sikkert opplevd alle is-elskeres «verste mareritt»: du åpner boksen og oppdager at den fløyelsmyke vaniljeisen har krystallisert seg og blitt hard! Hva i alle dager gikk galt?

LES OGSÅ: Slik holder isen ekstra lenge i fryseren

Temperaturendringer gir harde iskrystaller

Iskrystaller formes når iskremen blir utsatt for skiftende temperaturer, altså når den blir stående ute i romtemperatur en stund, og så settes tilbake i fryseren. Det som skjer er at vannet i iskremen skiller seg fra fettet, og så fryser vannet til og danner iskrystaller.

Dermed forringes isens konsistens. Iskrystallene er harde og smaker bare vann, mens iskremen ofte kan bli litt seig.

Hvis du vil unngå at dette skjer, er første bud å ikke la iskremen stå for lenge i romtemperatur. Sett den så raskt som mulig tilbake i fryseren. Fryseren bør forøvrig holde -18 grader eller kaldere.

LES OGSÅ: Verdens beste og sunneste is lager du selv

Legg et bakepapir over isen

Dersom du har vært så uheldig og latt isen stå litt for lenge ute på kjøkkenbenken finnes det et par triks som kan redde den fra krystalliseringen - og alt du trenger befinner seg mest sannsynlig allerede i kjøkkenskuffen din.

Et smart triks som brukes av både iskremkiosker og iselskere er å legge et stykke bakepapir oppå iskremen, og klemme det forsiktig ned så det klistrer seg til selve iskremen. Sett på lokket, og legg boksen i fryseren.

Bakepapiret hindrer at iskrystaller former seg, og isen vil holde seg fin lenger.

LES OGSÅ: Dette inneholder like mange kalorier

UNNGÅ KRYSTALLISERING: Du kan enten bruke et bakepapir eller en frysepose for å unngå at isen blir krystallisert og hard. Foto: Per Ervland
BAKEPAPIRTRIKSET: Dekk isen med et bakepapir, og klapp det ordentlig ned slik at det fester seg til isen. Foto: Per Ervland
BAKEPAPIRTRIKSET: Bakepapiret hindrer at iskrystaller former seg, og isen vil holde seg fin lenger. Dersom du ikke får lokket til å sitte ordentlig kan du bruke et strikk for å holde det på plass. Foto: Per Ervland
FRYSEPOSETRIKSET: Pakk iskremboksen inn i en frysepose, klem ut mest mulig luft av posen, og lukke den godt. Foto: Per Ervland

Pakk isen inn i en frysepose

Dersom du ikke har bakepapir for hånd, kan du prøve deg på fryseposetrikset.

Det går ut på å pakke iskremboksen inn i en frysepose, klemme ut mest mulig luft av posen, og lukke den godt.

Dette minimerer krystalliseringen av iskremen, som skjer når fuktigheten i luften trekker inn i iskremen.

Dette trikset fungerer best hvis du gjør det like etter du har handlet inn iskremen, altså før du har spist av den. For når du har spist av iskremen vil det være en luftlomme mellom iskremen og lokket av isboksen, og denne redder ikke plastposen iskremen fra.

Men, den beste og morsomste løsningen på problemet er selvsagt å spise opp hele iskremen straks du kommer hjem fra butikken!

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: