Klesvask:

Slik unngår du at klær mister kvaliteten i vasken

Og dette bør du være obs på når du sentrifugerer!

TA VARE PÅ PLAGGENE: Det er flere ting du bør tenke på når du vasker og tørker klær. FOTO: Scanpix
TA VARE PÅ PLAGGENE: Det er flere ting du bør tenke på når du vasker og tørker klær. FOTO: Scanpix Vis mer
Publisert

Opplever du at klærne dine mister kvaliteten etter vask? Kanskje de mister fasong og farge, eller til og med krymper? Det kan det være flere grunner til. Det er viktig å huske at forskjellige klesfibre og materialer trenger forskjellig behandling under vask og tørking.

KK har spurt eksperter om hva som forårsaker at klær mister kvaliteten under vask.

Om du opplever at klær krymper litt i vask, kan det være lurt å ta en ekstra titt på vaskelappen på plagget. Noen klær inneholder noe ull, selv om de hovedsakelig er laget av andre materialer. Uansett prosent ull, skal disse plaggene alltid vaskes på ullprogram med et vaskemiddel for ullklær, forklarer Malin Skaar, leder for Orkla Forbrukerservice og ekspert på Plusstid.no.

- Et normalt 30 graders program inneholder for mye bevegelse, og klær som inneholder selv en liten mengde ull vil kunne krympe.

- Det er ikke selve vaskesyklusen, men temperatur og hvor mye bevegelse det i programmet, som sammen med klesfibrene avgjør om et plagg krymper. Du kan trygt sentrifugere klærne dine, det er faktisk mye mer skånsomt enn for eksempel å vri de opp for hånd, forklarer Skaar.

Ulik etterbehandling av klær

Kanskje du også har opplevd at klærne mister litt av kvaliteten etter en vask, selv om du har valgt riktig program? Skaar forklarer at noen klesfibre, for eksempel viskose, kan føles tykkere og stivere etter vask.

- Så de trenger å strekkes og formes etter vask og kan også tåle en runde med lunkent strykejern. Noen plagg anbefales også å tørkes flatt, nettopp for å kunne forme de tilbake til opprinnelig fasong.

Hvis du gjentatte ganger opplever at ulike fibertyper og plagg forandrer seg etter vask, råder Skaar deg til å undersøke om maskinen har riktig temperatur under vaskesyklusen. Tenk også over hvordan du bruker vaskemiddelet:

- Pass på at du ikke overdoserer vaskemiddel, for om du får alt for mye skum i maskinen kan ofte temperatursensoren bli lurt til å tro at det er kaldere i maskinen enn det virkelig er.

ULL: Alle plagg som inneholder ull bør vaskes på ullprogram, uansett hvor lite ull plagget består av. FOTO: Scanpix
ULL: Alle plagg som inneholder ull bør vaskes på ullprogram, uansett hvor lite ull plagget består av. FOTO: Scanpix Vis mer

Pass på dette når du sentrifugerer

Også sentrifugeringen kan redusere kvaliteten på noen materialer og plagg.

Ingun Grimstad Klepp er seniorforsker ved forbruksforskningsinstiuttet SIFO ved OsloMet, og forfatter av boken «Lettstelt: rene klær med lite arbeid og miljøbelastning», som hun har skrevet sammen med Tone Skårdal Tobiasson.

Hun forklarer at sentrifugeringen kan ødelegge ting som kan brekke, få harde striper og krøller som blir vanskelig å få ut. Dette gjelder for eksempel skjortesnipper, og derfor bør skjorter vaskes med lav sentrifugering - for eksempel med 600 omdreininger, råder Klepp.

Også andre materialer kan påvirkes av sentrifugeringen. For linduker og gardiner vil det bli vanskelig å stryke ut bretter fra hard sentrifugering.

- Enkelt plagg, for eksempel jeans, har en innføring som gjør at sentrifugering kan skape lysere striper. Dette kan være en effekt som både er ønsket og uønsket.

For duker og annet materiale som du ønsker å ha glatt, særlig om du ikke har rulle- eller strykejern, vil sentrifugering ikke være så lurt:

- Da kan du henge opp glatt og få et noenlunde glatt tekstil uten å glattgjøre etterpå. Ulempen er at sentrifugeringen også bidrar til at plagget blir renere, sier eksperten.

Klepp forklarer at forskjellige plagg trenger forskjellig type sentrifugering. Ull tåler for eksempel sentrifugering godt. Strikkeplagg i ull kan derfor sentrifugeres på maks. Andre plagg trenger lavere sentrifugering:

- Vevde stoffer vil normalt krølle mer, så lavere sentrifugering er derfor en fordel.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer