Forstoppelse

Slik unngår du forstoppelse i ferien

Med noen enkle grep kan det unngås.

FORSTOPPELSE: Det kan ødelegge hele ferien, men med noen enkle grep kan forstoppelse forebygges. Foto: Shutterstock / Adam Gregor
FORSTOPPELSE: Det kan ødelegge hele ferien, men med noen enkle grep kan forstoppelse forebygges. Foto: Shutterstock / Adam Gregor Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dessverre er forstoppelse og dårlig fordøyelse noe mange opplever på ferie, men det er jo ikke på toalettet du har mest lyst til å tilbringe ferien din? Så hvilke matvarer bør du passe på å spise jevnlig, hva bør du droppe og hvordan kan du forhindre forstoppelse selv? Farmasøyt i Apotek 1 og fagredaktør Eirik Rustan deler her sine beste tips: 

- Det er ikke uvanlig at man kan bli forstoppet når man er på reise. Man spiser gjerne annen mat enn man er vant til hjemme, man følger andre rutiner enn man er vant til og det kan være at man stresser litt mer enn vanlig når man skal rekke fly og annet. Alt dette kan føre til at man blir forstoppet, sier Rustan til KK.no. 

Han legger til at det også kan slå ut andre veien - at du får diaré og løs avføring. Dette kommer på sin side stort sett av at du får i deg bakterier som magesystemet ditt ikke er vant til. 

LES OGSÅ: Får du ALLTID feriemage?

Disse grepene kan du ta selv 

Rustan lister opp flere grep du kan ta for å forsøke å forhindre at du blir forstoppet når du skal ut og reise. 

- For det første er det viktig at man opprettholder væskeinntaket. Drikk mye vann, voksne trenger cirka 1 1/2 – 2 liter per dag, kanskje mer hvis det er varmt og man svetter mye, sier farmasøyten. 

Og det er flott hvis du også får i deg mat som inneholder mye fiber i løpet av dagen - her gjelder grønnsaker, frukt og grove kornprodukter.

Bare vær obs på at rå grønnsaker og frukt kan være en kilde til matforgiftning på ferie og at grovt korn ikke alltid er like lett å få tak i. Men kanskje kan du ta med en pakke grov knekkebrød eller litt havregrøt for eksempel?

- Det er ferie, så søtsaker og kaker er ikke så langt unna. Det kan dog være fint å la være å spise for mye av dette, da det kan bidra til at ting stopper opp, fortsetter Rustan. 

I tillegg oppfordrer han til å være i aktivitet

- Mye stillesitting kan også bidra til at man blir forstoppet.

- I tillegg er det viktig at man prøver å gå jevnlig på toalettet. Det er fort gjort å utsette toalettbesøk når man er på reise, men for mye av dette kan føre til at man blir mer forstoppet.

LES OGSÅ: Så lang tid bruker du på å fordøye maten

- Spis mat som stimulerer tarmene

Og hvis du ikke klarer å hindre forstoppelsen eller treg fordøyelse - hva bør du gjøre da? 

- Først og fremst er det viktig å drikke nok. Det kan også være gunstig å spise mat som stimulerer tarmfunksjonen, for eksempel sviskesaft eller maltekstrakt hvis man kan få tak i det, råder Rustan. 

Dersom dette ikke hjelper på, sier han at det kan være gunstig å benytte et avføringsmiddel i en kort periode. 

- Det finnes mange forskjellige midler, og hvilket man velger, avhenger av hvor alvorlig forstoppelsen er. Ved mild forstoppelse kan daglig inntak av laktulose og fiberprodukter hjelpe mye. 

- Hvis du ikke har gått på do på flere dager, kan det være aktuelt å bruke avføringsmidler som stimulerer tarmfunksjonen mer effektivt i en kort periode. Hvis det begynner å gjøre vondt fordi man ikke har gått på do over lang tid, kan klyster være aktuelt. 

LES OGSÅ: Slik får du fart på magen 

FRISTENDE: Ferie utenlands byr på mange kulinariske fristelser, men du bør sørge for å få i deg nok fiber og vann for å sørge for at fordøyelsen ikke stopper opp.  Foto: Shutterstock / Maridav
FRISTENDE: Ferie utenlands byr på mange kulinariske fristelser, men du bør sørge for å få i deg nok fiber og vann for å sørge for at fordøyelsen ikke stopper opp. Foto: Shutterstock / Maridav Vis mer

Planlegg før du reiser

Det kan også være lurt å tenke på alternativene dine i forkant, hvis du vet at du kan ha risiko for å få forstoppelse når du er på tur. Alt er ikke nemlig like lett å få tak i som her hjemme. 

- Hvis man er plaget med forstoppelse er det gunstig om man klarer å få orden på dette før man reiser, ideelt sett gjennom hva man gjør og hva man spiser. Hvis man er mye plaget med forstoppelse og vet at det kanskje kan skje når man er på reise, er det fint å ha med seg det man trenger før man reiser. Avhengig av hvor man reiser kan det være vanskelig å finne det man trenger i utlandet, avslutter Rustan. 

LES OGSÅ: Sliter du med forstoppelse? 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer