Feriemage:

Slik unngår du magesjau i ferien

Ett vanlig råd mener reiselegen vi faktisk bare kan glemme.

HOLD UNNA FERIEMAGEN: Rår nummer én for å unngå sykdom på ferie er å være nøye med håndvasken. FOTO: NTB Scanpix
HOLD UNNA FERIEMAGEN: Rår nummer én for å unngå sykdom på ferie er å være nøye med håndvasken. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Sommerferien er allerede i gang for noen og rett rundt hjørnet for andre. Det betyr gjerne sol, bading og kanskje en tur ut av landet, men dessverre for mange også mangetrøbbel.

- På sommeren så er det infeksjonssykdommer folk blir mest syke av, og da troner mage-og tarminfeksjoner med diaré og oppkast på topp, forteller sykepleier og medisinsk rådgiver i Europeiske Reiseforsikring, Mari Holmslien til KK.no.

Ikke overraskende er det i middelhavslandene vi oftest blir syke i om sommeren, de aller fleste i Spania.

- Dette henger jo sammen med antallet av turister til Spania er høyt. Det er hit vi reiser mest. Det samme gjelder for Hellas og Tyrkia.

LES OGSÅ: Derfor blir du ofte syk på ferier og fridager

Lege: - Dropp melkesyretablettene

Det finnes flere råd mot turistdiaré, men helt sikre får vi nok ikke blitt. Et råd du sikkert har hørt er at det er lurt å ha med melkesyretabletter på turen, for å forebygge. Gunnar Hasle, som er lege og driver Reiseklinikken i Oslo, mener det imidlertid lite hold i at dette skal hjelpe.

- Ja, frysetørrede melkesyrebakterier kan man droppe, i hvert fall om man ikke nettopp har hatt en antibiotikakur og trenger å re-etablere normalfloraen. Da har det i hvert fall en plausibel virkningsmekanisme, sier han til KK.no.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer