Feriemage:

Slik unngår du magesjau i ferien

Ett vanlig råd mener reiselegen vi faktisk bare kan glemme.

HOLD UNNA FERIEMAGEN: Rår nummer én for å unngå sykdom på ferie er å være nøye med håndvasken. FOTO: NTB Scanpix
HOLD UNNA FERIEMAGEN: Rår nummer én for å unngå sykdom på ferie er å være nøye med håndvasken. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Sommerferien er allerede i gang for noen og rett rundt hjørnet for andre. Det betyr gjerne sol, bading og kanskje en tur ut av landet, men dessverre for mange også mangetrøbbel.

- På sommeren så er det infeksjonssykdommer folk blir mest syke av, og da troner mage-og tarminfeksjoner med diaré og oppkast på topp, forteller sykepleier og medisinsk rådgiver i Europeiske Reiseforsikring, Mari Holmslien til KK.no.

Ikke overraskende er det i middelhavslandene vi oftest blir syke i om sommeren, de aller fleste i Spania.

- Dette henger jo sammen med antallet av turister til Spania er høyt. Det er hit vi reiser mest. Det samme gjelder for Hellas og Tyrkia.

LES OGSÅ: Derfor blir du ofte syk på ferier og fridager

Lege: - Dropp melkesyretablettene

Det finnes flere råd mot turistdiaré, men helt sikre får vi nok ikke blitt. Et råd du sikkert har hørt er at det er lurt å ha med melkesyretabletter på turen, for å forebygge. Gunnar Hasle, som er lege og driver Reiseklinikken i Oslo, mener det imidlertid lite hold i at dette skal hjelpe.

- Ja, frysetørrede melkesyrebakterier kan man droppe, i hvert fall om man ikke nettopp har hatt en antibiotikakur og trenger å re-etablere normalfloraen. Da har det i hvert fall en plausibel virkningsmekanisme, sier han til KK.no.

- Men friske mennesker med normalt kosthold har masse melkesyrebakterier i tarmen, og det er vanskelig å tenke seg at noen svimeslåtte, frysetørrede melkesyrebakterier skal kunne gjøre noen forskjell. Det er gjort meta-analyser, der man har samlet alle publikasjoner som har studert den mulige effekten av slike preparater, og de viser liten, om noen effekt av såkalte probiotika, fortsetter han.

LES OGSÅ: Kan probiotikatilskudd lindre alle mageplager?

Styr unna buffetmaten

Det beste du kan gjøre for å forebygge sykdom på tur er å være nøye med håndhygiene, påpeker Holmslien.

- Det er noen faste råd som gjelder og først og fremst så er det en god håndvask før man skal spise. Andre råd er:

  • Ikke drikk vann fra springen
  • Ikke spis mat som ikke er kokt eller gjennomstekt
  • Unngå isbiter, de lages ofte av vann fra springen
  • Ikke spis softis/iskrem som ikke er pakket inn
  • Vask frukt og grønt i rent vann
  • Unngå buffetmat
STYR UNNA: Isbiter er blant det du bør unngå på ferie. De lages nemlig ofte av vann fra springen. Foto: Scanpix
STYR UNNA: Isbiter er blant det du bør unngå på ferie. De lages nemlig ofte av vann fra springen. Foto: Scanpix Vis mer

- En gjenganger som smittekilde er mat fra buffet – dette fordi er vanskelig å vite hvor lenge mat har stått fremme og i hvilken temperatur, sier Holmslien.

Videre bør all frukt og grønt du spiser vaskes.

Unngå også isbiter. Om vannet i springen der du reiser ikke kan drikkes, så bør du kunne være helt sikker på at også isbitene er laget av flaskevann.

Holmslien vil ikke råde til å styre unna spesielle spisesteder i utlandet, men påpeker at et råd kan være å se om spisestedet har andre gjester og er populært.

- Om det er mange mennesker der, så er jo det et tegn både på at maten er god og at den er riktig tilberedt, sier hun.

LES OGSÅ: Slik tar du ferie med god samvittighet

Ingen turistdiaré-vaksine

Ifølge Hasle er det ikke påvist at visse matvarer øker risikoen mer enn andre, og også han påpeker at det beste rådet er håndvask.

- Jeg tror også at det lønner seg å bruke sansene, og spytte ut hver smitt og smule hvis man synes det er noe galt med maten, sier han.

Det finnes vaksiner som kan redusere risikoen, som drikkevaksinen mot kolera, men vi har ingen som fungerer mot alle former for turistdiaré.

- Koleravaksinen kan muligens ha litt effekt i Marokko og India, men vi har få data for at den gir en generell reduksjon i risikoen for turistdiaré. Noen land, for eksempel for Thailand har vi data som tyder på at den ikke hjelper i det hele tatt, sier Hasle.

- Det finnes også en levende vaksine mot tyfoidfeber, som både reduserer risikoen for tyfoidfeber med 70 prosent og samtidig virker mot andre Salmonellaarter. Men vi kan ikke si at det finnes noen vaksine mot turistdiaré.

Ved Reiseklinikken har de gjort en studie der de har funnet en effekt av et kosttilskudd med galacto-oligosakkarid.

- Litt skuffende i vår studie var den gode effekten bare gjaldt diaré som varte i én dag. Men på en kort tur er også én dag mye verdt, påpeker Hasle som også viser til en annen studie der både sykdomsperioden hos den enkelte og antallet som fikk diaré skal ha blitt redusert.

Dette er altså et kosttilskudd og ikke et godkjent legemiddel mot diaré.

LES OGSÅ: Disse vaksinene bør du friske opp

ØDELAGT FERIE: Luftveisinfeksjoner, diaré og oppkast er oftes det som gjør oss syke på ferie. FOTO: NTB Scanpix
ØDELAGT FERIE: Luftveisinfeksjoner, diaré og oppkast er oftes det som gjør oss syke på ferie. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Føre-var

Noen ganger vet uheldige turister hva som har gjort dem syke i ettertid. For eksempel kan man ha vært flere som blir syke etter å ha spist det samme, eller du husker kanskje at du fikk en litt dårlig følelse av maten du ble servert, men at du spiste den likevel.

- Om du får en litt dårlig følelse og tenker at det smaker rart eller dårlig, så er det bedre å ikke spise det, sier hun.

Har du først blitt syk, bør du oppsøke lege. Ønsker du refusjon på reiseforsikring for sykdom på reise, er det et krav at du har vært hos legen, forteller Holmslien.

Turistdiaré går som regel over av seg selv i løpet av noen dager. Hos barn bør terskelen for å besøke legen være lavere enn hos voksne, påpeker Holmslien. Dette fordi små barn er mer sensitive for dehydrering enn oss voksne.

Flere legemidler kan hjelpe, og ellers gjelder det å drikke rikelig med væske og gjerne spise salt snacks.

I utlandet vil du oftere enn hjemme bli tilbudt behandling med antibiotika. Dette er noe som i Norge kun unntaksvis blir brukt som behandling mot turistdiaré.

LES OGSÅ: Er feriebudsjett trangt? Slik gjør du ferien billigst mulig

LES OGSÅ: Er bagasjen blitt borte? Dette har du krav på

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer