Søvnplager:

Slik unngår du søvnplager i julen

Julen byr gjerne på god mat, alkohol og avslapping. Kan det ha betydning for søvnkvaliteten vår?

SØVNPLAGER: Søvnplager er ikke et nytt fenomen, verken i julen eller hverdagen. Men for mange oppstår eller forverres problemer spesielt i julen når rutinene våre endres. Foto: NTB.
SØVNPLAGER: Søvnplager er ikke et nytt fenomen, verken i julen eller hverdagen. Men for mange oppstår eller forverres problemer spesielt i julen når rutinene våre endres. Foto: NTB. Vis mer
Publisert

Vi vet alle at det blir mer godsaker i julen. Det er familieselskap, julebord og filmkvelder om hverandre. Og med det følger selvfølgelig julekaker, snop, alkohol og ordentlig god og fet julemat.

I tillegg følger gjerne inaktivitet med. Hvem har ikke ligget på sofaen en hel dag i pysjen med en god serie og sjokoladeskålen i fanget i løpet av julen?

Søvnplager er ikke et nytt fenomen, verken i julen eller i hverdagen. Søvnløshet rammer 30 prosent av den voksne befolkningen, og for mange oppstår eller forverres problemer rundt innsovning og søvnkvalitet betraktelig i julen. Vi går inn i feriemodus og tar lettere på rutinene rundt alkohol, mat, trening og døgnrytme.

Hvilke konsekvenser kan disse utskeielsene ha for nattesøvnen? KK har tatt en prat med to søvnforskere for å finne svar.

Døgnrytme

Morten Engstrøm er forsker ved Institutt for nevromedisin og bevegelsesvitenskap ved NTNU. Han mener at kroppen fungerer best ved regelmessighet. Derfor er en rimelig døgnrytme, også i ferien, en viktig faktor for å sove godt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer