Dead butt-syndrome:

Slik «vekker» du rumpa til live

- Vi er en generasjon med sovende setemuskler og flate rumper, mener lege.

RUMPEMUSKELEN MÅ BRUKES: - Hvis ikke kan du få vondt andre steder, som i rygg og nakke, mener ekspertene. FOTO: NTB Scanpix
RUMPEMUSKELEN MÅ BRUKES: - Hvis ikke kan du få vondt andre steder, som i rygg og nakke, mener ekspertene. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

- Ville du bygd huset ditt på en ustø grunnmur? Ville du stablet klosser på gelé? Dette er noe jeg ser mange gjøre med kroppen for tiden, skriver den bokaktuelle kjendislegen, Rayan Chatterjee i boka «Helseplanen».

Her går den britiske fastlegen kjent fra BBC gjennom fire søyler til et liv i balanse, hvor en av søylene er bevegelse. Det er i dette kapittelet Chatterjee framhever viktigheten av en aktiv rumpe, og foreslår en rekke øvelser som skal «vekke» denne muskelen fra dvalen den ofte befinner seg i, ettersom mange av oss bruker rumpa mest til å sitte på, og lite annet.

KK møtte Chatterjee personlig da han var på Oslo-besøk i forbindelse med boklansering, og da fikk vi stilt han noen spørsmål om hvorfor han anser akkurat rumpa som så viktig, for en sunn og funksjonell kropp.

- Vår moderne livsstil gjør at de fleste av oss sitter mye. Og når vi bruker rumpemuskelen lite, slutter den også å virke slik den skal. Og i stedet belaster vi annen muskulatur, som er enklere «tilgjengelig» når vi beveger oss, sier Chatterjee og forteller at årsaken til vondt i nakken eller i beina mest sannsynlig kan ha utgangspunkt i en rumpe i dvale.

STERK BAK: - En aktiv rumpe er avgjørende for kroppsholdning og en bevegelig kropp, sier den britiske legen Rangan Chatterjee, kjent fra BBC og boka Helseplanen som nå foreligger på norsk. FOTO: NTB Scanpix
STERK BAK: - En aktiv rumpe er avgjørende for kroppsholdning og en bevegelig kropp, sier den britiske legen Rangan Chatterjee, kjent fra BBC og boka Helseplanen som nå foreligger på norsk. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Selv forteller han om ti år med kroniske ryggplager, der årsaken satt i rumpemuskulaturen. Løfting av noen flytteesker i studietiden var utløsende årsak, og Chatterjee brukte både tid og penger i årene etterpå på ulik type behandling, som ikke virket eller bare ga midlertidig effekt.

Et kurs i bevegelsesmekanikk hos eksperten Gary Ward, ble skjellsettende. Her lærte Chjatterjee om bøyemusklene og strekkemusklene, og at det først er når disse muskelgruppene jobber sammen, at vi får vi riktig holdning og en smertefri kropp.

KK ble med influenseren på trening. Her demonstrerer hun sine favoritter, og øvelse nummer to er den effektive styrkeøvelsen "Glute bridge" (hofteløft). Vis mer

- De fleste av sitter mye, og er bøyd over tastatur og mobiler store deler av dagen. Det betyr at vi får strukket oss for lite ut, og beholder en krum positur også når vi er oppreist, forklarer Chatterjee.

I boka påpeker han at mange av oss trenger hjelp til å strekke oss helt ut.

- Vi sitter nærmest i fosterstilling. Og når vi mister tilgangen til strekkemusklene, er setemuskulaturen en av de store muskelgruppene som blir deaktivert og liggende i dvale, forklarer Chatterjee og har samlet fire øvelser som skal hjelpe deg å gjenopprette kontakten med muskelen.


Vis mer
Vis mer

Chatterjee har for øvrig skrevet flere bøker der lignende øvelser anbefales, alle øvelsene er samlet i instruksjonsvideoer her. Legen som foretrekker å bruke betegnelsen bevegelse framfor trening er stor tilhenger av fem minutter med aktiviseringsøvelser om dagen, framfor en time på treningssenteret i uka. Hvis det er snakk om å prioritere anbefaler han det første, selv om mer trening selvsagt ikke frarådes.

- Mange kan få smerter

Christian Torp er muskel- og leddterapeut og KKs faste treningsekspert. Han bekrefter at mange som kommer til hans klinikk, sliter med vondter som skyldes en stillesittende hverdag og en inaktiv rumpemuskulatur.

- Rumpa er den største muskelen vi har i kroppen. Den er viktig fordi den stabiliserer i hoftepartiet og forebygger både rygg og kneskader.

Dersom rumpa stort sett ikke er «i bruk» kan det føre til smerter andre steder i kroppen, særlig i rygg, hofte, knær og føtter. Torp forklarer at dette er fordi at når rumpa ikke aktiveres, må hofteleddene, ryggmusklene og baksiden av lårene bære en stor del av belastningen.

- Mange er også svært stramme i hofteleddsbøyer som følge av for mye stillesitting, sier Torp og anbefaler både trening av rumpa og tøying av hofteleddsbøyer.

Han påpeker at når vi sitter, står, ligger eller går i tusle-tempo, får vi ikke aktivert rumpemuskelen.

- Det er først når du går aktivt og med lange skritt at disse musklene blir brukt, forklarer Torp og anbefaler oss derfor å forsøke å strekke ut steget når vi går, velge trappa framfor heisen og gjerne knipe rumpa når vi venter på kaffen på jobb.

- Treningsøvelsene jeg anbefaler er funksjonelle øvelser med overføringsverdi til hverdagen, sier Torp og ramser opp hipthrust, dype knebøy, markløft, utfall, og step ups med vekter, som øvelser alle burde ha på programmet, i tillegg til at ulike øvelser med strikk kan ta tak i de mindre setemusklene.

Skal Torp nevne én nøkkeløvelse han mener vi alle bør prioritere, blir det knebøy.

- Knebøy gir økt styrke i hele kroppen. Og selv om den primært belaster forside og bakside lår i tillegg til setemuskulatur, involveres også kjernemuskulaturen og øvre og nedre del av rygg, sier Torp og legger til at det å bøye i knærne og reise oss er en bevegelse vi har bruk for i hverdagen.

- Knebøy bør derfor involveres så ofte du kan både i trening og i hverdagslivet generelt, påpeker treningseksperten.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer