Dead butt-syndrome:

Slik «vekker» du rumpa til live

- Vi er en generasjon med sovende setemuskler og flate rumper, mener lege.

RUMPEMUSKELEN MÅ BRUKES: - Hvis ikke kan du få vondt andre steder, som i rygg og nakke, mener ekspertene. FOTO: NTB Scanpix
RUMPEMUSKELEN MÅ BRUKES: - Hvis ikke kan du få vondt andre steder, som i rygg og nakke, mener ekspertene. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

- Ville du bygd huset ditt på en ustø grunnmur? Ville du stablet klosser på gelé? Dette er noe jeg ser mange gjøre med kroppen for tiden, skriver den bokaktuelle kjendislegen, Rayan Chatterjee i boka «Helseplanen».

Her går den britiske fastlegen kjent fra BBC gjennom fire søyler til et liv i balanse, hvor en av søylene er bevegelse. Det er i dette kapittelet Chatterjee framhever viktigheten av en aktiv rumpe, og foreslår en rekke øvelser som skal «vekke» denne muskelen fra dvalen den ofte befinner seg i, ettersom mange av oss bruker rumpa mest til å sitte på, og lite annet.

KK møtte Chatterjee personlig da han var på Oslo-besøk i forbindelse med boklansering, og da fikk vi stilt han noen spørsmål om hvorfor han anser akkurat rumpa som så viktig, for en sunn og funksjonell kropp.

- Vår moderne livsstil gjør at de fleste av oss sitter mye. Og når vi bruker rumpemuskelen lite, slutter den også å virke slik den skal. Og i stedet belaster vi annen muskulatur, som er enklere «tilgjengelig» når vi beveger oss, sier Chatterjee og forteller at årsaken til vondt i nakken eller i beina mest sannsynlig kan ha utgangspunkt i en rumpe i dvale.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer