Søvnrutiner:

Slik vet du om du har fått nok søvn

Og fem andre ting du burde vite om søvn.

SØVNRUTINER: I ferier er det lett å finne ut hvor mye søvn kroppen din egentlig trenger. Foto: NTB Scanpix
SØVNRUTINER: I ferier er det lett å finne ut hvor mye søvn kroppen din egentlig trenger. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Vi er midt i den verste sesongen for søvnkvaliteten vår. Det er julebord etter julebord, jobb som må gjøres ferdig før ferien, og julegaver som må pakkes inn før kvelden kommer. Søvn og trening er som regel det første som ryker, men søvneksperten Carmel Harrington har delt noen tips og triks med magasinet Marie Claire, som kan gjøre det hele litt enklere.

LES OGSÅ: Slik kan fysisk aktivitet bedre søvnen din

1. Få mellom sju og ni timer

Det er omdiskutert hvor mange timer med søvn vi egentlig trenger. Noen sverger til at de kun trenger fem timer for å fungere optimalt, mens andre mener at de ikke fungerer med mindre de har fått mer enn ni. Harrington forteller at de fleste trenger et sted mellom sju og ni timer for at de skal fungere optimalt, mens unntakene, det vil si 4 prosent av verdens befolkning, trenger under fem, eller over ni timer, for å fungere optimalt.

2. Kvinner trenger mer søvn

Nå har du faktisk en unnskyldning for å ligge og dra deg lenger om morgenen. Det viser seg nemlig at kvinner trenger 20 minutter mer med søvn i døgnet, enn det menn gjør.

3. Ta hensyn, også i våken tilstand

Hvordan du sover om natten, avhenger mye av hva du gjør på dagtid. Når du blir eldre, får du også en tregere metabolisme. Den kaffekoppen du drakk på morgenen kan fremdeles være i kroppen din når det blir tid for å legge seg. Slå av alt du har av skjermer en time før du har tenkt å sove, skru ned lysene, og tenn gjerne et stearinlys. Legg til rette for at kroppen din slapper av, og forstår at det er på tide å sove.

INGEN SKJERM: Det er ikke lurt å ligge på telefonen før du skal sove. Det blå lyset holder deg våken. Legg vekk telefonen en times tid før du skal sove. Foto: NTB Scanpix
INGEN SKJERM: Det er ikke lurt å ligge på telefonen før du skal sove. Det blå lyset holder deg våken. Legg vekk telefonen en times tid før du skal sove. Foto: NTB Scanpix Vis mer

4. Store helseeffekter

Det å gå rundt med en kronisk mangel på nok søvn kan føre til store helseproblemer, både på kort og lang sikt. Du er mer utsatt for å bli forkjøla, og får et generelt dårligere immunforsvar. Dessuten er det en økning på hele 50 prosent for å utvikle overvekt, og fem ganger så stor risiko for å slite med depresjon. Og det er visstnok bare noen av effektene du kan vente deg. Med andre ord - ikke juks med søvnrutinen, det gagner ingen i det lange løp.

LES OGSÅ: Søvn er ekstra viktig om du vil ned i vekt

5. Bruk ferien til å sove det du trenger

Den beste måten å finne ut av hvor mye søvn du egentlig trenger, er å dra på ferie. Ikke tenk på den første uka, for da prøver fremdeles kroppen å ta igjen for tapt tid. Når du går inn i den andre uka av ferien kan du begynne å notere deg hvor mye søvn du egentlig trenger for at du føler deg bra. Det er den mengden med søvn du faktisk trenger, og ikke bare på ferie.

6. Ikke mediter

Denne er kanskje litt overraskende, men man skal faktisk ikke meditere før man legger seg. Det å meditere aktiviserer faktisk hjernen, og er derfor bedre å gjøre når man våkner om morgenen.

LES OGSÅ: Derfor blir du ofte trøttere av å sove lenge

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer