For mye salt:

Slik vet du om du har spist for mye salt

For mye salt kan føre til sykdom. Slik tolker du kroppens signaler på om du har fått i deg for mye av det salte.

SALT: Salt finnes allerede i svært mange matvarer. Men hvor mye salt er egentlig for mye salt? FOTO: NTB
SALT: Salt finnes allerede i svært mange matvarer. Men hvor mye salt er egentlig for mye salt? FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Salted caramel ice cream. Chips med en hint av havsalt. Lakris overdrysset med flaksalt. Stadig fler produkter skilter med det tidligere så fryktede saltet som den magiske ingrediensen, og det er så munnen løper i vann bare av å se bilder av perfekt symmetriske Maldonsaltflak eller pudderrosa korn av Himalayasalt.

Men er det egentlig bra, alt dette saltet. Eller kan det bli for mye av det kjempegode?

Livsnødvendig

La oss ta det fra starten. Salt inneholder natrium, og kroppen trenger natrium for å regulere væskebalanse, nerveimpulser og muskelsammentrekninger. Kroppens behov er omtrent 1,5 gram salt (0,6 gram natrium), tilsvarenden en fjerdedels teskje, om dagen for å fungere optimalt. Svetting etter av langvarig fysisk aktivitet og varme, samt diaré, kan imidlertid føre til ekstra tap av natrium og dermed gi kortvarig behov for mer salt, skriver helsenorge.no

Undersøkelser har vist at norske menn i gjennomsnitt får i seg rundt 10 gram salt om dagen, mens kvinner spiser rundt åtte. Ifølge forskning.no er dette omtrent dobbelt så mye som i anbefalingene, som råder alle å spise under fem gram salt – litt under en teskje – om dagen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer