HUDFORANDRINGER: Å oppdage en forandring i huden kan være litt skummelt, men som regel er det ikke noe farlig. FOTO: NTB Scanpix
HUDFORANDRINGER: Å oppdage en forandring i huden kan være litt skummelt, men som regel er det ikke noe farlig. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Hudforandringer:

Slik vet du om hudforandringen er farlig eller ikke

Eksperten forklarer hva de ulike flekkene, knutene og knoppene i huden din kan være.

Publisert

Huden er kroppens største organ og rustningen vi skal bære med oss gjennom hele livet. Derfor mener Virginia Zazo Hernanz, som er dermatolog ved Hudkliniken Norrlands universitetssjukhus, at vi bør ha like god oversikt over huden vår som hjemmet vårt.

- Hvis det plutselig hadde hengt et nytt bilde på kjøkkenveggen din en dag ville du jo lagt merke til det. Burde du ikke på samme måte legge merke til det dersom huden din plutselig har fått en ny flekk? spør hun.

Huden er i stadig forandring. Ufarlige, nye flekker og nupper forekommer fra tid til annen og er som oftest enkle å fjerne. Farlige hudforandringer kan også oppstå plutselig - og få store konsekvenser dersom du ikke oppdager dem tidsnok.

Så for å være på den sikre siden anbefaler Virginia deg å ta en titt på deg selv i speilet en gang i måneden - både forsiden og baksiden.

- Sørg også for å sjekke partneren din. Dersom du lærer deg å kjenne partneren din sin hud, og vice versa, vil dere legge merke til det dersom det forekommer noen forandringer.

Det er imidlertid ikke nødvendig å bli paniske og sjekke hver minste prikk, mener dermatologen.

- Men sørg for at du vet hvordan du ser ut. Skaff deg oversikt over flekker som skiller seg ut fra normalen, og søk hjelp hvis du er urolig. Ikke vent.

LES OGSÅ: Har det dukket opp en helt ny føflekk?

SJEKK HVERANDRE: Eksperten anbefaler deg og partneren din å sjekke hverandres hud fra tid til annen. FOTO: NTB Scanpix
SJEKK HVERANDRE: Eksperten anbefaler deg og partneren din å sjekke hverandres hud fra tid til annen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

4 faktorer som påvirker huden

Hudens forandringer påvirkes av fire ulike faktorer, mener Virginia.

- Den første er hvor mye soleksponering du har vært utsatt for. Å bruke solfaktor beskytter huden fra veldig mange forandringer.

Den andre og tredje faktoren er gener og alder, to ting vi verken kan stoppe eller forandre.

- Pigmentene blir ujevne, det oppstår flekker, man mister fuktighet og huden blir tørrere. Huden er ikke lenger like elastisk og rynker oppstår.

Den fjerde faktoren er røyking, som både påvirker hudfargen og forekomsten av rynker (som du egentlig ikke skulle hatt).

- Dersom du bryr deg om huden din er det en god idé å stumpe røyken - og ikke minst bruke solfaktor.

Nedenfor finner du en liste over 6 vanlige hudforandringer:

1. Pigmentflekker

PIGMENTFLEKKER: Pigmentflekker kommer som følge av soleksponering. FOTO: NTB Scanpix
PIGMENTFLEKKER: Pigmentflekker kommer som følge av soleksponering. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

2. Talgvorter

3. Kirsebærflekker (Cherry angiomer)

LES OGSÅ: Har du små, hvite prikker rundt øynene?

KIRSEBÆRFLEKKER: Kirsebærflekker er ufarlige og kan fjernes med laser. FOTO: NTB Scanpix
KIRSEBÆRFLEKKER: Kirsebærflekker er ufarlige og kan fjernes med laser. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

4. Hudhorn

5. Hudtagger

LES OGSÅ: Slik fjerner du sprengte blodkar

HUDTAGGER: Hudtagger oppstår vanligvis på steder hvor det er hud-mot-hud kontakt og det oppstår friksjon, som for eksempel under armen. FOTO: NTB Scanpix
HUDTAGGER: Hudtagger oppstår vanligvis på steder hvor det er hud-mot-hud kontakt og det oppstår friksjon, som for eksempel under armen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

6. Aktinisk Keratos

Til info: Denne saken er hentet fra Allas.se.

EYELINER: Slik kan du bruke lineren på tre forskjellige måter. Video: Cecilie Krogh Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer