Hudforandringer:

Slik vet du om hudforandringen er farlig eller ikke

Eksperten forklarer hva de ulike flekkene, knutene og knoppene i huden din kan være.

HUDFORANDRINGER: Å oppdage en forandring i huden kan være litt skummelt, men som regel er det ikke noe farlig. FOTO: NTB Scanpix
HUDFORANDRINGER: Å oppdage en forandring i huden kan være litt skummelt, men som regel er det ikke noe farlig. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Huden er kroppens største organ og rustningen vi skal bære med oss gjennom hele livet. Derfor mener Virginia Zazo Hernanz, som er dermatolog ved Hudkliniken Norrlands universitetssjukhus, at vi bør ha like god oversikt over huden vår som hjemmet vårt.

- Hvis det plutselig hadde hengt et nytt bilde på kjøkkenveggen din en dag ville du jo lagt merke til det. Burde du ikke på samme måte legge merke til det dersom huden din plutselig har fått en ny flekk? spør hun.

Huden er i stadig forandring. Ufarlige, nye flekker og nupper forekommer fra tid til annen og er som oftest enkle å fjerne. Farlige hudforandringer kan også oppstå plutselig - og få store konsekvenser dersom du ikke oppdager dem tidsnok.

Så for å være på den sikre siden anbefaler Virginia deg å ta en titt på deg selv i speilet en gang i måneden - både forsiden og baksiden.

- Sørg også for å sjekke partneren din. Dersom du lærer deg å kjenne partneren din sin hud, og vice versa, vil dere legge merke til det dersom det forekommer noen forandringer.

Det er imidlertid ikke nødvendig å bli paniske og sjekke hver minste prikk, mener dermatologen.

- Men sørg for at du vet hvordan du ser ut. Skaff deg oversikt over flekker som skiller seg ut fra normalen, og søk hjelp hvis du er urolig. Ikke vent.

LES OGSÅ: Har det dukket opp en helt ny føflekk?

SJEKK HVERANDRE: Eksperten anbefaler deg og partneren din å sjekke hverandres hud fra tid til annen. FOTO: NTB Scanpix
SJEKK HVERANDRE: Eksperten anbefaler deg og partneren din å sjekke hverandres hud fra tid til annen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

4 faktorer som påvirker huden

Hudens forandringer påvirkes av fire ulike faktorer, mener Virginia.

- Den første er hvor mye soleksponering du har vært utsatt for. Å bruke solfaktor beskytter huden fra veldig mange forandringer.

Den andre og tredje faktoren er gener og alder, to ting vi verken kan stoppe eller forandre.

- Pigmentene blir ujevne, det oppstår flekker, man mister fuktighet og huden blir tørrere. Huden er ikke lenger like elastisk og rynker oppstår.

Den fjerde faktoren er røyking, som både påvirker hudfargen og forekomsten av rynker (som du egentlig ikke skulle hatt).

- Dersom du bryr deg om huden din er det en god idé å stumpe røyken - og ikke minst bruke solfaktor.

Nedenfor finner du en liste over 6 vanlige hudforandringer:

1. Pigmentflekker

 • Hva er pigmentflekker? Lysebrune pigmenterte flekker som ofte dukker opp i ansiktet, på brystet eller på hendene. De kalles også for aldersflekker, leverflekker eller lentigo solaris.
 • Årsaken til pigmentflekker? Overdreven soleksponering. Så sol deg med måte, så unngår du flere flekker og minske sjansen for hudkreft.
 • Hvordan behandle pigmentflekker? Flekkene er helt ufarlige, og kan fjernes ved blant annet frysing, laserbehandling og reseptbelagte kremer.
PIGMENTFLEKKER: Pigmentflekker kommer som følge av soleksponering. FOTO: NTB Scanpix
PIGMENTFLEKKER: Pigmentflekker kommer som følge av soleksponering. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

2. Talgvorter

 • Hva er talgvorter? Talgvorter går fra å være lysebrune flekker som senere vokser og blir tjukke og ru på overflaten. De forekommer ofte i ansiktet, på brystet og ryggen. De kalles også for «gammelmannsvorter».
 • Årsaken til talgvorter? Denne typen hudforandring er veldig vanlig hos eldre og er delvis arvelig.
 • Hvordan behandle talgvorter? Disse vortene er helt ufarlige og lette å behandle. Hos legen kan du velge mellom kutting, frysing eller laser.

3. Kirsebærflekker (Cherry angiomer)

 • Hva er kirsebærflekker? De røde kirsebærsflekkene er ufarlige hudutvekster av blodkar som kan dukke opp hvor som helst på kroppen. Kirsebærsflekkene går også under navnene «campbell de morgan spots» eller «senile angioma» og «senilflekker» siden de ofte kommer med alderen.
 • Årsaken til kirsebærflekker? Flekkene oppstår som følge av at blodkarene utvider seg og popper opp som en liten knute. Hvis du har hormoner i ubalanse kan det komme mange samtidig.
 • Hvordan behandle kirsebærflekker? Den mest effektive behandlingen er med fargelaser. Denne behandlingen er trygg og svært effektiv.

LES OGSÅ: Har du små, hvite prikker rundt øynene?

KIRSEBÆRFLEKKER: Kirsebærflekker er ufarlige og kan fjernes med laser. FOTO: NTB Scanpix
KIRSEBÆRFLEKKER: Kirsebærflekker er ufarlige og kan fjernes med laser. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

4. Hudhorn

 • Hva er hudhorn? Et hudhorn er en utvekst i huden som består av et hardt keratinmateriale. Det ses som en hard kul i huden, og som navnet tilsier ser det ut som et horn. Det er vanlig å få det i pannen.
 • Årsaken til hudhorn? Hudhorn skyldes en oppsamling av kreatin, som også finnes i neglene våre. Det er vanligst å få dette etter fylte 70 år. Et hudhorn kan skyldes en underliggende hudkreft eller forstadium til hudkreft. Derfor vil man tilråde å fjerne slike forandringer.
 • Hvordan behandle hudhorn? Et hudhorn kan skjæres vekk hos en lege.

5. Hudtagger

 • Hva er hudtagger? Hudtagger, også kalt fibroepiteliale polypper og acrochorda, er små godartede svulster av hudvev. På engelsk kalles de skin-tag. Avhengig av lokalisasjon kan fibroepiteliale polypper også betegnes analpolypper, vaginalpolypper eller fribromer i munnslimhinne. De er ofte soppformet (festet til huden med en tynn stilk) og hudfarget eller brune.
 • Årsaken til hudtagger? Hudtagger oppstår vanligvis på steder hvor det er hud-mot-hud kontakt og det oppstår friksjon, som for eksempel under armen, under brystene og i lysken. Hudtagger er hyppigere hos eldre, men også andre grupper er mer utsatt: gravide, overvektige, diabetikere og Chrons syndrom.
 • Hvordan behandle hudtagger? Siden tilstanden er ufarlig kreves det normalt ingen behandling. Behandling kan være ønskelig hvis svulsten sitter slik at den er sosialt sjenerende, eller den hekter seg fast i klær eller smykker. Hvis legen skal fjerne hudtaggen kan den enten fjernes kirurgisk eller med såkalt frysebehandling (Cryo).

LES OGSÅ: Slik fjerner du sprengte blodkar

HUDTAGGER: Hudtagger oppstår vanligvis på steder hvor det er hud-mot-hud kontakt og det oppstår friksjon, som for eksempel under armen. FOTO: NTB Scanpix
HUDTAGGER: Hudtagger oppstår vanligvis på steder hvor det er hud-mot-hud kontakt og det oppstår friksjon, som for eksempel under armen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

6. Aktinisk Keratos

 • Hva er Aktinisk Keratos? Atkinisk kerastose er godartet svulstvev i solskadet hud. Det begynner som regel som en mindre rødhet. Senere blir huden litt ru og du kan kjenne det med hendene til tross for at det ikke synes.
 • Årsaken til Aktinisk Keratos? Tilstanden skyldes påvirkning av sollys gjennom mange år. Hyppigst finnes dette hos personer med lys hud, det vil si personer som har lett for å bli solbrente.
 • Hvordan behandle Aktinisk Keratos? Det finnes tre ulike behandlingsmetoder. (1) Lokalbehandling med kremer - dette egner seg best når det er mange og små forandringer. (2) Frysebehandling med flytende nitrogen brukes ofte for å fjerne enkeltstående forandringer. (3) Fotodynamisk behandling kan brukes ved alle typer aktiniske keratoser.

Til info: Denne saken er hentet fra Allas.se.

EYELINER: Slik kan du bruke lineren på tre forskjellige måter. Video: Cecilie Krogh Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer