Kjøpe ny pute

Slik vet du om puta di må skiftes ut

Sover du dårlig, selv om du har fulgt alle tenkelige søvnråd? Da kan det være at puta di har gått ut på dato.

SOVEPUTE: Nei, hodeputa varer ikke evig. Sover du dårlig er det kanskje på tide å gi slipp? FOTO: NTB Scanpix
SOVEPUTE: Nei, hodeputa varer ikke evig. Sover du dårlig er det kanskje på tide å gi slipp? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Noen sover best på magen. Andre på siden. Noen sover best nakne, og andre med vinduet på vid gap. Men uansett hvordan du liker å plassere deg i sengen like før øyene faller igjen, så er det en ting som må være på plass. En god pute. Og ikke bare en pute. Den må ikke vær gått ut på dato!

For å sikre det en god sovestilling bør pute skiftes ut hvert tredje år, skriver Dailymail. Ja, du hørte riktig. Puta du fikk av mamma da du flyttet hjemmefra er altså ikke nødvendigvis gangbar, nå ti år senere.

Ta testene

Ifølge eksperter er det to tester som avslører hvorvidt det er på tide å skifte ut hodeputa.

Den ene er saltaske-testen. For deg som ikke vet hva en saltaske er, så er det altså kløvet du henger over hesten, og som fordeler vekten likt på begge sider. Saltasketesten går altså ut på å legge puta over armen, og dersom den faller ned på begge sider, som en saltaske over hestens rygg, så er det på tide å skifte den ut. Spensten og fylden har med andre ord forsvunnet, og det er nettopp spensten som gir støtte til nakken når du sover.

GI ETTER FOR PRESSET? Om puta går tilbake til opprinnelig fasong når du trykker på den, er det tegn på at den er sunn og frisk. FOTO: NTB Scanpix
GI ETTER FOR PRESSET? Om puta går tilbake til opprinnelig fasong når du trykker på den, er det tegn på at den er sunn og frisk. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Den neste testen som avslører om puta er «ved godt hold» er trykk-testen. Legg puta på et hardt underlag og trykk hånden ned i midten av puta. En pute av god kvalitet og som fortsatt har livets rett, vil da løfte seg tilbake til sin opprinnelige form når du tar bort hånden.

LES OGSÅ: Derfor skal ikke babyen ha pute

– Full av midd

Rådene for hvor lenge du kan beholde puten din har variert. KK har tidligere skrevet om temaet og da sa Robert Oexman, direktør ved Sleep to Live Institute i Joplin, til Huffington Post:

– Feilen de fleste av oss gjør, er at vi beholder favorittputen altfor lenge. I motsetning til med madrasser, så er det ikke mangel på støtte og komfort som er hovedproblemet med putene. De er rett og slett bare så fulle av midd, hud og svette at du ikke bør ha noe utbredt ønske om å være i nærheten av dem i mer enn seks måneder.

LES OGSÅ: Den ekle sannheten om puten din

Putekrig

Ekspertene strides altså om levetiden til en sovepute. En fiberpute regnes å ha kortere levetid enn en dunpute. For å forlenge livet til puten bør du uansett banke den opp hver dag, slik at det kommer luft inn i duna eller fibrene.

KLAR FOR EN NY DAG? Senga og madrassen bør lufts godt før du rer opp senga. Og husk å gi puta en god omgang for å banke inn luft i fibrene. FOTO: NTBScanpix
KLAR FOR EN NY DAG? Senga og madrassen bør lufts godt før du rer opp senga. Og husk å gi puta en god omgang for å banke inn luft i fibrene. FOTO: NTBScanpix Vis mer

KK har tidligere skrevet at en dunpute kan holde i 10-15 år. Det fordret imidlertid rens av puten to til fire ganger i året. May Anita Raustein Berg, Product Manager i Høie - som produserer dyner og puter, fortalte da til KK:

– I løpet av natten skilles 3-5 dl fuktighet ut og en stor andel av dette svettes gjennom hodet og puten har en tendens til å bli gulflekkete av kroppsvæske, hårprodukter, ansiktskremer. Denne fuktigheten og saltene binder fyllet i puta slik at den kan bli flat og klumpete og miste spenst og høyde.

Berg fortalte videre at en flat, fuktig pute gir grobunn for midd, muggsopp og andre bakterier som trives i sengetøy, madrasser, dyner og puter. Fukt i kombinasjon med hudavfall utgjør mat for midden, og det er avføringen fra midd som folk er allergiske mot.

UVELKOMMEN GJEST: Midd lever av hudavfall og svette i sengen, og det er avføringen fra midden som kan gi allergi. FOTO: NTBScanpix
UVELKOMMEN GJEST: Midd lever av hudavfall og svette i sengen, og det er avføringen fra midden som kan gi allergi. FOTO: NTBScanpix Vis mer

LES OGSÅ: Riktig pute har mye å si for nattesøvnen

Valgets kval

Men hvilken pute skal du velge for å sove best mulig? Myk? Hard? Høy? Lav? Det avhenger av hvordan du liker å sove. Hva slags type sover du er. KK har tidligere gitt følgende råd for å finne den perfekte puten – for nettopp deg:

ZZZZOV GODT: Valg av pute kan ha mye å si for hvor godt du sover om natten. FOTO: NTBScanpix
ZZZZOV GODT: Valg av pute kan ha mye å si for hvor godt du sover om natten. FOTO: NTBScanpix Vis mer
  • Ryggsover? Velg en myk pute som ikke er for høy, slik at man unngår knekk i nakken og spenninger.
  • Sidesover? En fast, høy pute som vil holde nakke og ryggrad på linje. De som sover på siden kan også vurdere en pute mellom knærne for å hindre smerte i korsryggen.
  • Magesover? De som sover på magen bør søke støtte til nakke og rygg, og bør derfor ham en myk pute. En pute under magen kan også være bra for å gi støtte til korsryggen
  • Urolig sover? Mange skifter stilling mange ganger i løpet av natten, og her er det ingen eksakt oppskrift for valg av pute. Det beste rådet vil være en middels høy pute som gir støtte om du sover på siden, og som ikke blir for høy når du sover på rygg.
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer