HJELPER IKKE NØDVENDIGVIS PÅ TRENINGEN: Synes du det er godt med en energidrikk er det sannsynligvis liten grunn til å droppe den, men det er ikke sikkert du får noen særlig effekt av den på trening.  Foto: Shutterstock / oneinchpunch
HJELPER IKKE NØDVENDIGVIS PÅ TRENINGEN: Synes du det er godt med en energidrikk er det sannsynligvis liten grunn til å droppe den, men det er ikke sikkert du får noen særlig effekt av den på trening. Foto: Shutterstock / oneinchpunch Vis mer

Energidrikk

Slik virker energidrikkene på kroppen din

For de fleste er det nok liten fare med å drikke energidrikk før trening, men har det noen effekt?

Publisert

Du har sikkert hørt at det ikke er noe særlig å drikke for mye energidrikker, hverken de med eller de uten sukker. De er blant verstingene for tennene, og de har også vært koblet opp mot hjerteproblemer. Likevel er spesielt en del treningsentusiaster fans, og for de aller fleste er de nok ikke en energidrikk før trening noe farlige å ha i seg. 

- Moderate doser med koffein skal ikke være farlig og har en sentralstimulerende effekt, som kan gjøre at du kan yte noe bedre for eksempel i en langvarig utholdehetsidrettskonkurranse, forteller Truls Raastad, professor ved Norges Idrettshøyskole. 

- Men jeg kan ikke se at det er noe poeng med ekstra koffein når du bare skal på en vanlig treningsøkt. Det er kun utholdenhetsidrettsutøvere som skal presse seg til det ytterste i konkurranser som kan få en liten effekt av koffein. Man skal ikke presse seg så hardt på trening så derfor er det ikke noe poeng med ekstra koffein i treningsammenheng. 

LES OGSÅ: Denne bør du bruke når du er på trening

Hjelper det på muskelveksten? 

I tillegg til koffein inneholder en del energidrikker også BCAA. 

- BCAA står for branched-chain amino acids, som på norsk betyr at det er forgrenede aminosyrer, forteller Truls Raastad. 

At de er forgrenede betyr veldig kort fortalt at det er en ekstra karbonkjede i dem, som igjen gir dem egenskapen at de, i motsetning til andre aminosyrer, ikke kan omdannes til andre aminosyrer når de passerer leveren etter inntak. Det igjen betyr at de til det fulle kan utnyttes videre i musklene, og BCAA er brukt i en rekke kosttilskudd som tas i forbindelse med trening. De tre aminosyrene du får i BCAA er leucine, isoleucine og valine.

- Leucin øker raskt i blodet etter et inntak av BCAA og leucine er en av stimulatorene av proteinsyntesen i muskulaturen, forklarer Raastad. 

I teorien kan det bety at du lettere legger på deg muskelmasse, men det er ifølge Raastad lite som viser at det har en effekt over tid. Dessuten forteller han at dosene du får i en energidrikk med BCAA er så lave at det sannsynligvis ikke vil ha noen effekt. 

- I de undersøkelsene som viser en økning i hastigheten på muskelproteinsyntesen etter inntak av blant annet myseprotein gir man doser på 20 gram. I BCAA-drikkene er det bare rundt 2,5 gram BCAA og ingen andre aminosyrer, forteller han. Med så små mengder vil hastigheten på muskelproteinsyntesen raskt falle tilbake til normalen og dermed ikke gi noen reel effekt i muskulaturen.

LES OGSÅ: Hvor farlig er lettbrus, egentlig? 

Koffein kan ha negativ effekt på helsa

Det er imidlertid gjort undersøkelser som viser at koffeindoser som de vi finner i noen energidrikker (opp mot 200 milligram per boks i noen drikker) kan ha negativ virkning hos noen. De individuelle forskjellene er store når det gjelder toleransen for koffein. 

- Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) gjorde en risikovurdering av «energidrikker» i 2009. Der ble det konkludert at det ikke kan utelukkes at tenåringer med lav toleranse for koffein kan oppleve negative helseeffekter som følge av et høyt konsum av energidrikker, forteller Trine Husøy, forsker ved avdeling for toxiologi og risiko ved Folkehelseinstituttet, og ekspert i Vitenskapskomiteen for mattrygghet. 

Hun forteller videre at Folkehelseinstituttet i Tyskland (BfR) i 2008 rapporterte om studier som så en sammenheng mellom høyt inntak av energidrikk og trening, og negative helseeffekter. Det er imidlertid ikke mulig å slå fast at resultatene kom av sammenhengen mellom koffein og trening. 

LES OGSÅ: Så mye energi bruker hjernen din hver dag 

Ikke farlig ved fornuftig bruk

Det er nok stort sett ikke farlig å drikke disse drikkene, så lenge du passer litt på inntaket, og med mindre du har lav toleranse for koffein. 

- Ved fornuftig bruk skal ikke dette være farlig, men det er klart at du skal ikke ha mange bokser om dagen, sier Raastad. 

Men selv om koffeinet kan gi deg det lille ekstra til å akkurat nå over målstreken før konkurrenten, er det altså heller ikke noe han vil anbefale spesielt til en vanlig treningsøkt. 

Husk også at gravide ikke skal ha for mye koffein. 

- Fordi gravide omdanner koffein saktere på grunn av hormonelle endringer, ble det anbefalt i rapporten fra VKM at gravide ikke skulle ha et høyere inntak enn mellom 100 og 200 milligram koffein per dag. Effekter av koffein kan blant annet være søvnløshet, anspenthet og engstelse.

LES OGSÅ: Vær obs på smertestillende og koffein

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer