Sliter du med å sove? sjekk disse appene

Forskning viser at å ta telefonen med inn på soverommet kan ha uheldige konsekvenser. Meeen ...

SØVN: Det lanseres nye søvnapper hele tiden - vi har listet opp noen som er anbefalt! Hva med å sovne til Matthew McConaughey sin stemme hver kveld? FOTO: NTB scanpix/skjermdump Calm
SØVN: Det lanseres nye søvnapper hele tiden - vi har listet opp noen som er anbefalt! Hva med å sovne til Matthew McConaughey sin stemme hver kveld? FOTO: NTB scanpix/skjermdump Calm Vis mer
Publisert

Det høres kanskje litt bakvendt ut, men mobilen din kan faktisk være redningen om du sliter med å sove. Vel ... Så lenge du ikke ligger å scroller på den, mener lektor i søvnvitenskap ved North Carolina University, Mary Ellen Wells.

Jeg er vel ikke alene om å ta frem mobilen når jeg har lagt meg godt tilrette under dyna. «Jeg må bare sjekke Instagram og Snapchat én gang til», eller «Jeg må bare se siste episode av Hjemmebane på mobilen». Joda, det kan virke ganske deilig og avslappende, men som kjent burde ikke mobilen være med på soverommet, fordi skjermen kan ødelegge for søvnen din.

Forskning viser nemlig at å ta telefonen med inn på soverommet kan ha uheldige konsekvenser. Ifølge The Guardian viser forskning fra 2017 at bruk av sosiale medier de siste 30 minuttene før man legger seg kan gi søvnforstyrrelser hos unge voksne.

Søvnekspert Ståle Pallesen har tidligere fortalt til KK at det aller beste er å droppe skjermer den siste timen før man legger seg, men også å redusere bruken hele to timer før du legger deg.

- Det er to grunner til dette. Det ene er at lyset fra skjermen påvirker evnen til til å sovne. I tillegg vil det forvirre døgnrytmen, fordi du får lys sent på kvelden.

Men hva med alle appene som skal hjelpe deg med søvnen, kan de funke? Ifølge Wells burde søvnrutinen din inneholde noe som gjør deg rolig, eller at du rett og slett kjeder deg. Derfor kan kanskje en app være løsningen likevel!

Nettsiden Womens Health har samlet noen av appene som skal få til deg å roe helt ned - og samtidig få en god natts søvn. Hint: den ene appen gjør at du kan sovne til Matthew McConaughey sin stemme hver kveld. Ja, takk!

LES OGSÅ: Trikset som hjelper deg å sovne på fem minutter

Calm

CALM.
CALM. Vis mer

Ifølge Wells er meditasjon er en solid måte dempe stresset før man legger seg, derfor mener hun Calm er en veldig god app å bruke. Appen gir deg tilgang til enkle meditasjoner, pusteøvelser, beroligende musikk og nattahistorier - fortalt av blant annet skuespiller Matthew McConaughey. Ja, takk! Appen koster 479 kroner per år, men man kan også bruke noen få applikasjoner gratis.

HEADSPACE

HEADSPACE.
HEADSPACE. Vis mer

I likhet med Calm er Headspace en app som gir deg meditasjon for alle mulige situasjoner, som både stress og søvn. I tillegg får du tilgang til flere historier som skal hjelpe deg til å slappe av og fri tankene dine. Liker du ikke historier, kan du også velge å bare høre på lyder som skal være beroligende for tankene dine. Headspace gir deg en del gratis innhold, så kan du også tegne et abonnement for å få full tilgang.

Relax Melodies

RELAX MELODIES.
RELAX MELODIES. Vis mer

Med Relax Melodies-appen kan du selv stille inn hvilke lyder eller meditasjoner du vil skal spilles av før du legger deg - og den har over 124 lyder du kan velge mellom! Du kan la den spille hele natten eller stille den inn, sånn at den slår seg av etter en viss tid. Du kan også sette sammen dine favorittlyder til én søvnlyd som passer for deg. Relax Melodies koster 33 kroner for å laste ned.

Pzizz

PZIZZ.
PZIZZ. Vis mer

Pzizz er en app som er laget basert på forskning av lyd og søvn, og som skal hjelpe deg til å sovne raskt, sove godt og våkne å føle deg uthvilt. Appen (som også fungerer offline, slik at du ikke trenger å være koblet til internett) har utrolig mange valg av lydfunksjoner - både for å holde deg opplagt gjennom dagen, men også tilpasset lyder og fortellinger som hjelper deg til å sovne. Den har også spesialisert seg på naps (en liten lur), for at du skal få mer energi. Appen er gratis å bruke i 7 dager, før du må tegne et abonnement.

White Noise

WHITE NOISE.
WHITE NOISE. Vis mer

White Noise er en app laget for folk som ønsker å roe sitt indre, eller finne roen i forstyrrende situasjoner, om det er litt kaos på jobb eller hjemme. Appen skal hjelpe deg til å føle deg avslappet, samt at den har ulike lyder som skal hjelpe deg til å sovne. White Noise har en gratisversjon, men denne inneholder reklame. Du kan betale for å få uten reklame og få tilgang til flere lyder.

LES OGSÅ: Kvinner bør få sove, mens menn bør stå opp tidlig

Vi gjør oppmerksom på at KK ikke har testet alle appene, men prøvd noen av dem. Vi kan derfor ikke LOVE at de funker for alle.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer