Søvn:

Sliter du med å sovne? Prøv dette tall-trikset!

En telleoppgave høres nok ikke så spennende ut - men det er nettopp derfor det kan hjelpe deg med å sovne.

SOVNE FORTERE: En telleøvelse skal gi hjernen din akkurat nok til å fokusere på, slik at du ikke faller tilbake til de urolige tankene som holder deg våken. FOTO: NTB
SOVNE FORTERE: En telleøvelse skal gi hjernen din akkurat nok til å fokusere på, slik at du ikke faller tilbake til de urolige tankene som holder deg våken. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Har du noen gang prøvd å telle sauer for å sovne fortere? Det velkjente trikset er kanskje ikke så mye brukt - men det ligger absolutt noe i det å holde hjernen opptatt med noe lite engasjerende hvis du vil sovne raskere, ifølge ekspertene!

Hvis det er tankekjør som holder deg våken om natten, kan det hende en spesifikk telleøvelse kan være til hjelp.

Morten Engstrøm, som er forsker ved institutt for nevromedisin og bevegelsesvitenskap ved NTNU bekrefter at det å distrahere seg med noe kjedelig kan hjelpe dersom det er noe annet som kverner rundt i hodet:

- Noen prøver hardt å sovne, uten å lykkes. Da kan det hjelpe å forsøke å holde seg våken. Det å endre fokus kan nemlig gjøre det lettere å sovne, påpeker han.

Tell fra 10 000 og nedover

Det britiske nettmagasinet Popsugar skrev nylig om en mediasjonsøvelse i appen Headspace - der telling skal få deg til å sovne fortere.

Øvelsen går rett og slett ut på å telle fra 10 000 og nedover. Et veldig høyt tall, ja, men poenget er ikke at du skal komme helt til null!

Tellingen skal gi hjernen din akkurat nok til å fokusere på, slik at du ikke faller tilbake til de urolige tankene som holder deg våken. Vi har vel alle opplevd de stressende tankene som oppstår når vi ikke klarer å sovne: «Hvorfor får jeg ikke sove? Jeg må stå opp om fem timer!».

Når du merker at disse tankene kommer, kan du bare gå tilbake til tellingen igjen.

FÅR IKKE SOVE: Hvis tankekjør holder deg våken, kan det hjelpe å distrahere seg med noe kjedelig. FOTO: NTB
FÅR IKKE SOVE: Hvis tankekjør holder deg våken, kan det hjelpe å distrahere seg med noe kjedelig. FOTO: NTB Vis mer

Artikkelforfatteren i Popsugar forteller om sin egen opplevelse med telleøvelsen - etter lange perioder med lite søvn på grunn av angst, prøvde hun mange ulike metoder for å sovne fortere. Meditasjon var det som fungerte for henne, og hun skriver følgende om telle-meditasjonen:

«Du vet de øyeblikkene der du skal til å sovne, og kroppen tar det som et tegn til å våkne igjen? Det er da jeg merket at tellingen var mest hjelpsom. For da jeg forsto at jeg var våken igjen, føltes det ikke som om jeg trengte å gå tilbake til den samme angsten - jeg bare visste at det var på tide å gå tilbake til tellingen igjen.»

- Tellingen holder hjernen opptatt

Vi hører med Kyrre Dyregrov, som er psykolog og daglig leder ved Onlinepsykologene - har han tro på at en slik telleøvelse kan hjelpe oss med å falle i søvn?

Han bruker selv en øvelse med sine klienter som kombinerer telling og pusting.

- Her er utgangspunktet at grubling og bekymring ofte er søvntyver, og at tellingen holder hjernen opptatt, slik at det ikke er kapasitet til å kverne på alskens andre ubehageligheter, som typisk aktiverer kroppen og gjør at det blir vanskeligere å sove, sier han.

Pustingen gjør at oksygenmetningen i blodet blir litt annerledes, slik at man også blir mer døsig eller søvnig, forklarer han.

Kombiner telling og pusting

Dyregrov deler gjerne teknikken han lærer til sine klienter som sliter med søvnen. Den er en tilpasset utgave av en teknikk den spanske psykologen Mariano Choliz utviklet i 1995.

Teknikken er som følger:

  • Pust ut og inn tre ganger som vanlig.
  • Ved tredje innpust, pust ekstra dypt ut, og hold pusten så lenge du klarer.
  • Du kan telle rolig nedover (10, 9, 8… osv.) mens du holder pusten. Dersom dette ikke er nok til å holde deg fra grubling og bekymring, kan du gjøre det enda vanskeligere ved for eksempel å telle ned fra 1000 med 7 i mellomrom (1000, 993, 986, 979… osv).
  • Gjenta til du sovner.

Kilde: Onlinepsykologene

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer