Tillitsproblemer:

Sliter du med å stole på folk? Det kan gjøre deg ensom

- Dette er en mestringsstrategi som skaper mer problemer enn den beskytter deg, sier psykolog.

TILLITSPROBLEMER: Tillitsproblemer skyldes ofte tidligere erfaringer som har satt seg, og dermed påvirket måten de ser på relasjoner. Foto: Scanpix.
TILLITSPROBLEMER: Tillitsproblemer skyldes ofte tidligere erfaringer som har satt seg, og dermed påvirket måten de ser på relasjoner. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert

Enten det er venner, kjæresten eller familie, så er tillit en viktig faktor i våre relasjoner. Hvordan skal du ellers kunne åpne deg opp og fortelle om dine innerste tanker og følelser?

Det er fint å vite hvem man kan stole på, men hva hvis du føler du ikke kan stole på noen? Såkalte «trust issues» som det så fint heter, er slett ikke uvanlig, og kan komme i ulike grader.

– Dette er en mestringsstrategi som skaper mer problemer enn den beskytter deg, sier Rebecka Mikkelsen som er psykolog ved Vitale Psykologsenter, til KK.no.

Tillitsproblemer skyldes ofte tidligere erfaringer som har satt seg, og dermed påvirket måten de ser på relasjoner.

– De får en holdning om at det er lurt å holde andre på avstand fordi de blir sårbare ved å ha tillit. Dette fører jo til at man mister mye av den emosjonelle nærheten som man oppnår ved å stole på noen. De vil ofte kunne være veldig ensomme, selv om de har venner rundt seg. Mange vil også føle seg slitne, forklarer hun.

LES OGSÅ: En lystløgner blir så vant til å lyve om noe at de til slutt tror på det selv

Tillit handler om «å tro», ikke «å vite»

Kanskje er du av typen som ønsker å ha kontroll. Og du ønsker å være forberedt på mulige risikoer og svik før de skjer – som en beskyttelsesmekanisme. Dessverre er det ikke alt i livet vi kan kontrollere.

– Definisjonen av tillit er jo at man tror det beste, at man tror folk oppfyller det som er rimelig å forvente. Og det handler nettopp om det «å tro», du kan ikke vite det for sikker, sier Eva Tryti som er psykolog, parterapeut og forfatter, til KK.no.

NÆRHET: Tillit er en viktig faktor i våre relasjoner med andre mennesker. Foto: Scanpix.
NÆRHET: Tillit er en viktig faktor i våre relasjoner med andre mennesker. Foto: Scanpix. Vis mer

Dine forventninger til andre mennesker må også være menneskelige, for ingen er perfekte. Så hva er det som er rimelig å forvente av andre? Ærlighet er et eksempel.

– I kjæresteforhold er kanskje kravene noe høyere. Både når det gjelder monogami og prioriteringer. Man kan jo føle det som et tillitsbrudd hvis man ikke stiller opp i vanskelige faser, sier Tryti og forklarer videre.

– Man skjønner jo at ikke alle byr på det beste av seg selv, likevel er det jo urettferdig mot alle menn og kvinner om man generaliserer og sier at alle er utro eller alle er løgnere. I mange områder av livet så er man avhengig av andre mennesker, og da trenger man tillit.

LES OGSÅ: Å feile er det mest naturlige i hele verden

Brent barn-problematikk

Tillitsproblemer vil ofte skyldes en av to ting, at man har en psykologisk vanskelig bakgrunn, eller har dårlige erfaringer med svik fra voksen alder. Begge deler gjør deg ekstra var for svikefull adferd.

– Da kan man miste troen på at mennesker vil det beste. Hvis man starter livet med slike sår så får man gjerne mistillit. Man har liksom lært at folk ikke er til å stole på, så når noen da bryter tilliten så sier man «ja det var det jeg visste», forklarer Tryti.

Ifølge Rebecka Mikkelsen kan det for eksempel være at du har opplevd svik i tidligere parforhold som påvirker din evne til å stole på en ny partner.

Sjalusi følger ofte med i parforhold der én sliter med tilliten, og det er ikke så uvanlig hvis man tidligere har opplevd utroskap. Noen kan også ha bakgrunn med mobbing, da brytes den tilliten til at andre vil en vel. Og man går med tentaklene ute til hvordan andre oppfatter en, forklarer Mikkelsen.

LES OGSÅ: Å alltid gi kjæresten skylden kan ødelegge forholdet

MISTENKSOM: Det er bra er å få ny erfaring med det å vise tillit. Men da må du også unngå å lete etter ting som bekrefter dine tanker om mistillit. Foto: Scanpix.
MISTENKSOM: Det er bra er å få ny erfaring med det å vise tillit. Men da må du også unngå å lete etter ting som bekrefter dine tanker om mistillit. Foto: Scanpix. Vis mer

Slik kan du bygge opp tilliten

Du kan lære deg å stole på andre igjen, men prosessen kan ta tid. Her handler det om å endre synet på at det å ikke ha tillit til andre «lønner seg». Man bør først og fremst begynne å opparbeide dette i en relasjon som er relativt stabil og trygg fra før av.

– Dette handler jo om at man unngår noe man er redd for; man er redd for at tilliten skal bli brutt, at andre skal misbruke det at man har gjort seg sårbar. Man må erfare at det å vise tillit lønner seg, og at det ikke fører til at tilliten misbrukes. Dette er en veldig ubehagelig prosess for dem, og det vil ta tid, forklarer Mikkelsen.

Man må forstå at dette er som å eksponere seg for noe man har angst for. Som partner eller venn kan det da hjelpe å være veldig forutsigbar for den andre, ved at man overholder avtaler og planer.

– Du vil jo aldri få noen garanti for at du ikke vil bli utsatt for et tillitsbrudd igjen, men det gjelder jo alle av oss. Man må lære seg å tåle den usikkerheten, derfor må man jobbe med motivasjonen og fokusere på fordelene man får av å ha tillit til andre, forteller hun.

Også Tryti mener det er bra er å få ny erfaring med det å vise tillit. Men da må du også unngå å lete etter ting som bekrefter dine tanker om mistillit.

– Tenk gjennom hvorfor du sliter med tilliten, sorter ut hvem du har mistet tillit til og snakk med de nærmeste om det. Kanskje kan du lese selvhjelpsbøker om kognitiv terapi. Men hvis du ser at du tar med deg gamle erfaringer og du generaliserer – at ingen er til å stole på, så er dette negative irrasjonelle tanker. Da er det nok noe lettere om du har drahjelp fra en terapeut, sier Tryti.

LES OGSÅ: «Uten trygghet og tillit til den man ligger med, slapper man sjelden godt av»

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer