Kviser

Sliter du med arr etter kviser?

- Kan ikke fjernes helt, men de kan helt klart gjøres mindre synlige, sier eksperten.

KVISER: Det er ikke mulig å fjerne arr, men ifølge ekspertene er det mye som kan gjøres for å redusere synligheten deres.  Foto: Shutterstock / Loginova Elena
KVISER: Det er ikke mulig å fjerne arr, men ifølge ekspertene er det mye som kan gjøres for å redusere synligheten deres. Foto: Shutterstock / Loginova Elena Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Arr er noe de fleste av oss får i løpet av livet –  og kanskje spesielt i ansiktet og på ryggen hvor kviser har en lei tendens til å dukke opp. Er du en av dem som har plukket for mye på en kvise og endt opp et sjenerende arr? Ifølge eksperten vil ikke arret kunne forsvinne, men det et par ting som kan gjøres for å redusere synligheten.   

LES OGSÅ: Får du alltid kviser på samme sted?

Noen er mer utsatt enn andre 

Ann-Kristin Stokke, som er fagsjef hos Skintific AS, har tidligere fortalt KK.no at alle kan risikere å få arr etter kviser, men noen er dessverre mer disponert enn andre. 

- Dette gjelder særlig de som har såkalt keloid hud, det vil si en hud som har en godartet overproduksjon av bindevev. Disse danner synlige arr som kan være meget sjenerende. Denne typen arrdannelse opptrer hyppigere hos personer med afrikansk eller asiatisk opprinnelse, enn hos de med hvit hud. 

En annen faktor som kan påvirke arrdannelse er hvor kraftig den betente kvisen er og hvor dypt betennelsen sitter

ARR: Alle kan risikere å få arr etter kviser, men noen er mer disponert enn andre.  Foto: Budimir Jevtic - Fotolia
ARR: Alle kan risikere å få arr etter kviser, men noen er mer disponert enn andre. Foto: Budimir Jevtic - Fotolia Vis mer

- Dersom folikkelveggen sprekker nede i lærhuden og fører puss og bakterier ut i dette vevet, er sjansene for varig merke på huden veldig stor, forklarer hun. LES OGSÅ: Får du kviser på rumpe, armer eller bryst? 

Viktig å forebygge kviser 

Når det kommer til hva en kan gjøre for å unngå arr, mener Stokke det i førsteomgang er viktig å bruke produkter som forebygger kviser

- Du kan forebygge at kviser utvikler seg gjennom effektiv daglig hudpleierutine som inkluderer dobbelrens morgen og kveld, samt nok fuktighet gjennom fuktighetsspray og fuktighetskrem som ikke inneholder ingredienser som tetter porene. 

- Regelmessig bruk av spesialprodukter som stimulerer cellefornyelse og hindrer tilstopning vil også være gunstig. 

I tillegg til dette, mener hun det vil være lurt å unngå det som du vet kan gi deg kviser.  

- Du bør for eksempel unngå enkelte typer mat, stress, friksjon og så videre. Og dersom du først har fått en kvise må du for all del ikke klemme på den. Bruk heller aktive produkter som behandler kvisen gjennom å motvirke bakteriene som forårsaker kviser, lindre irritasjon og fremme sårheling, sier hun. 

LES OGSÅ: - Arrene er en del av meg 

Plukking gjør vondt verre 

Videre forteller Stokke at det i veldig mange tilfeller ikke er kvisen i seg selv som gir arr, men den enkelte persons forsøk på å klemme den ut

- Dersom du plukker eller klemmer på kviser og sorte prikker kan dette gjøre problemet enda verre, og du kan ende opp med arr for livet. I tillegg kan du få utvidede blodkar, permanent store og skadde porer, rødhet og pigmentering. 

Grethe Marie Grimen, som er kurs- og produktansvarlig på Beauty Products AS, har tidligere fortalt at det også er viktig at du beskytter huden godt mot solen i perioden kvisene leges.

- I og med at arrene oftest er i ansiktet, er det vanskelig å unngå solen helt, men du bør hvertfall prøve å dekke dem til når de er på sitt ferskeste. 

- Ferske arr blir ofte ekstra synlige dersom de får mye sol på seg på grunn av hyperpigmentering. Når dette skjer oppstår det en mørk pigmentert flekk der kvisen har vært, sier hun. 

LES OGSÅ: Trikset som tar knekken på megakvisen 

Kan gjøres mindre synlige 

Dersom du har fått arr som følge av kviser, vil ikke disse kunne fjernes helt, men de kan ifølge Grimen gjøres mindre synlige ved hjelp av ulike behandlinger. 

- Hjemmebehandling kan bedre arret en god del over lengre tid, spesielt hvis du velger produkter som for eksempel inneholder syre, da det kan fornye huden. 

Dersom du er ute etter et bedre og raskere resultat, anbefaler hun deg å gå for en profesjonell behandling i tillegg til hjemmebehandlingen.

- Alternativene har med årene blitt mange. Du kan gå til lege for laser-behandling eller kjemisk peel – da må du forberede deg på at dette tar lang tid å lege der faren for hyperpigmentering er stor og man må beskytte området mot sol. 

- Andre alternativer er kur med syre-behandling, hud-sliping eller det nyeste og beste som er mikroneedling- behandling der man bruker nåler for å stimulere kollagenproduksjonen. Det gjør at huden «fylles» opp under arrene og gjør de mindre synlige. Uansett hvilke alternativ du velger bør du absolutt gjøre en innsats hjemme i tillegg for å oppnå maksimale resultater, sier hun. 

Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til glede for nye lesere!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer