Kviser på ryggen:

Sliter du med «backne»?

Dette er grunnen til at du får «backne»: Det i hovedsak er tre faktorer som bidrar!

TALGKJERTLER PÅ RYGGEN: - Når kroppen produserer for mye sebum kan det hope seg opp og tette igjen talgkjertelen. Da får man en liten plugg som kan bli betent når bakterier kommer til.
TALGKJERTLER PÅ RYGGEN: - Når kroppen produserer for mye sebum kan det hope seg opp og tette igjen talgkjertelen. Da får man en liten plugg som kan bli betent når bakterier kommer til. Vis mer
Publisert

De dukker som regel opp når det minst passer, rett før en viktig begivenhet eller om morgenen før en spennende date. Du stirrer inn i speilet på badet og ser den røde klumpen som nærmest lyser mot deg.

Kviser er vel stort sett alltid uønsket, vondt eller ubehagelig, og kan i verste fall påvirke selvbildet ditt, selv om kviser selvfølgelig er helt normalt og noe de fleste av oss opplever innimellom.

De røde prikkene kan oppstå omtrent hvor som helst på kroppen, og for mange dukker de opp der det er mest synlig, nemlig i ansiktet.

For andre er det derimot andre deler av kroppen som rammes hardest, og ryggen er et spesielt utsatt sted for å få kviser. Det er det som har fått navnet «backne», sammensatt av ordene back og akne.

Hvorfor får du egentlig kviser på ryggen, og hva er de beste tipsene for å bli kvitt de? Eller enda bedre, unngå at de dukker opp?

FINNES GODE RÅD: Det finnes flere gode behandlingsalternativer, både for akne i ansikt og på rygg/bryst.
FINNES GODE RÅD: Det finnes flere gode behandlingsalternativer, både for akne i ansikt og på rygg/bryst. Vis mer

Dette er grunnen til at du får «backne»

På kroppen har vi talgkjertler som skiller ut en olje-lignende substans (sebum) for å beskytte huden vår. De finnes overalt i huden, men vi har flest kjertler i ansikt, på brystet og ryggen. Derfor er disse områdene mest utsatt.

- Når kroppen produserer for mye sebum kan det hope seg opp og tette igjen talgkjertelen. Da får man en liten plugg som kan bli betent når bakterier kommer til. «Backne» er akkurat som akne i ansikt, men det rammer ryggen og andre deler av kroppen.

Det forklarer Andrea Birketvedt, som er medisinsk ansvarlig lege og klinikksjef i maja.no, til KK.

Hun forklarer at det i hovedsak er tre faktorer som bidrar til akne:

1. Høy talgproduksjon

2. Tilstopping av utførselsganger fra talgkjertler og hårsekker

3. Opphopning av hudbakterier.

- I tillegg er det en rekke andre faktorer som kan spille en rolle. Både kosthold, gener, stress og hormoner kan utløse eller forverre akne, sier Birketvedt.

BYTT SENGETØY OFTE: Hvis du opplever forverring av akne kan du for eksempel forsøke å bytte putetrekk et par ganger i uken, og resten av sengetøyet en gang i uken.
BYTT SENGETØY OFTE: Hvis du opplever forverring av akne kan du for eksempel forsøke å bytte putetrekk et par ganger i uken, og resten av sengetøyet en gang i uken. Vis mer

Kan skyldes testosteron

- Grunnen til at du får kviser på ryggen er at talgkjertlene som er der stimuleres av testosteron. Dette er nok årsaken til at det er flest gutter og menn som er plaget med kviser på ryggen. Talgkjertlene er her større og kan i enkelte tilfeller gi store arr hvis du ikke er raskt ute med å behandle.

Det sier Caroline Strandhagen, som er hudlege ved Hudklinikken, til KK.

Triggerfaktorer kan være legemidler med testosteron og kortison, mye svette eller friksjon med stramme klær. Det er ganske mange som fortsetter å ha kviser på ryggen i voksen alder.

- Det er flere faktorer som spiller inn for å bli kvitt kviser på ryggen. Det er viktig å dusje etter trening, og bruk gjerne Basiron-vask eller Salisylholdig-vask. Unngå fete kremer, spesielt ved soleksponering bør du bruke tyntflytende solkremer. Det finnes også salisylholdig solkrem som er veldig effektiv, tipser Strandhagen.

Hudlegen sier at ved uttalt akne på ryggen bør du vurdere antibiotika. Dette gjelder overfladiske, betente tilfeller. Ved arrdannende akne bør du behandle med Isotretinoin.

- Det er lurt å oppsøke hudlege hvis du er i tvil om hva du skal gjøre. Hvis du har fått arr på ryggen er det vanskelig å få disse bort, sier hun.

EKSPERTEN: Caroline Strandhagen er hudlege ved Hudklinikken. Foto: Margrethe Myhrer.
EKSPERTEN: Caroline Strandhagen er hudlege ved Hudklinikken. Foto: Margrethe Myhrer. Vis mer

Slik kan du bli kvitt problemet

- Å behandle «backne» krever en god dose tålmodighet og vanligvis bør man bruke legemidler hvis man opplever det som plagsomt, råder Birketvedt.

Hun kommer med følgende råd:

1. Daglig vask av huden, i tillegg til å dusje etter trening.

- Først må jeg poengtere at akne ikke skyldes dårlig renhold, og for mye såpe kan forverre tilstanden. Men det er slik at bakterier trives i et varmt og fuktig miljø, så mye svetting kan bidra til vekst av bakterier og forverring av akne, sier legen.

Det finnes gode såper for akne-utsatt hud, f.eks dusjsåpe som inneholder benzoylperoksid. Det kan kjøpes reseptfritt på apotek.

2. Pass på at sjamporester blir vasket bort fra skuldre og rygg

- Rester av sjampo og balsam kan være med på å tilstoppe porene og gi en betennelsesreaksjon i talgkjertlene, forklarer Birketvedt.

3. Skift sengetøy

- Huden vår jobber hele tiden med å kvitte seg med avfallsstoffer og døde hudceller. Dette overføres til sengetøyet og kan bidra med å tilstoppe porene i huden, sier hun.

Hvis du opplever forverring av akne kan du for eksempel forsøke å bytte putetrekk et par ganger i uken, og resten av sengetøyet en gang i uken.

4. Unngå å klemme og plukke på kvisene

Dette kan forverre plagene og gi arrdannelse.

5. Endre prevensjon

Noen prevensjonstyper kan forverre akne, mens andre kan forbedre huden.

- Hvis du opplever forverring av akne etter oppstart av prevensjon kan det i noen tilfeller hjelpe å bytte preparat hvis du opplever det plagsomt, sier Birketvedt.

6. Vurdering fra lege

Dersom du ikke kommer i mål med egne tiltak kan det være lurt å oppsøke lege for vurdering og behandling, spesielt hvis akne plager deg i hverdagen. Det finnes flere gode behandlingsalternativer, både for akne i ansikt og på rygg/bryst.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer