Flass

Sliter du med flass i hodebunnen?

Både sopp, psoriasis og eksem kan være årsaken.

FLASS: Blir du ikke kvitt problemet med vanlig hjemmebehandling kan det være du bør ta en tur til lege. Foto: Scanpix
FLASS: Blir du ikke kvitt problemet med vanlig hjemmebehandling kan det være du bør ta en tur til lege. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å slite litt med tørr hodebunn fra tid til annen er veldig vanlig, og ofte lite å bekymre seg for. Det kan for eksempel skyldes at du vasker håret ofte, i veldig varmt vann eller med veldig sterke såper (Psst: slik bør du egentlig gjøre det).

Tørr hodebunn og flass er faktisk ikke det samme. Det er først når flassflakene blir større at det egentlig kalles flass, og det kan det være mange årsaker til. 

- Flassing i hodebunnen kan ha flere årsaker. Mange med tørr hud vil også ha en tørr hodebunn med tendens til å flasse små tørre hvite flak, andre har gjerne atopiske tendenser som også gir tørrere mer ømfintlig hud som lettere flasser, forklarer Rolah Lønning, som er kosmetisk lege ved Be Well klinikken i Stavanger, og har skrevet boken «Frisk Hud». 

LES OGSÅ: Rensetabben som gir tørr hud

Kan skyldes eksem, psoriasis og sopp

- Hvis du plages av flass over lengre tid bør du oppsøke lege for å utelukke eventuell seboreisk eksem og psoriasis, sier Grethe Marie Grimen, som er hudterapeut ved Beths Beauty på Nordstrand i Oslo, samt medeier av hudpleieleverandøren Young Skin AS. 

- Hvis du har vært plaget lenge, og det viser seg å være hverken eksem eller psoriasis, kan det være at du har en overproduksjon økning av soppen malassezia furfur som er årsaken, forteller hun. 

- Alle har denne soppen som en del av normalfloraen, men når vi flasser er det en oppblomstring av denne, i tillegg til at celledelingen går unormalt fort. Det igjen gjør at det hoper seg opp med døde hudceller som klumper seg sammen med fettet i hodebunnen, og så ser vi det som flass.

Årsakene til disse tilstandene kan være mange; sykdom, nedsatt immunforsvar, sjelden hårvask, hyppig hårvask, arvelig følsomhet for denne soppen, sterke hårprodukter, at du bruker for varmt vann når du vasker håret, og at det kommer lite luft til hodebunnen din, som når bruker mye lue. 

- Stress og dårlig kosthold har også vist seg å kunne forårsake flass, forteller Grimen. 

IKKE FOR VARMT: Det er faktisk riktige måter å vaske håret på. For varmt vann og for sterke produkter kan irritere hodebunnen. Det samme om du vasker håret veldig ofte.  Foto: Scanpix
IKKE FOR VARMT: Det er faktisk riktige måter å vaske håret på. For varmt vann og for sterke produkter kan irritere hodebunnen. Det samme om du vasker håret veldig ofte. Foto: Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: 1 av 3 kvinner vil oppleve «mannlig hårtap»

Kan gi symptomer som kløe og irritert hodebunn

Ifølge Lønning kommer også noen av tilstandene som kan forårsake flass med gjenkjennelige symptomer, men du bør likevel dra til legen hvis du plages mye og ikke får bukt med problemet. 

- Hudtilstander som psoriasis og eksem i hodebunn vil gi seg til kjenne med flassing og kløe med røde irriterte hodebunnsområder. Infeksjoner av sopp som Malassezia, og Seboreisk eksem kan gi flassing, og da gjerne av litt større, gule og tykkere flak, forklarer hun. 

Seboreisk eksem er en hudsykdom som rammer der det er mye talgkjertler, som i områder det vokser mye hår.  

LES OGSÅ: Har du lyst til å klippe deg kort? 

Dropp lua og sterke produkter

Hun mener du bør ta deg en tur til legen om helt vanlig hjemmebehandling ikke fungerer. Prøv en flass-sjampo eller eventuelt en sopp-sjampo først. 

- Når flassingen er plagsom, smertefull eller uresponsiv på hjemmebehandlig kan det være greit med en legetime for å få resept på legemidler mot for eksempel psoriasis eller infeksjoner, sier hun. 

Sliter du mye med tørr hodebunn kan det være det hjelper å gjøre litt om på noen vaner, som å vaske håret sjeldnere og ikke i glovarmt vann, og eventuelt revurdere hårpleieproduktene du bruker til vanlig. 
    
- For å finne årsaken og få riktig behandling lønner det seg å oppsøke en spesialist. Det kan være en frisør eller hudlege. I tillegg bør du se etter riktige hårprodukter, unngå å flette håret og unngå lue og annet som gjør at luften stenges ute og kan forverre problemet ytterligere
, sier Grimen. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer