Fear of getting old:

Sliter du med «FOGO»?

Nei, det handler ikke om Fear of going outside (etter pandemien) - men noe helt annet!

FOGO: Noen utvikler en angst for å bli eldre uansett hvor unge og freshe de ser ut. FOTO: NTB
FOGO: Noen utvikler en angst for å bli eldre uansett hvor unge og freshe de ser ut. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

De fleste av oss har et litt ambivalent forhold til å bli eldre. Grått hår, rynker og ryggproblemer kan virke skremmende, men det er likevel noe de fleste av oss har slått oss til ro med at kommer. Det er ikke noe vi bruker mye tid og krefter på å tenke på i hverdagen, og vi vet at det er en naturlig og fin del av det å være menneske. For hvem har egentlig bestemt at rynker og grått hår ikke kan være trendy og vakkert?

For noen er derimot tanken på å bli eldre så skremmende at det utvikler seg til en slags angst. Frykten har til og med fått et eget navn; FOGO, altså «Fear Of Getting Old». Ifølge Psychology today viser undersøkelser at FOGO, frykten for å bli gammel, er veldig vanlig. Frykten kalles også gerontofobi.

En undersøkelse som ble gjennomført i 2014 blant 2088 amerikanere fra 18 år og oppover, bestilt av legemiddelfirmaet Pfizer, fant at 87 prosent av deltakerne hadde minst én frykt knyttet til det å bli gammel. 13 prosent av de spurte hadde ikke noen angst for å bli eldre.

Ifølge undersøkelsen er 23 prosent av amerikanere bekymret for en nedgang i sine fysiske evner, 15 prosent bekymrer seg for hukommelsestap, 12 prosent frykter å gå tom for penger og 12 prosent er bekymret for kronisk sykdom. Bare 10 prosent sier at de frykter å dø.

Men hvorfor er aldring egentlig så skummelt, når det faktisk er en helt naturlig og uunngåelig del av livet?

OMTALES NEGATIVT: - Mange kaller rynker stygge kallenavn, som å si at nydelige smilerynker er kråketær eller grublerynke er sinnarynke. Folk definerer spor med dårlige navn, sier psykologspesialisten.
OMTALES NEGATIVT: - Mange kaller rynker stygge kallenavn, som å si at nydelige smilerynker er kråketær eller grublerynke er sinnarynke. Folk definerer spor med dårlige navn, sier psykologspesialisten. Vis mer

2 grunner til at aldring er skummelt

- Det er flere grunner til at du kan frykte å bli eldre. Det er helt naturlig å være opptatt av deg selv og å ville fremstå godt, det er like naturlig som å frykte døden, og de første aldringstegnene minner deg på at du ikke skal leve evig og at dører kan bli lukket for deg, sier psykologspesialist Kristina Moberg til KK.

Moberg forteller om to vanlige årsaker til at aldring kan være skummelt:

1. Frihet versus forankring

I tenårene og starten av 20-årene spør alle deg om fremtiden. Det handler om muligheter, sjelden begrensninger. Du drømmer, faller, prøver og feiler, og alle sier at du har god tid. Men så endres det gradvis, i større og større grad møter du samfunnets forventninger om at du skal ha funnet din vei, din partner og din havn.

- Selv om mange instinktivt trakter etter å finne en trygg havn å legge ut ankeret, for å bygge et godt liv, vil det også kunne by på opplevelsen av å være begrenset. Fra å tenke på alle veiene livet kan ta, begynner du å se at ting har funnet sin form og at det har dukket opp noen blindveier. Trygt, men har du valgt riktig?, sier Moberg.

2. Ytre faktorer/utseendet

Det er mange assosiasjoner til det å være «ung». Friskhet, skjønnhet, styrke.

- Når det første merket setter seg i panna, ser du tegnene på at livet har satt spor. Jeg tror at disse sporene symboliserer levd liv, og at du er i ferd med å forlate «mulighetenes verden» og går over i ansvarsrollen. Noen frykter å ha gått ut på dato i kjærlighetslivet, at sporet etter årene som har gått gjør deg mindre attraktiv, sier Moberg.

Hvis du har levd litt på det å være vakker, kan det være hardere å oppleve at en kraft som du har hatt kan ebbe litt ut. Færre flørtende blikk som møter ditt, færre som ber deg med ut. Hvis alderstegnene kommer samtidig som du skiller deg eller splitter lag med en partner, kan det føles veldig skummelt.

- Denne frykten kan for noen føles som om en tiger står foran dem. Vi kjenner alle denne frykten portrettert i Snøhvit sin stemors øyne som får et nytt svar fra speilet som vet alt, sier hun.

ALDER ER INGEN HINDRING: Det er alltid noen som vil definere andre og sette andre i bås, men bryt gjerne ut dersom du føler det begrenser deg.
ALDER ER INGEN HINDRING: Det er alltid noen som vil definere andre og sette andre i bås, men bryt gjerne ut dersom du føler det begrenser deg. Vis mer

Snu dine egne tanker

Hvis du går for langt inn i sorgen over det tapte, kan det hindre deg i å se utover mot andre, nye, kanskje bedre opplevelser og hindre deg i å bidra med det du kan i samfunnet.

Alt i alt handler det om å akseptere at livet setter spor og akseptere at du endrer deg hele tiden.

- Ved siden av aksepten vil jeg gjerne se at vi også tør å utfordre våre fordommer og holdninger overfor midtlivets faser. Det kan hende 20-åringen i deg tenker at 40-åringen ikke bør gå i hullete jeans eller forelske seg i en italiener på storbyferie, men det betyr ikke at du trenger tenke det når du er 40 år eller 60 år for den saks skyld, forklarer Moberg.

Det er alltid noen som vil definere andre og sette andre i bås, men bryt gjerne ut dersom du føler det begrenser deg.

- Mange kaller rynker stygge kallenavn, som å si at nydelige smilerynker er kråketær eller grublerynke er sinnarynke. Folk definerer spor med dårlige navn, kanskje for å få deg til å se etter feilene og tjene penger på Botox? Når alt kommer til alt, er alder bare et tall, og sier så lite om hvem du er som person og hva du elsker i livet. Ikke la deg skremme av rynkene, men se gjerne til å smile og tenke en del i livet slik at du sikrer deg smile- og tenkerynkene, oppfordrer hun.

Tankesettet endrer seg

- Alle blir eldre og vi merker jo gradvis forfall, det er det ingen tvil om. Når man er ung tror man ofte at det skal være slik for alltid, men slik er det selvfølgelig ikke, sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret til KK.

En av grunnene til at det kan være vanskelig å bli eldre, er at man innser at livet har en slutt.

- Mange blir redd og får angst for alderdommen, men heldigvis lever vi mye lenger enn før. Før i tiden så folk i 40- og 50-årene veldig gamle ut, men i dag er de ofte unge og spreke, sier Winther.

Vi lever i et tilrettelagt samfunn uten den samme arbeidsbelastningen som før, og vi har derfor god helse lenge.

- Tross alt er vi jo heldige som blir gamle, sier han.

VÅG Å TA SJANSER: - Det kan hende 20-åringen i deg tenker at 40-åringen ikke bør gå i hullete jeans eller forelske seg i en italiener på storbyferie, men det betyr ikke at du trenger tenke det når du er 40 år eller 60 år for den saks skyld, forklarer Moberg.
VÅG Å TA SJANSER: - Det kan hende 20-åringen i deg tenker at 40-åringen ikke bør gå i hullete jeans eller forelske seg i en italiener på storbyferie, men det betyr ikke at du trenger tenke det når du er 40 år eller 60 år for den saks skyld, forklarer Moberg. Vis mer

3 fordeler ved å bli eldre

Psychology today har samlet 3 fordeler med å bli eldre:

1. Eldre mennesker har en tendens til å være lykkeligere.

2. Eldre mennesker har en tendens til å være sunnere.

Uansett hvor mange blåbær du spiser, vil kroppen din bli eldre. Uansett hvor sunn livsstilen din er, vil du sannsynligvis ha noen fysiske utfordringer når du blir eldre. Men de fleste eldre mennesker vurderer helsen sin som god eller utmerket fordi de fremdeles kan gjøre de tingene som betyr mest for dem.

3. Eldre mennesker har bedre psykisk helse.

Eldre rapporterer at de er lykkeligere med forholdene sine enn yngre mennesker er. Noen psykologiske evner øker også med alderen: takknemlighet, evnen til å løse konflikter og tilgivelse, for eksempel.

Den amerikanske journalisten Andy Rooney sa: “Jeg ble ikke gammel med vilje. Det bare skjedde. Hvis du er heldig, kan det skje med deg".

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer