Oppblåst

Sliter du med luft i magen?

Da bør du styre unna disse matvarene.

VONDT: De fleste har opplevd å være oppblåst og vet hvor vondt det kan gjøre.  Foto: Shutterstock / wavebreakmedia
VONDT: De fleste har opplevd å være oppblåst og vet hvor vondt det kan gjøre. Foto: Shutterstock / wavebreakmedia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oppblåst mage er dessverre noe mange har opplevd og sliter med. Det er lite som gjør stemningen så laber som mageknip på utemiddager eller sosiale sammenkomster. Det eneste som frister er rett og slett bare å gå hjem og legge seg. 

Den oppblåste magen din kan komme av mye stress og for lite aktivitet, men ofte skyldes det at du har spist eller drukket noe du reagerer på. Derfor kan du også gjøre tiltak som kan fungere slik at du slipper å bli oppblåst i fremtiden. 

LES OGSÅ: Slik blir du kvitt oppblåst mage

Tungt fordøyelige matvarer

- Luft i magen kommer av at gjæringen i tykktarmen gir gassdannelse. Dette ligner litt på det som skjer når man gjærer øl. Da blir det bobler, har professor i ernæring, Birger Svihus, tidligere fortalt. 

Ifølge professoren skjer dette ofte når du spiser matvarer som inneholder mye vannløselige karbohydrater og fiber - som er tungt å fordøye. Matvarer som det er verdt å nevne er kål- og belgvekster som blomkål, brokkoli og erter, men også grovbrød med bygg, rug og havre.

Ja, dette er matvarer som er sunne for deg, og du bør ikke kutte dem ut. Men det kan være greit å vite om det, slik at du kan planlegge rundt. Du kan eventuelt steke grønnsakene noen minutter i stekepanna, eller koke dem før du spiser dem - noe som gjør dem lettere å fordøye. 

LES OGSÅ: Slik bør du tilberede grønnsakene 

BROKKOLI: Grønnsaken er tungt fordøyelig og kan føre til at du føler deg oppblåst.  Foto: canyonos - Fotolia
BROKKOLI: Grønnsaken er tungt fordøyelig og kan føre til at du føler deg oppblåst. Foto: canyonos - Fotolia Vis mer

Krydder og melkeprodukter kan være årsaken 

Hvis du har en mage som har tendens til å slå seg vrang, bør du droppe hvitløk og chili - i alle fall noen dager. Andre krydre du bør kutte ned på, er svart pepper, muskat, sennep, BBQ-saus og pepperrot - de stimulerer magen og skaper irritasjon. 

Du er kanskje opptatt av å dekke kalsiumbehovet ditt, men ender opp med å føle deg oppblåst? Da kan det tenkes at du har utviklet laktoseintoleranse.

Dette er noe du må snakke med legen din om. Uansett kan det være smart å velge melkeprodukter som inneholder mindre laktose - prøv i stedet syrnede melkeprodukter som yoghurt, ost eller laktosefrie varianter. 

LES OGSÅ: Unngå ballongmage

Irritabel tarm 

Sliter du med mage som rumler i tide og utide, en mage som blir så oppblåst at klærne ikke passer lenger og smerter, kan det være et tegn på at du har irritabel tarm.

Irritabel tarm, eller irritable bowel syndrome (IBS) som det heter på engelsk, er Norges vanligste mageplage, og det antas at omkring ti prosent av vår voksne befolkning sliter med dette. Irritabel tarmsyndrom er en fellesbetegnelse for flere plager som dreier seg rundt tarmen og fordøyelsen. 

Det hersker usikkerhet rundt akkurat hva som skyldes irritabel tarm, men det finnes forskning som både sier at det kan være en bakterieinfeksjon og en reaksjon på stress.

Uansett kan det i et slikt tilfelle lønne seg å ta en prat med legen din. Det kan nemlig også hende at du reagerer på spesifikke matvarer. 

Har du irritabel tarm bør du muligens også holde deg unna kaffe, te, tobakk og chilipepper. Fordi disse produktene inneholder stoffer som stimulerer tarmens nervesystemer kan det forverre plagene. 

LES OGSÅ: 9 matvarer som er bra for urolig mage

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer