Mage

Sliter du med luftsmerter og urolig mage?

Det kan være et tegn på irritabel tarm.

VANLIG MAGEPLAGE: Rundt ti prosent av den voksne befolkningen sliter med irritabel tarm, og dette gjør lidelsen til den vanligste mageplagen her til lands. Luftplager, ubehag og uregelmessig avføring er vanlige symptomer.. Foto: Lars Zahner - Fotolia
VANLIG MAGEPLAGE: Rundt ti prosent av den voksne befolkningen sliter med irritabel tarm, og dette gjør lidelsen til den vanligste mageplagen her til lands. Luftplager, ubehag og uregelmessig avføring er vanlige symptomer.. Foto: Lars Zahner - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Magen rumler i tide og utide, og ofte er du så oppblåst at de trange kjolene dine får henge pent og ubrukt i skapet. Ja, det er både ubehagelig og slitsomt, men ikke uvanlig.

Vi har alle opplevd å plages med luft i magen fra tid til annen, men for noen er dette et ganske vanlig problem som gjerne kommer sammen med magesmerter, diaré eller forstoppelse.

Høres dette ut som en beskrivelse av din hverdag? Ja, da kan det faktisk være et tegn på at du har irritabel tarm.

LES OGSÅ: Grønnsakene som får fart på magen

Norges vanligste mageplage

Visste du at irritabel tarm – eller irritable bowel syndrome (IBS), er Norges vanligste mageplage?

Ifølge Forskning.no er det antatt at minst én av ti sliter med dette, det vil altså si rundt ti prosent av den voksne befolkning. Og av uante årsaker er det faktisk flere kvinner enn menn som rammes.

Irritabel tarmsyndrom er en fellesbetegnelse for flere vanlige plager som har med tarm og fordøyelse å gjøre. Og selv om dette ikke er en farlig lidelse, kan det være svært plagsomt og irriterende.

I en brosjyre for Landsforeningen mot Fordøyelsessykdommer (LMF) skriver lege og ph.d ved Lovisenberg Diakonale Sykehus, Jørgen Valeur, at opplevelsen av å ha vondt i magen regnes som et hovedkriterium for å stille diagnosen IBS. Men at det likevel er sjelden at pasientene klager over tydelig smerte, men heller en litt ubestemmelig følelse av ubehag i nedre deler av buken.

Typiske symptomer for irritabel tarm er ofte uregelmessig avføring, som gjerne varierer mellom løs mage og forstoppelse. Men mye luft i magen er som regel den største plagen, og forverres gjerne utover dagen og etter måltider. Noen kan også oppleve å ha tilleggsplager som smerter i muskler og ledd, eller utmattelse.

Er dette symptomer du kjenner deg igjen i kan det lønne seg å ta en prat med legen din.

HENGER SAMMEN MED PSYKEN: Studier viser at mange av de som sliter med irritabel tarm også har psykiske plager. Men om det er psyken som forårsaker tarmproblemene, eller tarmen som påvirker psyken, strides det fortsatt om. Foto: Colourbox.com
HENGER SAMMEN MED PSYKEN: Studier viser at mange av de som sliter med irritabel tarm også har psykiske plager. Men om det er psyken som forårsaker tarmproblemene, eller tarmen som påvirker psyken, strides det fortsatt om. Foto: Colourbox.com Vis mer

En reaksjon på stress?

Hvorfor noen får irritabel tarm finnes det fortsatt ikke et konkret svar på, men det finnes mange teorier. En studie utført av amerikanske forskere ved Mayo-klinikken har for eksempel funnet tegn på at gener kan spille en rolle.

Tidligere forskning tyder på at en enkel bakterieinfeksjon i tarmen kan starte problemene, men dette er ikke den eneste faktoren som spiller inn.

I en studie fra 2006 utført ved Southampton University, fant forskeren Rona Moss Morris og hennes kolleger ut at psykiske faktorer kunne spille en rolle når det gjelder hvordan lidelsen utvikler seg. Og det var særlig stress og angst som syntes å ha en sammenheng med irritabel tarm.

Studien viste altså at selv om en bakterieinfeksjon kan være den utløsende faktoren, kan dine tanker og følelser være med på å opprettholde plagene over tid. Dette kan være at du er perfeksjonist og har høye forventninger til deg selv, om du lett blir stresset, eller om du plages med angst.

Kan skyldes enkelte matvarer

Forskere har i den siste tiden beveget seg mer og mer vekk fra denne teorien, ny internasjonal forskning peker nemlig mot det motsatte. At det faktisk er tilstanden i tarmen som påvirker psyken, og at irritabel tarmsyndrom kan henge sammen med maten du spiser.

Jørgen Valeur og kollegaene hans fra Seksjon for gastroenterologi ved UiB oppdaget i 2009 at små mengder tungt fordøyelige karbohydrater forverret plagene hos mennesker med IBS. Dette er matvarer som brokkoli og hvitløk, rug og hvete, melk og yoghurt, eller matvarer som inneholder fruktsukker.

Valeur tror at plagene kan henge sammen med at disse tungt fordøyelige karbohydratene ikke brytes ned i tynntarmen som de skal, men fortsetter ned i tykktarmen der de forårsaker gass.

IKKE GJØR DET VERRE: Har du irritabel tarm kan det lønne seg å holde seg unna kaffe, te, tobakk og chilipepper. Disse produktene inneholder nemlig stoffer som stimulerer tarmens nervesystem, og kan derfor forverre mageplagene. Foto: Thinkstock
IKKE GJØR DET VERRE: Har du irritabel tarm kan det lønne seg å holde seg unna kaffe, te, tobakk og chilipepper. Disse produktene inneholder nemlig stoffer som stimulerer tarmens nervesystem, og kan derfor forverre mageplagene. Foto: Thinkstock Vis mer

Luft i magen er riktignok ganske vanlig, og det er ingenting som tyder på at mennesker med irritabel tarm får mer luft i magen enn andre.

– Det kan virke som om mennesker med irritabel tarm tåler mindre gass og volum før de opplever plager. Vi ser for eksempel at de har mer smerter enn friske når de får blåst opp en ballong i tarmen. Vi tenker oss at dette kan ha sammenheng med bakteriefloraen i tarmen, har Valeur sagt til Forskning.no

Har du irritabel tarm kan det også lønne seg å holde seg unna kaffe, te, tobakk og chilipepper. Disse produktene inneholder nemlig stoffer som stimulerer tarmens nervesystem, og kan derfor forverre mageplagene. Mens krydder som peppermynte, kanel og gurkemeie viser seg å kunne ha gunstige effekter.

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer