Underliv

Sliter du med plagsomme hemoroider?

Én tredjedel av oss har eller har hatt dette ubehagelige, men svært vanlige problemet.

VANLIG PROBLEM: Nærmere én tredjedel av oss opplever å få hemoroider en eller annen gang i livet. Tips til hvordan du kan unngå, eller bli kvitt problemet får du i denne artikkelen! Foto: Shutterstock / GongTo
VANLIG PROBLEM: Nærmere én tredjedel av oss opplever å få hemoroider en eller annen gang i livet. Tips til hvordan du kan unngå, eller bli kvitt problemet får du i denne artikkelen! Foto: Shutterstock / GongTo Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hemoroider er noe svært mange av oss forbinder med ubehagelig kløe, smerte og irritasjon. Og ifølge ekspertene på Lommelegen.no har faktisk hele én av tre nordmenn hatt, eller utviklet hemoroider en eller annen gang i løpet av livet.

Dette svært vanlige endetarmsproblemet er likevel noe de færreste snakker høyt om, og tidligere undersøkelser har vist at produkter og medisiner mot hemoroider er noe av det vi synes er aller mest pinlig å kjøpe på apoteket.

Er du en av mange som sliter med hemoroider, er det heldigvis mye du kan gjøre for å bli kvitt endetarmsproblemet. Men aller først kan det være greit å få bekreftet at det er dette problemet du faktisk har.

LES OGSÅ: Hvordan bli kvitt hemoroider?

Hva er egentlig en hemoroide?

En hemoroide er rett og slett en blodåre/vene nær endetarmsåpningen som har blitt forstørret. Det er med andre ord som en slags åreknute, som danner en liten kul, skriver lege Cecilie Arentz-Hansen i en artikkel på Lommelegen.no.

LES OGSÅ: Derfor bør du ikke sitte slik på do

De vanligste stedene disse «kulene» kan ligge er:

  • Innenfor endetarmsåpningen (indre hemoroide)
  • Blir trykket ut av endetarmsåpningen ved press og går tilbake av seg selv
  • Utenfor endetarmsåpningen (ytre hemoroide), går kun tilbake når man dytter den inn.
  • Utenfor endetarmsåpningen og kan ikke dyttes tilbake.
  • Inne i hemoroiden kan blodet størkne og danne en blodpropp -dette kalles en trombosert hemoroide.


LES OGSÅ: 1 av 3 har for høyt blodtrykk

De vanligste årsakene

Svært mange av oss opplever altså å få en eller annen form for hemoroide i løpet av livet. I tillegg er det mange som har utvidede blodårer rundt endetarmsåpningen uten å merke noe særlig til dette.

Ifølge eksperter er det flere årsaker til at du kan utvikle dette problemet, og ofte er det ting som fører til økt press og trykk på rumpa som gjør at blodårene i dette området ikke får tømt seg slik de skal.

Som følge av dette samler blodet seg i en form for kul - altså en hemoroide.

Mye stillesitting eller ståing kan for eksempel være årsak. Det samme kan et kosthold uten nok fiber, som kan føre til at avføringen blir hard og at man må «trykke» når man går på toalettet. Da får ikke blodårene tømt seg, samtidig som du presser blodet ned og ut i årene - som igjen kan danne hemoroidene.

LES OGSÅ: Matvarer med smarte bonuseffekter

Slik minsker du risikoen

Egenbehandling og forebygging er det absolutt beste du kan gjøre for å unngå hemoroider, og det å spise mat med høyt innhold av fiber (som er bra for fordøyelsen) er et enkelt tiltak.

Mat med fiber suger nemlig til seg vann og gjør avføringen mykere. Derfor trenger du ikke bruke så mye «kraft» når du er på toalettet.

Et annet godt tips er å gå på do når du føler for det. Det å holde igjen fører ikke noe godt med seg.

Fysisk aktivitet kan også være bra i kampen mot hemoroidene. Å bevege seg stimulerer nemlig tarmaktivitet og fordøyelsesprosessen, som gjør at avføringen kommer lettere ut.

LES OGSÅ: Så mye fiber bør du få i deg

Slik vet du om du har hemoroider

Mange av oss har faktisk hemoroider uten å merke noe som helst til symptomer. Likevel er det flere tegn du kan se etter, dersom du tror det er dette du sliter med.

Det aller vanligste tegnet er friskt, rødt blod utenpå avføringen eller på toalettpapiret når du tørker deg. Også kløe og væsking i huden rundt endetarmsåpningen kan være et symptom. Det samme gjelder for; smerter og ubehag, lekkasje av brunlig væske i undertøyet, følelse av at noe sitter i endetarmsåpningen.

Med ytre hemoroider kan du som oftest se eller føle dem selv, og de er som regel synlige som små kuler i eller like ved endetarmsåpningen. Ifølge ekspertene på Lommelegen.no er indre hemoroider litt mer vriene å oppdage. Det kan nemlig være vanskelig å føle hemoroider på innsiden, da det er myke blodårer som lett presses sammen. Tromboserte hemoroider kan derimot lettere føles som en liten kul.

Dersom du føler noe på utsiden av endetarmsåpningen trenger det ikke nødvendigvis å være en hemoroide. Det kan også være en marisk (hudfold), og disse trenger ikke å behandles dersom du ikke plages av de.

Husk også at vorter kan være en mulighet, og disse bør du oppsøke lege for å få behandlet.

LES OGSÅ: Mageproblemer? Stoffet som fikser systemet

Den beste behandlingen

Selvdiagnostisering, som for eksempel via nettet, er aldri lurt, og dersom du tror at du har fått hemoroider, er det klart best å ta kontakt med legen din, slik at han/hun kan få bekreftet om det er dette du faktisk har.

I noen tilfeller kan det være aktuelt å undersøke området rett innenfor endetarmsåpningen med hjelp av såkalt anoskop/rektoskop. Dette gjør at man kan utelukke tarmsykdom, spesielt kreft,

Blant de vanligste medisinene/behandlingsformene er stikkpiller og salver. Noen av dem inneholder glukokortikoider, noen antibiotika, noen lokalbedøvelse, og noen stoffer som skal irritere slimhinnen slik at det lages bindevev så slimhinnen blir stram.

Medikamentene fjerner ikke hemoroidene, men de kan dempe symptomer - som kløe og væsking. De fleste av disse medikamentene skal ikke brukes lenge av gangen.

Som nevnt er det best å oppsøke legen din, slik at han/hun kan veilede deg i forhold til riktig behandling. For plagsomme innvendige hemoroider kan operasjon være en løsning, men det er godt mulig de kommer tilbake igjen.

Mer info om hemoroider og behandling finner du på NHI.no, Lommelegen.no og nettsiden til Det Norske Hemoroidesenteret.

LES OGSÅ: Er du mye plaget med sopp?

Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen for å glede nye lesere!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer