KK.NO: Løping er i vinden som aldri før, men det er ikke alle som verken har krefter eller energi nok til å ta seg en ordentlig løpetur.
Og kanskje har du vært skadet, og vil nødig legge ut på en tung joggetur.
Hva med å gågge? Altså en blanding av å gå og jogge!
Den svenske naprapaten og treningseksperten Katarina Woxnerud er tilhenger av gågging, og har tidligere uttalt til Expressen.se at dette kan være en fin måte å komme seg ut av godstolen på, uten at det krever for mye.
LES OGSÅ: Øvelsene proffene sverger til før joggeturen

- Tempoet er nesten det samme som når man går en tur. Man løper lett med korte steg, og får samtidig trent på løpsteknikken når man er ute og gågger, sier hun.
Passer for alle
Men har egentlig gågging noen hensikt? Tidligere toppidrettsutøver innen løping og løpeekspert hos Adidas, Hanne Lyngstad, ser mange fordeler ved gågging.
- Når man jogger får bein og ledd en belastning fra 2-3 ganger kroppsvekt. Så veier man 60 kg kan det bli en vektbelastning opp mot 120-180 kg på beina i hvert steg. Her kommer det selvsagt litt an på hvor aktiv man er i stegavviklingen. Rolig jogging gir mindre belastning enn løping, som for eksempel intervaller.

- I en oppstartfase hvor man har lite grunnlag fra jogging eller trening generelt, så vil jeg anbefale å kombinere gange med jogging. Gågge er jo et fantastisk ord for denne treningsformen!
LES OGSÅ: Løper du av deg rumpa?
Intervalltrening
Akkurat slik man legger ut på en intervalljoggetur, kan man også fint legge ut på en intervallgåggetur, mener Hanne.
- Jogging i seg selv kan være både kjedelig, ensformig og litt for hardt på muskulatur og ledd i en oppstartfase. Hvis man da kan kombinere rolig jogg noen minutter og så gå et minutt og så rolig jogg igjen, så kan dette være en topp form for «intervall» for å komme seg gjennom oppstartfasen.
Stølhet og en følelse av ensformighet er ofte den store utfordringen for de som ikke har løpt så mye tidligere.

Variasjonen i tempo fra gange til jogg og så tilbake igjen, hjelper på å holde motivasjonen oppe for mange.
Slik gjør du det
Om du lurer på hvordan det er å gågge, prøv denne økten:
Gåggøkt (20 minutter)
Planlegg en runde eller et område (for eksempel en park) du vil trene i. Rask gange i 10min, gå raskere og raskere mot slutten av 10min’ern og så går du over i 5 min gogging (lett jogg), deretter 5 min gange. Hvis dette fungerer fint kan man legge på 5 min gogging neste gang man skal trene. Sånn kan man øke denne økten i varighet og høne intensiteten etter hvert som man kommer i bedre form. Denne økten kan også gjennomføres på tredemølle.
LES OGSÅ: Linn Skåber sverger til buddhistisk jogging