Spise fort:

Sluker du maten? Det kan påvirke fordøyelse og vekt

Vi spiser raskere når vi spiser mat med lite tyggemotstand og mat vi liker ekstra godt.

SPISE FORT: Har du tenkt over hvor fort du spiser middagen? Derfor bør du unngå å sluke maten. FOTO: NTB
SPISE FORT: Har du tenkt over hvor fort du spiser middagen? Derfor bør du unngå å sluke maten. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Sluker du maten? Eller kanskje er du en av dem som bruker en evighet på å fullføre middagen? Tyggevanene dine kan faktisk påvirke både fordøyelse, hvilke mengder du spiser - og dermed også vekten din.

Det å spise raskt fører nemlig med seg en risiko for at vi spiser mer enn kroppen trenger, har KK tidligere skrevet om. Da uttalte Silje Steinsbekk, førsteamanuensis ved NTNU, at høyt spisetempo er assosiert med høyere matinntak og vekt.

I en artikkel publisert i Medical Daily viser det seg at å tygge for fort har en sammenheng med overvekt. Å spise for raskt fører til et høyere kaloriinntak, og gjør at kroppen ikke klarer å kjenne at den er mett til riktig tid.

Hvordan du tygger maten er altså viktig - husk også at fordøyelsen starter allerede i munnhulen.

- Dårlig tygget mat kan gjøre fordøyelsen dårligere, i og med at maten da er dårligere bearbeidet før den kommer ned i magen, sier ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky til KK.

- Spis sakte for vektkontroll

Ernæringsspesialist ved Kost for livet, Heidi Ramfjord, forklarer at når vi tygger maten lite og for dårlig blir ikke maten tilstrekkelig spaltet i munnhulen, og går videre i systemet tildels uspaltet. Dermed får ikke enzymene våre gjort nytten sin fullt ut.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer