RUMLER MAGEN? I de fleste tilfeller er dette helt normalt, og skyldes at luft flytter seg rundt i tarmen. Opplever du det i kombinasjon med smerter, kan det imidlertid være lurt å oppsøke lege.  Foto: absolutimages - Fotolia
RUMLER MAGEN? I de fleste tilfeller er dette helt normalt, og skyldes at luft flytter seg rundt i tarmen. Opplever du det i kombinasjon med smerter, kan det imidlertid være lurt å oppsøke lege. Foto: absolutimages - Fotolia Vis mer

Mage

Slutter ikke magen å rumle?

Det har ikke alltid sammenheng med sult, ifølge eksperten.

Publisert
Du har nesten akkurat satt deg ned i et møte, så begynner magen din å rumle.

Typisk, ikke sant? Det er ikke en gang lenge siden du spiste frokost! Likevel fortsetter magen å buldre og bråke gjennom den neste timen av møtet.

Men hva er det egentlig som er årsaken til at magen rumler?

Utenom at den som regel begynner å buldre og brake på verst tenkelige tidspunktene, kan det være flere årsaker til at denne lyden dukker opp.

LES OGSÅ: Faller du for denne førjuls-fristelsen?

Luft i magen bidrar til lyd

Jüri Johannes Rumessen, forsker innen sammentrekninger og cellebiologi i tarmkanalen og overlege ved Gentofte Hospital, kan fortelle at lyden rett og slett skyldes luft.

– Hele tiden har vi omkring 200 milliliter luft i magen. Noe av det kommer av at vi har svelget det, noe luft kommer fra blodet og noe blir dannet av bakterier - som er den luften som lukter, sier han til Videnskab.dk.

Sistnevne er et vanlig problem for mange, og som eksperter tidligere har uttalt skyldes det i ganske ofte tilfeller at vi sluker luft når vi spiser.

Uavhengig av hvordan det danner seg luft i magen, er det imidlertid en ganske naturlig årsak til at den lager lyd, forklarer Rumessen.

– Luften beveger seg hele tiden gjennom tarmen, og siden tarmen bøyer seg mange steder, blir luften presset inn i hjørnene. Du kan sammenligne det med en fløyte eller orgel - prinsippet er det samme. Når luft presses gjennom et smalt sted, skaper det lyd.

LES OGSÅ: Slik påvirker energidrikker hjertet ditt

SULTEN? Det er den vanligste årsaken til at magen begynner å rumle.  Foto: Matprat.no
SULTEN? Det er den vanligste årsaken til at magen begynner å rumle. Foto: Matprat.no Vis mer

Mya plaget? Se om du bør oppsøke lege

Den vanligste årsaken til at magen rumler, er imidlertid sult.

– Når vi mangler mat i magen oppstår det en langvarig sammentrekning av tynntarmen. Sammentrekningen betyr at tarmen skyver luft foran seg, som kan bidra til lyd, sier Rumessen.


Dermed er det nettopp slik at magen i mange tilfeller skriker etter mat - noe som er vanlig.

Enkelte personer er imidlertid mer plaget med at magen rumler enn andre. Noen opplever faktisk å våkne opp på natten som følge av at magen bråker. Og så sant du ikke gikk til sengs skrubbsulten, kan det i noen få tilfeller være mer alvorlige årsaker til dette.

– Endringer i magens bevegelsesmønster er vanlig, og du skal i utgangspunktet ikke bli redd som følge av at magen lager lyd.

– For noen få prosent er det imidlertid så plagsomt at de oppsøker lege. Hvis rumlingen er kombinert med smerter, vekttap, blod i avføringen eller avføringsmønster bør det undersøkes nærmere, forteller Rumessen.

LES OGSÅ: Frokosten som lindre oppblåste julemager

SMERTER? Hvis rumlingen kommer i kombinasjon med smerter, kan det være lurt å oppsøke en lege som kan sjekke at lydene ikke skyldes noe mer alvorlig.  Foto: WavebreakmediaMicro - Fotolia
SMERTER? Hvis rumlingen kommer i kombinasjon med smerter, kan det være lurt å oppsøke en lege som kan sjekke at lydene ikke skyldes noe mer alvorlig. Foto: WavebreakmediaMicro - Fotolia Vis mer

Er du sikker på at du tåler maten?

I likhet med oppblåsthet og luftplager, har også rumling i mange tilfeller en sammenheng med hva du spiser.

– Luften oppstår typisk når du spiser mat som inneholder karbohydrater, som bidrar til luftdannelse.


Enten du er plaget med mye luft i magen eller mye rumling, kan det derfor være lurt å sjekke opp om du lider av en form for matallergi. Enkelte reagerer på melkesukker, mens andre reagerer på naturlig sukker, noe som er vanskelig å oppdage - for eksempel finnes det i bønner, løk og selleri.

Rumessen anbefaler at du er ekstra oppmerksom på fruktsukker, tyggegummi med sorbitol og sukkererstatninger, som blant annet blir brukt i sjokolade for diabetikere.

Selv om mye av luften i kroppen blir absorbert av kroppen, blant annet gjennom blodet og til lungene, er det i enkelte tilfeller bare et triks som gjelder - å få det ut!

Overlegen kan fortelle at fysisk aktivitet i stor grad vil hjelpe på dette.

PLAGSOM LYD?: Ofte kan det være ganske flaut når magen lager rumlelyder.  Foto: apops - Fotolia
PLAGSOM LYD?: Ofte kan det være ganske flaut når magen lager rumlelyder. Foto: apops - Fotolia Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer