Milier

Små, hvite prikker rundt øynene?

De er ikke kviser og bør ikke behandles som det heller.

HVITE PRIKKER UNDER ØYNENE? IKKE KLEM: Har du små, hvite prikker i området rundt øynene? Vær obs på at dette ikke er kviser. Foto: Shutterstock / bikeriderlondon
HVITE PRIKKER UNDER ØYNENE? IKKE KLEM: Har du små, hvite prikker i området rundt øynene? Vær obs på at dette ikke er kviser. Foto: Shutterstock / bikeriderlondon Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du små hvite eller gule prikker på huden rundt øynene og lurt på hvorfor i alle dager du har fått kviser akkurat her? Kanskje har du til og med forsøkt å klemme dem ut for å bli kvitt dem, men til ingen nytte.

Det er slett ikke så rart. Disse prikkene er nemlig ikke kviser, og vil derfor heller ikke kunne forsvinne ved at du klemmer på dem.

– Dette kalles milier og er små keratinfylte cyster. De sees vanligst rundt øyne og nese, ofte hos barn, men er vanlig i alle aldre, sier Rolah O. Lønning, kosmetisk lege ved BeWell klinikken i Sandnes og forfatter av boken «Frisk Hud» til KK.no. 

Milier er ofte ikke mer enn én til to millimeter store – altså på størrelse med et knappenålshode, og ligger under det øverste hudlaget.

– Milier oppstår når døde hudceller samler seg rett under hudens overflate. Eksem og andre hudtilstander som påvirker hudens evne til å felle døde hudceller kan forårsake milier, forklarer hun.

LES OGSÅ: Slik kan du unngå stresskviser

Veldig vanlig

Milier rundt øynene er altså ganske vanlig, og du trenger ikke frykte at det skyldes noe alvorlig.  

– Det er ikke farlig og normaliserer seg som regel, men voksne kan ha nytte av å få dem fjernet med en nål av for eksempel en hudpleier. Dette er ikke kviser og responderer derfor ikke på klemming, sier Lønning. 

Huden i området rundt øynene er gjerne tynnere og finere, så å klemme dem ut med fingrene er ikke å anbefale. Dette kan være både vondt og vanskelig, og vil etterlate huden rødblusset og øm.

Bør fjernes av ekspert

Grethe Marie Grimen, som er kurs- og produktansvarlig hos Beautyproducts.no, påpeker også at du ikke burde prøve å fjerne milier på egenhånd. 

– Siden dette skyldes en opphopning av talg og døde hudceller i en pore uten utførselsgang, kan de derfor ikke klemmes ut som en vanlig kvise eller sort prikk, men man må stikke hull. Dette må utføres av en hudterapeut eller lege med riktig utstyr, sier hun til KK.no. 

En hudlege kan også fjerne dem ved å lage et lite kutt i huden med en skalpell og deretter presse ut cysten. Dette tar kort tid og er en enkel prosedyre som ikke krever bedøvelse. Eller de kan varmes lett opp før cysten presses ut.

Kan forverres av sminken du bruker

Selv om du får fjernet miliene, forklarer Grimen at det dessverre ofte er slik at de kan komme tilbake etter en stund. Men produktene du bruker i ansiktet kan ha noe å si her.

LES OGSÅ: Derfor får du mørke ringer under øynene

– Bruk av komedogene produkter kan gjøre det verre, så prøv heller med rene, milde, oljefrie produkter på området og se om det kan hjelpe på sikt, anbefaler hun.

MILIER: Disse små, hvite og harde prikkene på huden ved øynene oppstår når døde hudceller samler seg rett under hudens overflate. Foto: Science Photo Library
MILIER: Disse små, hvite og harde prikkene på huden ved øynene oppstår når døde hudceller samler seg rett under hudens overflate. Foto: Science Photo Library Vis mer

Såkalte komedogene ingredienser er for eksempel petrolatum, mineraloljer og lanolin, og disse kan altså tette igjen porene i huden. Dette er ingredienser du gjerne kan finne i en rekke sminke og andre produkter for ansiktet.

Ann-Kristin Stokke, som er fagsjef i Skintific AS, har også tidligere sagt til KK.no at tradisjonell sminke som inneholder komedogene ingredienser kan bidra til tilstopninger og kviser på huden i ansiktet.

– Rike og nærende foundations med mye olje vil nemlig bidra til kviser og tilstopninger hos personer med utbruddsdisponert hud. Det gjelder også komedogene ingredienser som mineraloljer, lanolin, isopropyl myristate og så videre, har hun uttalt.

Til info: Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er tatt frem igjen for å informere nye lesere. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer