Bakteriebombe:

Smartklokken din kan være 30 ganger skitnere enn et toalettsete

Når vasket du den sist?

FULL AV BAKTERIER: En ny studie viser at smartklokker inneholder flere bakterier enn på et toalettsete. FOTO: NTB Scanpix
FULL AV BAKTERIER: En ny studie viser at smartklokker inneholder flere bakterier enn på et toalettsete. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

For mange av oss har smartklokka blitt en fast rekvisitt på håndleddet. Vi bruker den til å måle søvn, trening og fysisk aktivitet, men også til å ringe, betale på butikken, høre på musikk og lese meldinger.

Den er med oss i tykt og tynt, men de færreste av oss tenker nok over hvor mye bakterier som egentlig samler seg rundt håndleddet. Og når vasket du egentlig smartklokken din sist?

I et forsøk på å finne ut hvilke av enhetene vi bruker som er skitnest, begynte forhandleren CompareMyMobile å ta innbytte på en rekke smarttelefoner, tastaturer, smartklokker og videospillkontrollere.

De testet for tre typer bakterier; koliforme bakterier (som finnes i menneskelig avføring), infeksjonsfremkallende stafylokokker og enterobacter (en bakteriefamilie som inkluderer E. Coli og Salmonella).

Så skitten er smartklokka

Konklusjonen var at smartklokker er den verste synderen, og inneholdt 250 bakteriekolonier per kvadratcentimeter. For å sette dette i perspektiv er det flere bakterier enn på et toalettsete.

Smarttelefoner kom på andreplass, med 100 bakteriekolonier per kvadratcentimeter, tett fulgt av tastaturer og spillkontrollere.

Denne typen bakterier er kjent for å forårsaker sykdommer, som matforgiftning, hudinfeksjoner og, i ekstreme tilfeller, lungebetennelse.

«Våre tester viser at eiere av smartklokker bør vaske dem regelmessig, og sørge for renhold av stroppen. Dette gjelder spesielt dersom de bruker klokka til å spore trening, for da blir de spesielt skitne», uttalte Daniel Clifford, en talsperson fra CompareMyMobile, ifølge det australske nettstedet womenshealth.com.au.

LES OGSÅ: Tre damer om deres sunneste kjøp

BRUKES TIL MYE: Vi bruker smartklokka til alt fra trening til betaling i butikken, og da er det kanskje ikke så rart at det samles mye bakterier bak stroppen? FOTO: NTB Scanpix
BRUKES TIL MYE: Vi bruker smartklokka til alt fra trening til betaling i butikken, og da er det kanskje ikke så rart at det samles mye bakterier bak stroppen? FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Ikke nødvendigvis farlige bakterier

Norske eksperter mener derimot at det ikke nødvendigvis er farlig at det samler seg bakterier på klokka.

- Hvis personen som bærer klokka er helt frisk og eventuelt ikke er bærer av kjente sykdomsfremkallende bakterier på hud eller i tarm, er det ikke noe negativt for helsa at det er mye bakterier på klokka. Disse bakteriene og andre mikrober kommer fra den som bærer klokka.

Det sier Henning Sørum, som er professor og bakteriolog ved Norges Miljø- og biovitenskapelige universitet, NMBU, til KK.

Er bæreren av klokka sunn og frisk, vil altså ikke klokka utgjøre noe helserisiko selv om den ikke er nøye rengjort.

- Er det derimot snakk om en smartklokke som er på utlån eller deling mellom flere ulike personer som kommer fra ulike familier og steder, blir situasjonen en annen. Da kan det være mikrober på klokka som kommer fra mennesker som bærer mikrober som kan gi sykdom, selv om de ikke var syke på det tidspunkt de brukte klokka, forklarer han.

Har blitt et mer aktuelt tema

Forståelsen for denne type risiko-tenkning er nok plutselig blitt mye mer utbredt i befolkningen etter Corona-pandemien.

- Nå er alle mer klar over at håndhilsing på ukjente kan være en risikosport. Den hånda har vært i nesa og andre steder på den som eier hånda. Når en ikke kjenner helsestatus på den en hilser på, utsetter en seg for økt risiko for infeksjoner, ikke bare for covid-19, forklarer Sørum.

I de fleste kulturer er også håndhilsing noe som utøves mellom mennesker en gjerne har sett før og stoler på, men det er også blitt utbredt å hilse på ukjente som en tillitserklæring og kanskje en aksept for at vi ikke tror den andre bærer på noe negativt.

- Som oppsummering er det ikke negativt å ha et balansert forhold til rengjøring av smartklokker, der en noen ganger gjør godt rent og eventuelt desinfiserer, sier han.

LES OGSÅ: Trine jobber med bakterier - slik vasker hun huset

- Vask den av og til

Det er med andre ord ikke en dum idé å vaske smartklokka en gang i blant, uten at du trenger å bli helt fanatisk.

- Vi burde sikkert ha vasket klokken av og til. Det er viktig med god håndhygiene, og med det kan vi redusere smitterisiko. Jeg mener ikke det er noen god grunn til å gå uten klokken, det er heller bedre å vaske den av og til.

Det sier Rebecca Jane Cox, som er professor og leder av Influensasenteret ved Universitetet i Bergen til KK.

LES OGSÅ: Her kryr det av bakterier

MÅLER TRENING: Smartklokker bruker ofte til å måle trening og fremgang, men husk å vaske den av og til.
MÅLER TRENING: Smartklokker bruker ofte til å måle trening og fremgang, men husk å vaske den av og til. Vis mer

Kan bli for mye renhold

Det kan samles mange mikroorganismer under smartklokken din, inkludert bakterier og sopp og i tillegg viruspartikler. I lang tid har det vært fokus på at mikroorganismer ofte er knyttet til infeksjon og sykdom.

For å redusere risiko for infeksjoner har det i mer enn hundre år vært fokus på å redusere forekomst av disse mikroorganismene ved vask og desinfeksjon.

- Dette har bidratt til å redusere sykdom og er fortsatt viktig. Imidlertid er det mange erfaringer og etter hvert forskning som viser at vi er avhengig av en mengde gode mikrober som stimulerer og bidrar til god helse. Ved renhold og desinfeksjon reduserer vi også disse fra vår egen hud og fra ulike klær og utstyr vi er i nærkontakt med, forklarer Sørum.

Slike gode mikrober er akseptert av vårt immunapparat og bidrar også til økt konkurranse om plass og næring, slik at ikke de potensielt farlige bakteriene får etablert seg så lett. Disse gode mikrobene kan vi redusere ved overdrevet renhold.

- Det har ikke vært så mye fokus på at en samtidig kan fjerne en større eller mindre andel av beskyttende mikrober, sier han.

Det er med andre ord lurt å vaske smartklokka av og til, men det er ingen grunn til å overdrive eller bekymre seg for sine egne bakterier.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer