Helvetesild

– Smertene har blitt en del av meg

Da Nina Bjørntvedt Wiik Christoffersen (62) gikk til lege på grunn av betydelige nakkesmerter, ante hun ikke hva som feilte henne. Diagnosen hun til slutt fikk, viste seg å være en nevropatisk følgesykdom av helvetesild.

LEVER MED STORE SMERTER: – Jeg tar meg selv i nakken og går alltid inn for å se fresh ut selv om jeg ikke skal noe sted, forsikrer Nina. Det er ikke lett å se på henne at hun lever med store smerter. Foto: Xenia Villafranca
LEVER MED STORE SMERTER: – Jeg tar meg selv i nakken og går alltid inn for å se fresh ut selv om jeg ikke skal noe sted, forsikrer Nina. Det er ikke lett å se på henne at hun lever med store smerter. Foto: Xenia Villafranca Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

– Livet ble et smertehelvete, innrømmer hun ærlig.

Det var ingen, og aller minst Nina selv, som tenkte på helvetesild da hun etter noen dager hadde så vondt at hun oppsøkte Legevakten. Dette var i juni i 2014. Den første teorien var at smertene skyldtes en prolaps i nakken, siden hun jobbet som helsesekretær og skrev mye på data, og hun ble sendt til MR-undersøkelse. Snart fikk hun brennende utslett som spredte seg fra nederst på armen, opp til nakken og ned mot skulderbladene.

– Alle som har hatt helvetesild skjønner hvorfor den har fått navnet, sier hun, men med et smil.

– Det var så vondt at jeg innimellom fikk en følelse av at jeg kunne ta livet av alle som befant seg innen to meters omkrets.

Ingen effekt

Da diagnosen var konstatert, ble hun satt på et antiviralt medikament som kan dempe symptomene. Men disse viste seg ikke å ha noen effekt i Ninas tilfelle.

– Ved mistanke om helvetesild, må pasienten ta kontakt med lege innen tre dager, opplyser Gunnar Hasle, overlege ved Kry Reiseklinikken.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.