VAGINISME: Vaginisme er en tilstand der tanken på, eller forsøk på inntrengning i skjeden, gir ufrivillige muskelsammentrekninger rundt inngangen til skjeden.  Foto: Shutterstock / wavebreakmedia
VAGINISME: Vaginisme er en tilstand der tanken på, eller forsøk på inntrengning i skjeden, gir ufrivillige muskelsammentrekninger rundt inngangen til skjeden. Foto: Shutterstock / wavebreakmedia Vis mer

Smerter Ved Samleie

Smerter under sex?

Mange kvinner lider av vaginisme i all hemmelighet.

Publisert

KK.NO: Vaginisme er en svært ubehagelig og sjenerende lidelse som rammer sexlivet til kvinner over hele verden.

Enkelt forklart er dette en tilstand der tanken på, eller forsøk på inntrengning i skjeden, gir ufrivillige muskelsammentrekninger rundt inngangen til skjeden.

For noen kan det være vanskelig å sette inn tamponger eller å få gjennomført gynekologisk undersøkelse, mens for andre kan det å ha samleie være svært problematisk, og ikke smertefullt.

Hvorfor noen kvinner utvikler vaginisme og andre ikke, er en uløst gåte.  

LES OGSÅ: Lukter det ille av underlivet ditt?

Et vanskelig tema å snakke åpent om

EKSPERTEN: Peder Kjøs.  Foto: All Over Press NorwayAll Over Pr
EKSPERTEN: Peder Kjøs. Foto: All Over Press NorwayAll Over Pr Vis mer

Peder Kjøs, som er spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex- og samliv, forteller at det kan være flere årsaker til at mange kvinner velger å holde denne tilstanden hemmelig.

- For noen kan dette være vanskelig å snakke om, da de helst ikke vil at sex skal være en problematisk ting. Det er også ofte ekstra vanskelig å snakke om ting som gjerne sees på som psykosomatiske vansker: da er man liksom «gal» i tillegg til å ha et seksuelt problem  

- Noen tenker nok også at problemet er en følge av seksuelle overgrep, men det er mange som har vaginisme uten å ha slike erfaringer. Studier tyder på at så mange som 20 prosent av alle kvinner har slike vansker, så det er synd at det er tabu. Åpenhet ville ha avdramatisert det hele for mange.

Bør man være åpen med seksuelle partnere om tilstanden?

- Faktisk kan åpenhet i seg selv gjøre at problemet blir mindre eller løser seg helt. For noen henger nok vaginisme sammen med nervøsitet eller bekymring rundt sex, og det å snakke om det med partneren kan gjøre at man slapper mer av.

- Men man bør snakke om det uansett om det hjelper eller ikke, for vaginisme gjør det vanskelig og vondt å ha sex, og det må jo partneren vite, slik at han kan ta hensyn til dette.

beautiful young couple sitting on a sofa Foto: mast3r - Fotolia
beautiful young couple sitting on a sofa Foto: mast3r - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Slik ser ekte kvinner ut nedentil

Kan være vanskelig å behandle

Videre forteller Kjøs at noen sexologer og gynekologer hevder at vaginisme er lett å behandle ved samtaler, enten med kvinnen alene eller med paret, men at det også er noen som mener at tilstanden kan skyldes en betennelse

- Forskningen er ikke veldig entydig på dette området. Noen hevder å kunne hjelpe opp mot 90 prosent av pasientene ved hjelp av systematisk desensitivering, altså forsiktig, gradvis eksponering, men det er også mange kvinner som har hatt tilstanden i årevis til tross for at de har prøvd mange forskjellige typer behandling.

Er det noe man kan gjøre selv?

- Å «behandle» tilstanden selv ved å bare late som ingenting, eller enda verre, å drikke alkohol for å slappe av, kan gjøre problemet mye større. Prøv først å prate ordentlig ut med partneren din, særlig hvis du er litt nervøs.

- Dersom du har holdninger om at sex er noe urent eller skamfullt, eller hvis du har dårlige erfaringer som stresser deg, anbefaler jeg deg å prøve å ha god sex uten penetrering i en periode.

Hvis dette ikke fungerer, eller du ikke har tro på at du/dere kan få det til, anbefaler eksperten deg ta en prat med gynekologen og gjerne også en psykolog eller sexolog.

Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til glede for nye lesere!

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer