Smoothie bowls:

Smoothie bowls er veldig «in» om dagen, men hvor sunne er de egentlig?

Fra sukker- til sunnhetsbombe - slik finner du balansen i bollen.

SMOOTHIE BOWLS: Hvor sunne er egentlig smoothie bowls? FOTO: NTB Scanpix
SMOOTHIE BOWLS: Hvor sunne er egentlig smoothie bowls? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Å lage deg en smoothie bowl, eller smoothie bolle eller skål på norsk, til frokost, lunsj, mellommåltid eller kvelds er en super måte å få inn frukt, bær og grønnsaker for å lettere nå målet om fem om dagen, men det er også viktig å finne balansen her.

Hvor sunn en smoothie bowl er kommer veldig an på hvilke ingredienser du bruker og hvilket tilbehør du har på toppen.

En viktig forskjell mellom smoothie bowls og smoothie er at kalorier du spiser har en større mettende effekt, enn kalorier du drikker. Så jo mer topping du har på, som kan bidra til litt crunch og tyggemotstand jo bedre er det.

LES OGSÅ: Alltid sulten? Forskning viser at disse kan hjelpe deg

Tilsatt sukker/fruktsukker

- Bare vær obs på at en smoothie bolle fort kan få et veldig høyt innhold av sukker, sier Anne Marie Skjølsvik, som er klinisk ernæringsfysiolog og talsperson for ernæring i TINE.

Og i den sammenhengen er det også viktig å skille på sukkeret. Frukt og bær bidrar med fruktsukker, mens honning, fruktjuicekonsentrat, agavesirup, lønnesirup regnes som tilsatt sukker.

– Vi er anbefalt å redusere mengde tilsatt sukker i kostholdet vårt, så hold deg derfor til mest mulig søthet fra frukt og bær. Da får du også med deg viktige vitaminer og mineraler som kroppen din trenger, sier Skjølsvik.

– En smoothie bolle basert kun på frukt og fruktjuice vil likevel gi mye fruktsukker som raskt tas opp av kroppen. Dette gir rask blodsukkerstigning og er ikke gunstig dersom det skjer ofte. En slik smoothie vil heller ikke holde deg mett særlig lenge, sier Cathrine Øverås Frisvold, som er ernæringsrådgiver ved Opplysningskontoret for frukt og grønt, som selv har type 1-diabetes og et tettere forhold til blodsukkerkonseptet enn mange andre.

– For en smakfull smoothie bolle som også fungerer som et komplett måltid vil jeg anbefale å tilsette noen protein- og fettkilder, sier Øverås Frisvold.

LES OGSÅ: Treningstøy: Denne fargen skjerper sansene dine og gjøre deg mer fokusert

Protein, karbohydrater, fiber, fett …

Med mye frukt og bær kan innholdet av fruktsukker bli litt høyt, men så lenge du balanserer smoothie bollen med andre anbefalte ingredienser, vil du også få inn en god mengde med fiber og fett.

- Frukt og bær hører selvsagt med, men tilsett gresk yoghurt eller naturell yoghurt uten tilsatt sukker for protein, og bruk avokado eller olje for å få sunt fett, sier Øverås Frisvold.

- Grønnsaker er langt mindre sukkerholdige enn frukt, så dette passer også godt i en smoothie bowl. Prøv for eksempel spinat, grønnkål, paprika, gulrot eller brokkoli, sier hun videre, og påpeker at spinat blander seg godt med de andre ingrediensene.

- For at en smoothie skål skal bli et godt sammensatt måltid bør det bidra med protein, karbohydrater, fiber og litt fett, samt vitaminer og mineraler, sier Skjølsvik, og opplyser at:

 • Ved å bruke syrnet melk, yoghurt, kvarg, cottage cheese eller egg i smoothie skålen får du et godt bidrag av protein.
 • Ved å inkludere havregryn, chiafrø eller müsli i blenderen eller toppingen vil du få et bra bidrag av grove karbohydrater og kostfiber.
 • Ved å inkludere ulike typer nøtter, avokado, frø som for eksempel linfrø eller kjerner får å få inn litt fett.
 • Ved å bruke nok frukt, bær og grønnsaker og variere fra gang til gang sikrer du vitamin-og mineralinntaket.

- Lager du en balansert smoothie bolle som gir deg litt av alt blir den en skikkelig sunnhetsbombe som holder deg mett, opplagt og full av energi til dagens gjøremål, avslutter Øverås Frisvold.

Opplysningskontoret for frukt og grønt understreker at selv om frukt inneholder fruktsukker bør du ikke hoppe over frukten for å redusere mengden sukker du får i deg. Da bør du heller kutte sukret drikke (saft, brus), søtsaker og rent sukker.

LES OGSÅ: Lag den perfekte frokostsmoothien

SMOOTHIE BOWL: - For at en smoothie skål skal bli et godt sammensatt måltid bør det bidra med protein, karbohydrater, fiber og litt fett, samt vitaminer og mineraler, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix
SMOOTHIE BOWL: - For at en smoothie skål skal bli et godt sammensatt måltid bør det bidra med protein, karbohydrater, fiber og litt fett, samt vitaminer og mineraler, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Lag en smoothie skål med utgangspunkt i din favoritt smoothie oppskrift

Hvis du ønsker å teste ut smoothie skål er det bare å ta utgangspunkt i din favoritt smoothie oppskrift og bare ha litt mindre væske oppi. Og voilà! Du er i mål. Trenger du likevel en enkel grunnoppskrift får du det her:

En enkel grunnoppskrift for 2 porsjoner er:

 • 1, 3 dl syrnet melk eller en litt tykk naturell yoghurt.
 • Ha i fryste bær (for konsistens) og eventuelt frisk frukt/bær i tillegg. Bruk gjerne en halv banan eller avokado for å få en kremete konsistens.
 • Kjør i blender
 • Hell i serveringsboller og topp med frukt, bær, frø, honning, nøtter – det du måtte like!

En smoothie skål kan også tilpasses til hverdagsmåltidet eller helgekosen. Det kommer bare an på tilbehøret du har til. For når det kommer til tilbehør, er det bare fantasien som setter grenser.

En smoothie skål til frokost kan for eksempel være laget på syrnet melk, med det du liker best av bær, frukt eller grønnsaker. Tilsett litt havregryn eller chiafrø, og topp det gjerne med nøtter, frukt og bær.

I smoothie skålen du lager til helgefrokosten, og når du skal kose deg litt ekstra, kan du bruke litt mer luksuriøst tilbehør som kokosflak, mørk sjokolade lønnesirup, eller kakao.

LES OGSÅ: 5 sunne smoothier du må prøve

SMOOTHIE BOWL: Grønn smoothie bowl med stangselleri og spinat. FOTO: TINE
SMOOTHIE BOWL: Grønn smoothie bowl med stangselleri og spinat. FOTO: TINE Vis mer

Grønn smoothie bowl med stangselleri og spinat

En frisk og grønn smoothie bowl med eple, spinat, ananas og mynte.

Til fire porsjoner trenger du dette:

 • 6 dl syrnet melk, naturell
 • 1 stk grønt eple
 • 1 stilk stangselleri
 • 2 dl spinat
 • 1 stk avokado
 • 2 dl havregryn
 • 10 stk mynteblader
 • 4 dl frossen ananas
 • 1 ss revet ingefær

Topping:

 • 1 dl røde drue
 • 1 stk mango
 • 4 ss havregryn
 • 6 ss tørkede tranebær
 • 20 stk frisk mynteblader

Slik gjør du det: Del eple og selleri i biter. Kjør melk, eple, selleri, spinat, avokado, havregryn, mynteblade, frosset ananas og revet ingefær i en blender til en jevn og luftig smoothie. Tips: Smak til med litt honning eller lønnesirup om du synes den er for syrlig eller bitter! Del druer i to og mango i små biter. Fordel smoothie i dype boller og dekorer med druer, mango, havregryn, tørkede tranebær og mynteblader. Server med en gang.

Kilde: Anne Marie Skjølsvik, klinisk ernæringsfysiolog i TINE.

Ønsker du mer protein?
Velg syrnet melk, yoghurt, cottage cheese eller kvarg som er gode kilder til protein fremfor risdrikk, havredrikk og mandeldrikk.

Mindre tilsatt sukker?
Velg frukt og bær som søtning fremfor sirup, honning og sukker.

Mer fylde og fiber?
Velg havregryn, kornblanding og chiafrø.

Kilde: Anne Marie Skjølsvik, klinisk ernæringsfysiolog i TINE.

LES OGSÅ: Smoothien som «renser» kroppen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer