Vennskap:

Snakker venninnen din kun om seg selv? Slik sier du ifra

- Blir du sliten og lei kan det være lurt å spørre seg selv om du vil fortsette å være den vennen som gir hele tiden.

VENNSKAP: Er du en god lytter for vennene dine, men føler at enkelte utnytter det? Da bør du lese videre. FOTO: NTB scanpix
VENNSKAP: Er du en god lytter for vennene dine, men føler at enkelte utnytter det? Da bør du lese videre. FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Er du en god lytter for vennene dine, men føler at enkelte utnytter det til sin egen fordel? Enkelte mennesker prater ekstremt mye om seg selv, og det kan føles slitsomt å være venn med en som ikke er interessert i hva du tenker og føler. Men det er også din feil dersom vennskapet er i ubalanse, sier eksperter.

- En relasjon mellom to mennesker skal forhåpentligvis være noe som gir begge parter noe. Begge skal kunne ha en følelse av å ha fått noe positivt ut av samværet med hverandre, sier samlivsterapeut og veileder Bianca Schmidt til KK.

Hun forklarer at man kan gjøre et slags regnestykke: om relasjonen emosjonelt og energimessig gjør at du går i pluss eller minus. Om du opplever at du kontinuerlig havner på minussiden kan du begynne å tenke på hva relasjonen egentlig gir deg.

LES OGSÅ: Er vennskapet ødelagt?

Noen gir og noen tar

Noen av oss er naturlig mennesker som gir. Det kan være flere årsaker til dette. De kan rett og slett like det eller de kan føle at de må. Det å være snill og ofre seg for andre kan være et innlært mønster. Har du et slikt mønster har du kanskje opplevd at det blir liten plass til deg i relasjoner. Det er lett å føle seg tappet over å gi så mye hele tiden, mens andre kan føle glede over å gi andre noe. Da tappes de ikke på samme måte. De kjenner jo de får tilbake over gleden som blir spredd.

- Blir du sliten og lei av det så kan det være lurt å spørre seg selv om du vil fortsette å være den som gir hele tiden. Er du konstant den som gir og gir kan du vurdere om du bør sette en grense, sier terapeuten.

Schmidt forklarer at det ikke er alltid nødvendig å kutte kontakten, men heller prøve å si ifra at det blir for mye. Kanskje har du en venn som konstant snakker om eksen sin eller alltid prater om problemer på jobben?

- Om du er lei av å måtte lytte og gi hele tiden kan du fortelle vennen din at du forstår at hun eller han trenger å prate, men at du kjenner at du ikke har kapasitet til å kontinuerlig stå som personens støtte i det. Si at hvis personen ønsker kontakt med deg må dere også finne andre måter å være sammen på, sier Schmidt.

Si at dere gjerne kan prate om det vennen din trenger, men at du også må få litt rom. Schmidt mener det ikke er slemt å gi beskjed om at noen tar for mye plass i et vennskap.

LES OGSÅ: Kan menn og kvinner være bare venner?

ALLTID TILGJENGELIG: Det er slitsomt å være venn med en som kun prater om seg selv. FOTO: NTB Scanpix
ALLTID TILGJENGELIG: Det er slitsomt å være venn med en som kun prater om seg selv. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Ta plass

Det er nemlig din jobb å si ifra dersom du føler at vennskapet ikke gir deg noe, mener terapeuten. «It takes two to tango» , sier hun - det er lett å si at vennen din bare tar og tar, men det kunne ikke personen gjort hvis ikke du ga og ga.

- I stedet for å rette en pekefinger på de som tar mye plass, kan det heller være lurt å jobbe med å ta plass selv. Et vennskap trenger ikke å være låst slik det er, og du kan jobbe med den delen av deg som bare gir.

Det går så klart an å trekke seg unna en person du ikke ser på som en god lytter eller venn, men du kan gjøre deg selv en tjeneste ved å si i fra. Kanskje du generelt tar liten plass og dermed kan lære deg å stå opp for deg selv i andre situasjoner også?

- Bruk det som en gylden anledning til å gjøre noe nytt og å lære å sette grenser. Det kan hende personen trekker seg unna hvis du tar opp problemet, fordi han eller hun trenger en person som gir mer enn å ta.

VENNSKAP: Et vennskap skal gå begge veier. FOTO: NTB Scanpix
VENNSKAP: Et vennskap skal gå begge veier. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Må møtes på midten i et vennskap

Schmidt forklarer at mange av oss har en tendens til å falle i en giverrolle eller en mottakerrolle - og er disse polene tydelige pleier de å finne hverandre - noe som blir en perfekt match.

- Men målet for oss alle burde kanskje være å møtes mer på midten, forklarer Schmidt.

Grethe Nordhelle er advokat og psykolog. Hun forklarer at mange av oss strekker seg langt for andre fordi vi trenger bekreftelse.

Om du alltid føler du må tilfredstille andre og gjøre det de kanskje forventer, kan du til slutt føle at du mister deg selv litt.

- For noen handler det om usikkerhet og at vi vil være bra nok. Men det vil bli lettere å si ifra dersom du selv vet hva som er viktig for deg og hva du trenger i et vennskap, sier hun til KK.

LES OGSÅ: Er du redd for å ikke være «bra nok» for kjæresten din?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer