Alzheimer diagnose

Snart kan du testes for Alzheimer med en enkel blodprøve hos fastlegen

- Kan være på markedet i Norge i løpet av 2023, mener demensforsker.

BLODPRØVE KAN PÅVISE ALZHEIMER: Flere studier har vist at blodprøver kan påvise Alzheimer like presist og på et tidligere stadium enn dagens diagnostikk. - Det blir enklere, bedre og mer tilgjengelig, sier demensforsker Geir Selbæk.
BLODPRØVE KAN PÅVISE ALZHEIMER: Flere studier har vist at blodprøver kan påvise Alzheimer like presist og på et tidligere stadium enn dagens diagnostikk. - Det blir enklere, bedre og mer tilgjengelig, sier demensforsker Geir Selbæk. Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- All forskning på dette så langt virker veldig lovende. Slik det ser ut nå, kan disse blodprøvene trolig tas i bruk i Norge i løpet av 2023, sier Geir Selbæk, en av Norges fremste demensforskere og forskningssjef ved Senter for aldring og helse.

Presis diagnose med blodprøve

Blodprøvene som kan påvise Alzheimer på et tidlig stadium, har vært under utvikling en god stund. For øyeblikket pågår det flere studier som skal vise om blodprøvene virker like godt på et tilfeldig utsnitt av befolkningen, som på de utvalgte gruppene de hittil er blitt testet på.

- I Sverige er disse blodprøvene brukt i store forskningsprosjekter, og det ser veldig lovende ut. Det mest interessante er at den svenske undersøkelsen viser at blodprøvene kan påvise Alzheimer like presist som dagens diagnostikk med hjernescanning og spinalvæskeprøver, sier Selbæk.

Enklere å få diagnose på Alzheimer

Han mener blodprøvene kan endre hele prosessen for hvordan vi i framtiden kan diagnostisere demens.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.