Snart tomt for influensa-vaksine

- Det er vanskelig å prioritere hvem som bør få og ikke, sier seniorrådgiver i FHI, Kjersti Rydland.

Direktør for Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg med årets influensavaksine. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Direktør for Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg med årets influensavaksine. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Tidlig i høst ble det advart om at lageret av vaksine mot årets sesonginfluensa ikke var stort nok til å dekke alle som er anbefalt å ta vaksinen. Nå varsler Folkehelseinstituttet (FHI) at lageret er i ferd med å gå tomt: De cirka 60 000 siste dosene må rasjoneres til personer i risikogrupper og helsepersonell.

Tilgjengeligheten varierer mellom de ulike kommunene.

– Vi får nå en del henvendelser fra både helsepersonell og kommuner om at det begynner å gå tomt for vaksine og at det er vanskelig å prioritere hvem som bør få og ikke, sier seniorrådgiver i FHI, Kjersti Rydland.

Dekker to tredeler av behovet

Hun presiserer at personer i risikogruppene må sjekke kommunens nettsider for å finne ut hvordan de kan bli vaksinert mot influensa og ta kontakt.

– De vi antar har høyest risiko er dem med flere risikofaktorer, men influensa er uforutsigbar og hvorvidt du blir alvorlig syk avhenger også av restimmunitet etter tidligere influensainfeksjoner og generell helsetilstand. Det er derfor vanskelig å gi generelle råd for intern prioritering mellom pasienter og vi har valgt å ikke gjøre det til nå. Vi har imidlertid presisert hvilket helsepersonell som bør ha vaksine. Det er først og fremst dem med nær pasientkontakt i forbindelse med behandling og pleie som utgjør den størst smitterisikoen for pasientene, sier Rydland.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.