HPV-test:

Snart trenger du ikke lenger ta livmorhalsprøve hvert tredje år

Celleprøven byttes ut med en mer nøyaktig HPV-test: - Har du en negativ HPV-test er sannsynligheten nesten null for å utvikle livmorhalskreft innen du tar neste test etter fem år.

HPV-TEST: Snart trenger du ikke livmorhalsprøve før hvert femte år, og likevel være trygg. FOTO: NTB Scanpix
HPV-TEST: Snart trenger du ikke livmorhalsprøve før hvert femte år, og likevel være trygg. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Å legge seg med beina opp i den berømte gynekologstolen er kanskje ikke det kuleste vi kvinner vet om, men det er nødvendig og veldig smart. For bortsett fra HPV-vaksinen er det å ta regelmessige celleprøver den beste måten å forebygge livmorhalskreft på. Derfor anbefales det at alle kvinner mellom 25 og 69 tar celleprøve hvert tredje år.

Men nå er det endringer på gang, og snart kan norske kvinner gå enda sjeldnere til gynekologen. Ja, det høres kanskje merkelig ut, men årsaken er altså at en ny primær screeningtest innføres i Livmorhalsprogrammet, såkalt HPV-testing. Og den er visst så trygg og effektiv at du kun trenger å teste deg hvert femte år.

– I Hordaland, Rogaland og Trøndelag har vi gjort dette siden 2015, der har halvparten fått HPV-test og halvparten celleprøve. Vi har prøvd å finne ut om dette fungerer i praksis, altså om like mange kvinner møter opp for å ta HPV-testen som celleprøven og at prøvetaking og analysering av prøver fungerer som forventet. Slike ting må innføres gradvis slik at vi kan organisere det på best mulig måte, sier Ameli Tropé, leder for Livmorhalsprogrammet i Kreftregisteret, til KK.

Og det ser ut til å være vellykket. Innen 2022 er planen at alle norske kvinner mellom 34 og 69 år skal HPV-test hvert femte år, i stedet for celleprøve hvert tredje.

– Det blir landsdekkende etter hvert. Den gradvise innføringen er startet med disse tre fylkene, og fra 2019 vil man starte med gradvis innføring i resten av landet. Det innebærer at leger og legesekretærer også må læres opp i å informere om dette og hva prøvesvarene betyr, forteller hun.

LES OGSÅ: I fjor ble det tatt 6000 flere celleprøver av unge kvinner

Utføres ganske likt, men gir mer nøyaktig resultat

Hvis du er litt forvirret nå så skjønner jeg deg godt. For hvordan kan det være tryggere å teste seg sjeldnere? Og hva er egentlig forskjellen på en celleprøve og en HPV-test?

Når du tar celleprøven så tas det med en børste, der man tar ut cellene og ser på dem i et mikroskop. En HPV-test uføres på omtrent samme måte, men analysen er annerledes. I stedet for at prøven vurderes manuelt i mikroskop, blir HPV DNA-analysert i et automatisk analyseapparat. Her tester man for et virus DNA i prøven, sier Tropé og forklarer videre:

– Hvis prøven er negativ for HPV blir ikke prøven vurdert i mikroskop, men er den positiv må cellene undersøkes for eventuelle celleforandringer.

HPV-TEST: Selve prøven utføres ganske likt, men analysen er noe annerledes. Foto: Scanpix.
HPV-TEST: Selve prøven utføres ganske likt, men analysen er noe annerledes. Foto: Scanpix. Vis mer

En infeksjon med HPV er nemlig nødvendig for å utvikle livmorhalskreft. Så om testen din er HPV-negativ kan du slappe trygt av, og ta testen igjen etter fem år.

Er du derimot HPV-positiv betyr det ikke at du trenger å få panikk. Ifølge Sveinung Wergeland Sørbye, som er overlege ved avdeling for klinisk patologi ved Universitetssykehuset i Nord-Norge, og blant Norges fremste HPV-eksperter, vil du da følges tettere opp av lege.

– Hvis HPV-testen er positiv vil laboratoriet undersøke det samme materialet i mikroskop. Det vil da være celleprøven som bestemmer videre oppfølging. Kvinner med positiv HPV-test blir fulgt opp inntil HPV-test er negativ (det vil si at HPV viruset ikke påvises mer), eller til det blir påvist celleforandringer som krever behandling. Det finnes egne flytskjema for dette som legene følger, sier han til KK.

– Kvinner med negativ HPV-test har lavere risiko for kreft enn kvinner med normal celleprøve. Risiko for kreft i løpet av fem år etter en negativ HPV-test er omtrent den samme som risiko for kreft i løpet av tre år etter normal celleprøve, forklarer Sørbye.

LES OGSÅ: Thea Steen - Det hender jeg tenker på fremtiden Thea ikke fikk

Ikke alle HPV-typer gir kreft

Det finnes over 200 typer HPV, og 40 av dem finner du rundt kjønnsorganene. Men det er bare 14 av dem som kan gi kreft, hvorav to av disse typene står for mesteparten av krefttilfellene. I tillegg går også de fleste av disse 14 HPV-infeksjoner over av seg selv.

– Omtrent 90 prosent blir kvitt sin HPV-infeksjon i løpet av to år. HPV infeksjonen kan gi celleforandringer i mikroskopet, men mange ganger er celleprøven normal. Og kvinner med negativ HPV-test har lav risiko for høygradige celleforandringer, men hvis du har hatt unormal celleprøve eller positiv HPV-test i løpet av de siste tre årene, blir du i mange tilfeller fulgt opp tettere enn HPV-test hvert femte år, forteller Sørbye.

Så er det også det at ikke alle HPV-infeksjoner som gir kreft, så selv om du er positiv trenger det ikke bety at du er i fare for å få kreft. Da må man se etter celleforandringer, og spesielt høygradige celleforandringer.

– Mange er HPV-positive uten at det utvikler seg videre. Målet med screening er å plukke opp høygradige celleforandringer, men det er altså ikke kreft. Det er viktig å ikke bli redd selv om man har påvist høygradige celleforandringer. Man vet at cirka en tredjedel av høygradige celleforandringer ubehandlet kan utvikle seg til kreft i løpet av 30 år. Men siden man ikke vet hvilke høygradige celleforandringer som kan utvikle seg til kreft behandler man ved å fjerne en liten vevsbit fra livmorhalsen, sier Tropé.

Hun kan også fortelle at en HPV-test er mer følsom enn celleprøven, fordi den fanger opp forandringer som celleprøven kan misse.

– Har du en negativ HPV-test er sannsynligheten nesten null for å utvikle kreft innen du tar neste test etter fem år. Likevel er man fortsatt trygg ved å bare ta celleprøve. Men HPV-testen forenkler ting fordi den er så nøyaktig at man kan ta den sjeldnere, forklarer hun.

LES OGSÅ: Klamydia: - Det er noe som glipper i ansvarsforståelsen overfor partneren

Tester kun kvinner mellom 34-69

Det er viktig å være klar over at HPV-infeksjoner er svært vanlig. Det regnes at rundt 80 prosent av oss har en HPV-infeksjon i løpet av livet. Spesielt vanlig er det hos unge mennesker som er seksuelt aktive, og det er en av grunnene til at HPV-testen kun gis til kvinner mellom 34 og 69, mens vanlig celleprøve tas mellom 25 og 34.

– Blant unge mennesker er det stor sjanse for å finne HPV-positive. Skulle man testet kvinner under 30 vil man fanget opp for mange HPV-positive som mest sannsynlig ikke hadde utviklet noen ting. Har du en 24-åring med celleforandringer så går forandringene oftest tilbake av seg selv. Man kan derfor gjøre mer skade enn nytte hvis man tester unge kvinner. Det finnes en liten risiko for for tidlig fødsel ved å fjerne celleforandringer. Derfor er det viktig å ikke gjøre et unødvendig inngrep. Vi ser at man ikke forebygger mer kreft ved å screene de under 25, forklarer Tropé.

HPV-VAKSINE: Å ta vaksinen i ung alder er den beste forebyggingen mot livmorhalskreft, men også voksne kvinner kan ha nytte av den. Foto: Scanpix.
HPV-VAKSINE: Å ta vaksinen i ung alder er den beste forebyggingen mot livmorhalskreft, men også voksne kvinner kan ha nytte av den. Foto: Scanpix. Vis mer

Når det er sagt; opplever du symptomer som for eksempel uregelmessig blødning eller smerter, da bør du gå til legen for å få dette undersøkt, uansett hvor gammel eller ung du er.

– De trenger kanskje ikke celleprøven men en utredning for hvorfor de har symptomene. Kommer du med din lege med plager som at du for eksempel blør hele tiden, da skal kvinnen utredes med gynekologisk undersøkelse, sier hun.

LES OGSÅ: Livmorhalskreft - Da jeg fikk svaret, visste jeg det allerede. Jeg forstod intuitivt at noe var galt

HPV-testen er IKKE en utroskapstest

Ønsker du å være så trygg som mulig er vaksinen før seksuell debut den aller beste måten å forebygge livmorhalskreft på.

– Man har også sett at vaksinen kan ha god effekt hos kvinner opp til 45 år, derfor kan det være en ide også hos voksne å ta vaksinen. Vaksinen som gis gratis dekker de to typene som vanligst fører til kreft, mens den vaksinen man kan få kjøpt dekker syv HPV-typer som kan gi kreft og gir i tillegg beskyttelse mot kjønnsvorter, forteller Tropé.

Men husk, selv om du er vaksinert er det svært viktig at man tar livmorhalsprøve. Man kan allerede være smittet med HPV, samt at det finnes HPV typer som ikke dekkes av vaksinen men som kan gi kreft.

Tropé påpeker også at HPV-testen ikke er en utroskapstest.

– Du skal ikke trekke konklusjoner om at partneren din har vært utro hvis du får påvist HPV. Selv om du har tatt celleprøven før, så har du ikke blitt testet for HPV, så du kan hatt det lenge. Ikke stress med hvor og når du har fått HPV-fra, de fleste har det eller har hatt det og de fleste utvikler ikke høygradige celleforandringer eller kreft, forteller Tropé.

LES OGSÅ: Alt du trenger å vite om HPV-vaksinen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer