Komme Raskt I Form

Snarveien til sommerkroppen

Den mest effektive måten å komme raskt i form.

RASKT I FORM: Henger du etter med treningen for sommeren? Ingen grunn til panikk - her er løsningen for deg! Foto: william87 - Fotolia
RASKT I FORM: Henger du etter med treningen for sommeren? Ingen grunn til panikk - her er løsningen for deg! Foto: william87 - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Skulle du ønske du hadde fått trent litt mer før sommer- og bikinisesongen nå starter opp? 

Ingen grunn til panikk – det er aldri for sent å sette i gang. Du kan til og med klare å få gode resultater på bare en måneds tid, uten at du trenger å flytte inn på treningssenteret av den grunn.

Men, det forutsetter at du trener intensivt og effektivt.

TRENINGSEKSPERTEN: Tessa Sørensen er personlig trener og forfatter av boken Tren Smart. Foto: Privat
TRENINGSEKSPERTEN: Tessa Sørensen er personlig trener og forfatter av boken Tren Smart. Foto: Privat Vis mer

– Det er mulig å komme i bedre form på 30 dager, du vil jo være i bedre form etter hver økt. Jo mindre trent du er, jo mindre treningsmengde trengs for å få resultater, sier personlig trener og forfatter av boken «Tren Smart», Tessa Sørensen til KK.no. 

Lite trent? Formen vil stige raskere

Er du lite trent i utgangspunktet vil en forbedring da komme raskere, og det er mulig å få gode resultater på 4 uker. 

– Etter hvert som formen forbedres vil det kreve en større treningsmengde, variasjon i trening og intensitet for å gi gode resultater, forklarer hun.

Men husk at hvis du ønsker å få et livslangt forhold til trening og har lyst til å lære å like å trene, må du velge en litt annen fremgangsmåte enn å tenke kjapt, raskt og hardt. 

– Beste fremgangsmåte er da å finne noe du digger å gjøre og gjøre det oftere og oftere. Begynne med 1-2 ganger i uken til faste tidspunkt, øk med 1 gang i uken hver 4 uke frem til du trener så ofte som du ønsker. 

LES OGSÅ: Slik kommer du i form raskere

Husk også på kostholdet

Det er selvsagt grenser for hvor store forskjeller du vil merke på kroppens utseende på en måneds tid, men det er likevel ikke en god nok grunn til å la være å trene.

For det vil tross alt ha noe å si for både styrken, kondisjonen og helsen din som helhet.

BURPEES: Tabata er svært effektiv trening som ikke krever masse utstyr. Her er blant annet burpees er en svært effektiv øvelse. Foto: Scanpix/NTB
BURPEES: Tabata er svært effektiv trening som ikke krever masse utstyr. Her er blant annet burpees er en svært effektiv øvelse. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

– Vil du bli i merkbart bedre form på 4 uker, slik at både kondisjonen og styrken blir bedre og du kjenner deg lettere må du gjøre tre ting; 1. øke treningsmengden din, 2. øke intensiteten, 3. spise MYE mer grønnsaker til hvert måltid. Helst bytt med noe av det andre på tallerkenen, sier Sørensen. 

Det er altså ikke bare trening som er viktig for å få resultater.

Dersom du skal komme i form på kort tid er det også svært viktig at du passer på hva du spiser. Kostholdet ditt teller faktisk hele 75 prosent for hvilket utbytte du får av treningen din.

– Vil du ned i vekt eller bli «strammere i fisken» må du tenke på hva du får i deg. Du trenger ikke spise mindre, men fylle magen med mer grønnsaker istedenfor noe av det andre du spiser, sier hun og forklarer nærmere: 

INTENSITET: Intensiteten på øktene du kjører bør være relativt høy.  Foto: EpicStockMedia - Fotolia
INTENSITET: Intensiteten på øktene du kjører bør være relativt høy. Foto: EpicStockMedia - Fotolia Vis mer

– Tenk at du skal ha noe grønt til hvert måltid, fyll halve tallerkenen og bruk vann som tørstedrikk. Klarer du dette i 4 uker kan jeg love deg at resultatene kommer.

LES OGSÅ: Bør du stramme rumpa når du løfter vekter?

Slik bør du trene

Sørensen anbefaler Tabata-intervaller med øvelser som burpees, jumping jacks, mountain climbers og squat thrust. 20/10 sekunder 8 ganger, 4 ganger i uken i 4 uker. 

Oppvarming: 5-10 min rolig oppvarming for å gjøre kroppen klar for trening og skadeforebygging. Her kan du gjerne gå eller benytte deg av valgfri kondisjon. For eksempel kan du benytte deg av hennes oppvarmingsprogram fra 10 ukers programmet hun har laget for KK.no. 

LES OGSÅ: Bør du løpe eller gå fort?

Hoveddel: Hver øvelse utføres med 20 sekunders arbeid og 10 sekunders hvile, og dette gjentas 8 ganger før du går over til neste øvelse. Når du har gått gjennom alle øvelsene starter du på nytt igjen, slik at alle øvelsene blir gjort to ganger. Ta i maksimalt av det du har i hver eneste intervall. Gjøres 4 ganger i uken i 4 uker. 

MOUNTAIN CLIMBERS: hver øvelse utføres med 20 sekunders arbeid og 10 sekunders hvile, og dette gjentas 8 ganger før du går over til neste øvelse.  Foto: All Over Press
MOUNTAIN CLIMBERS: hver øvelse utføres med 20 sekunders arbeid og 10 sekunders hvile, og dette gjentas 8 ganger før du går over til neste øvelse. Foto: All Over Press Vis mer

Som en bonus kan du også legge inn 10 min med rask gange i løpet av dagen eller gå trapper i stedet for å ta heisen. Jo mer du beveger deg i hverdagen, jo bedre er det.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer