Snus

- Snus blir brukt som et hjelpemiddel for å slutte å røyke

Gjelder hele 83 prosent av tidligere røykere som i dag snuser.

FLERE SNUSER: Studier viser at andelen som brukte snus etter å ha sluttet å røyke, økte fra 15 til 25 prosent fra 2003 til 2015. Foto: KK
FLERE SNUSER: Studier viser at andelen som brukte snus etter å ha sluttet å røyke, økte fra 15 til 25 prosent fra 2003 til 2015. Foto: KK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rundt 680 000 nordmenn røyker og rundt 520 000 snuser daglig, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Røyking og snusing er som kjent helseskadelig, og mange prøver å slutte med uvanen. Men for noen blir snusing et hjelpemiddel for å kutte ut røyken. 

LES OGSÅ: Snuser for å holde vekten

- 19 prosent av snusbrukerne røyker i tillegg sigaretter. Hele 70 prosent av disse dobbeltbrukerne begynte med snus for å slutte med sigaretter, sier Karl Erik Lund, som er tobakksforsker ved Folkehelseinstituttet (FHI).

Noen klarer å slutte å røyke med snus, for deretter å slutte også med snus. Andre bruker snus for å trappe ned sigarettforbruket – og lykkes stort sett med det - men forblir dobbeltbrukere over en lengre periode. 

Personer som erstatter røyk med snus vil oppnå en stor helsegevinst.

- Men så har vi også de som ellers ville ha klart å slutte å røyke uten snus, som risikerer å forlenge sin periode som nikotinavhengige fordi de brukte snus for å slutte å røyke. Dobbeltbruk av snus og sigaretter er altså et sammensatt fenomen og ikke ensidig negativt, sier han. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.