Hvordan slutte å røyke

Snus hjelper mest ved røykeslutt

En ny studie gjennomført på norske røykere viser at snus var det hjelpemiddelet som økte sjansen mest for å slutte å røyke.

SLUTTE Å RØYKE? Den ferske studien viser at snus er det hjelpemiddelet som gjør det mest sannsynlig å lykkes med å kutte ut røyken. Foto: NTB
SLUTTE Å RØYKE? Den ferske studien viser at snus er det hjelpemiddelet som gjør det mest sannsynlig å lykkes med å kutte ut røyken. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Røyking er ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) den livsstilsfaktoren som bidrar mest til tapte leveår i befolkningen. Vi.no har tidligere skrevet om hvordan røyking er den faktoren som bidrar til økt kreftfare, og Kreftforeningen skriver på sine nettsider at røyking er den viktigste risikofaktoren for kreft og hovedårsaken til lungekreft.

Den høyeste andelen dagligrøykere finner vi ifølge FHI blant aldersgruppene 50-64 og 65-74 år.

Å slutte å røyke kan derimot vise seg å være en krevende øvelse. Nå mener altså FHI, basert på den nye studien, at snus er den beste veien til å oppnå røykeslutt.

Snus økte sannsynligheten for røykeslutt

FHI viser til resultater fra internasjonale studier som tyder på at 40 prosent av røykerne prøver å slutte hvert år, men bare 1 av 3 blant de som prøver, klarer det.

Blant 1400 personer som deltok i en studie fra FHI publisert i Discover Social Science and Health nylig, var snus det hjelpemiddelet som økte sjansene mest for å slutte å røyke. Personene som brukte snus for å slutte å røyke hadde mer enn to ganger så stor sannsynlighet for å greie å slutte som de som prøvde å slutte uten hjelpemidler, skriver FHI.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.